Liftkortstvisten i De Fyra Dalarna är löst

I somras bröt Verbier sig ur liftkortssamarbetet i Les 4 Vallées efter en ekonomisk tvist. Nu har dock alla inblandade parter, även Verbier, blivit sams igen och skrivit på ett nytt avtal som sträcker sig till 2032.

Grattis alla ni som gillar att åka skidor i Verbier, Nendaz och resten av det schweiziska skidområdet De Fyra Dalarna. Efter tjafset i somras, där Verbier bröt sig ur det långvariga liftkortssamarbetet på grund av en ekonomisk tvist som i första hand var mellan Veysonnaz och Thyon (logiskt, vi vet) och presenterade ett eget liftkort har alla berörda parter nu tagit sitt förnuft till fånga, insett att de var korkade och helt enkelt återupptagit samarbetet.

Orsaken till den nu upphävda splittringen var att de fem liftbolagen som tillsammans utgör jätteskidområdet Les 4 Vallées inte kunde komma överens om hur intäkterna från de heltäckande liftkorten skulle fördelas. Veysonnaz har nu fått ekonomisk kompensation och liftkorten kommer gälla för precis samma område som tidigare vintrar.

Alla liftbolagen har i dagarna skrivit under ett nytt samarbetsavtal som gäller de kommande arton åren (till 2032). Avtalet är i grunden samma som det tidigare avtalet från 2006, men med ett tillägg som lämnar dörren öppen för eventuella sammanslagningar av de olika liftbolagen inom Les 4 Vallées. Dylika planer är dock fortfarande bara på diskussionsstadiet.

I ett pressmeddelande säger Kristdemokraterna, som är det styrande partiet i kantonen Valais att ”vi välkomnar att de inblandade parterna har insett vad som är det bästa för turismen i Valais, och gått med på att lägga sina meningsskiljaktigheter åt sidan i en anda av samförstånd.”

Källa: Le Nouvelliste (extern länk) >>

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.