Lifthaveri i Riksgränsen

Fredag 1 mars öppnade Riksgränsen för säsongen. Men nu dras man med ett besvärligt lifthaveri. Det är den nedre stolsliften som har rasat ihop, vilket gör att skidåkare får bussas bort till Katterjåk för att komma upp till skidåkningen. Liften beräknas vara i drift igen i mitten på april. Inga skador på personer har inträffat. 

Ibland har man episka öppningar i Sveriges nordligaste skidort, och ibland har man mindre tur. Säsongen 2019 började nog inte riktigt som personalen på Riksgränsen tänkt sig då nedre stolsliften som är byggd på 1970-talet gick sönder redan andra dagen. Nedre stolsliften blir lite av en akilleshäl eftersom det är denna som är på gångavstånd från hotellet och de flesta boenden.

Nu får istället skidåkare bussas till Katterjåk för att ta sig upp och in i skidsystemet, medan växellådan till den gamla sittliften är på lagningen nere hos tillverkaren i Österrike. Liften bedöms vara i drift igen först i mitten på april.

Ingen skadades när liften gick sönder, utan personalen reagerade på missljud från motorn och valde då att stänga ned liften.

Så här skriver Riksgränsen på sina sociala medier sent igår kväll:

”Vi är lika ledsna som ni över att vår nedre stollift för tillfället är trasig och Riksgränsen gör nu sitt allra bästa för att den snart ska fungera igen.

Ibland sker saker som är extremt svåra att förebygga och förutse. Inför säsongen hade liften som vanligt provkörts och fått all nödvändig service som föreligger oss som skidanläggning.. När premiären kom hade vi alla längtat efter att äntligen få starta skidsäsongen 2019.

På lördag morgon den 2 mars startades liften som vanligt och glada gäster åkte upp i strålande solsken. Efter en stund fick vår personal indikation på att något inte stämde då det kom missljud från liften varpå den omgående togs ur drift för att detta skulle utredas.

Det beslutades snabbt att vi av säkerhetsskäl inte kunde riskera att köra vidare med liften och specialister från Österrike kontaktades omgående. Bara någon timme senare gick ett team ombord ett flygplan till Kiruna då detta givetvis hade högsta prioritet hos såväl tillverkaren som hos oss.

På grund av oväder fastnade detta team på E10 då vägen stängdes ned. Väl på plats kunde man konstatera att liftens växellådan var trasig och att denna måste repareras på plats hos tillverkaren i Österrike.

Riksgränsen gör allt vi kan för att liften ska fungera igen och enligt beräkningar ska den åter vara i drift till mitten av april.

Tillsvidare erbjuder vi transfer från Hotellet i Riksgränsen till Katterjåkk där man kommer upp på berget. Vi har utökat våra öppettider och öppnat upp alla skidområden.
Liftkort går även att köpa i Katterjåkk.

Vi kommer givetvis att hålla er uppdaterade angående detta.

Åter igen beklagar vi det som inträffat och vi hoppas att ni fortfarande kan njuta av otroligt fina snöförhållanden i fjällen på riktigt!”

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. AOs
  0
  AOs | 2019-03-14 22:09          

  Tur att man inte har bokat någon resa till Riksgränsen i år. Med nedre stolliften borta så är ju merparten av all bra skidåkning borta. Sen visar det ju vilka antikviteter till liftar som dom har. Att det sen ska ta 7-8 veckor att reparera en växellåda är ju inte rimligt när det finns företag i Kiruna som är specialiserade på sådana jobb.

 2. johnstenberg
  1
  johnstenberg | 2019-03-13 11:54          

  Jag skulle avråda alla från att åka till riksgränsen just nu. Eftersom nedre stolliften står så kommer man inte åt stora delar av berget, och det bär just där den bättre åkningen finns. Katterjokk och speciellt nordalsliften är ju ett skämt. Lite inte på att man kommer upp på berget med dom. Under premiären fick dom vattenläcka i nordalsresturangen, vilket gjorde att dom inte kunde servera varken mat eller dryck av någon form. Det betyder att det finns ingenstans att äta på hela berget. Som local i riksgränsen har man sett vilket förfall det blivit sedan lapland resort tog över. Jag är ganska övertygad om att dom inte kommer gå igång liften till mitten av april, det är snarare ett sätt att lura dit påskfirare.