De Fyra Dalarna splittras

Trubbel i paradiset – det schweiziska jättesystemet 4 Vallées där bland annat Verbier och Nendaz ingår, kommer av allt att döma delas i flera mindre skidområden nästa säsong.

Liftbolagen i Verbier, Nendaz, Veysonnaz och Thyon, som tillsammans utgör de Fyra Dalarna, har inte lyckats komma överens om ett nytt avtal för kommande vinter. På grund av dödläget som uppstått meddelade Verbier idag att man lämnar samarbetet.

Problemet grundar sig i en ekonomisk tvist mellan Thyon och Veysonnaz som pågått i fyra år, och har försvårat arbetet med att ta fram ett nytt avtal för samarbetet. Det nuvarande avtalet upphör att gälla den 30 juni och både Verbier och Thyon var beredda att förlänga det nuvarande avtalet i väntan på ett nytt, något som Veysonnaz avslog.

Istället lanserar TéléVerbier (liftbolaget i Verbier) nu ett nytt liftkort vid namn Verbier Grand Ski som omfattar deras del av det tidigare 4 Dalarna – Mont-Fort, Médran, Savoleyres och Bruson. Priset för ett dagspass i området kommer landa på 71 schweizerfranc, vilket är 1 franc dyrare än vad ett dagskort i hela 4 Dalarna kostade förra säsongen. Även Veysonnaz har offentliggjort prislistor där De Fyra Dalarna inte längre finns med. Huruvida Veysonnaz, Nendaz och Thyon kommer erbjuda ett gemensamt liftkort eller om området delas i ännu mindre bitar är i skrivande stund oklart.

Rent praktiskt blir följden av splittringen att skidåkare från Verbier inte kan ta liftarna från Siviez och vidare, och att de som kommer från andra hållet behöver skaffa dubbla liftkort för att ta sig vidare upp från Tortin med Chassoure- eller Col des Gentianes-liftarna.

Det finns fortfarande förhoppningar om att konflikten ska gå att lösa, och skulle så vara fallet kommer innehavare av Verbier Grand Ski-kort kunna byta dessa mot kort som funkar i hela 4 Vallées, meddelar TéléVerbiers ledning i ett pressmeddelande.

Källa: Le Matin (extern länk) >>

Fakta Les 4 Vallées

Les 4 Vallées/De fyra dalarna har varit ett sammankopplat skidområde sedan 1976, och var med omkring 400 kilometer pist det tredje största sammanhängande skidområdet i Europa, och det största sammanhängande skidområdet i Schweiz.
De fyra huvudorterna i området var Verbier, Veysonnaz, Nendaz och Thyon.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.