De Fyra Dalarna splittras

Trubbel i paradiset – det schweiziska jättesystemet 4 Vallées där bland annat Verbier och Nendaz ingår, kommer av allt att döma delas i flera mindre skidområden nästa säsong.

Liftbolagen i Verbier, Nendaz, Veysonnaz och Thyon, som tillsammans utgör de Fyra Dalarna, har inte lyckats komma överens om ett nytt avtal för kommande vinter. På grund av dödläget som uppstått meddelade Verbier idag att man lämnar samarbetet.

Problemet grundar sig i en ekonomisk tvist mellan Thyon och Veysonnaz som pågått i fyra år, och har försvårat arbetet med att ta fram ett nytt avtal för samarbetet. Det nuvarande avtalet upphör att gälla den 30 juni och både Verbier och Thyon var beredda att förlänga det nuvarande avtalet i väntan på ett nytt, något som Veysonnaz avslog.

Istället lanserar TéléVerbier (liftbolaget i Verbier) nu ett nytt liftkort vid namn Verbier Grand Ski som omfattar deras del av det tidigare 4 Dalarna – Mont-Fort, Médran, Savoleyres och Bruson. Priset för ett dagspass i området kommer landa på 71 schweizerfranc, vilket är 1 franc dyrare än vad ett dagskort i hela 4 Dalarna kostade förra säsongen. Även Veysonnaz har offentliggjort prislistor där De Fyra Dalarna inte längre finns med. Huruvida Veysonnaz, Nendaz och Thyon kommer erbjuda ett gemensamt liftkort eller om området delas i ännu mindre bitar är i skrivande stund oklart.

Rent praktiskt blir följden av splittringen att skidåkare från Verbier inte kan ta liftarna från Siviez och vidare, och att de som kommer från andra hållet behöver skaffa dubbla liftkort för att ta sig vidare upp från Tortin med Chassoure- eller Col des Gentianes-liftarna.

Det finns fortfarande förhoppningar om att konflikten ska gå att lösa, och skulle så vara fallet kommer innehavare av Verbier Grand Ski-kort kunna byta dessa mot kort som funkar i hela 4 Vallées, meddelar TéléVerbiers ledning i ett pressmeddelande.

Källa: Le Matin (extern länk) >>

Fakta Les 4 Vallées

Les 4 Vallées/De fyra dalarna har varit ett sammankopplat skidområde sedan 1976, och var med omkring 400 kilometer pist det tredje största sammanhängande skidområdet i Europa, och det största sammanhängande skidområdet i Schweiz.
De fyra huvudorterna i området var Verbier, Veysonnaz, Nendaz och Thyon.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Hawk100
  0
  Hawk100 | 2014-06-26 20:00          

  Äntligen lite mottrend till alla dessa stora könlösa jättesystem. Nästa steg blir förhoppningsvis att man får ta bussen upp till Bruson igen och att den gamla riktigt långsamma äggliften kommer tillbaka till Tortin....
  Nu börjar Verbier vara på väg att bli genuint igen!

 2. charliethon
  0
  charliethon | 2014-06-25 15:34          

  Så charmigt beslut av dem. Känns absolut logiskt att liftkortet för enbart en futtig del kostar en franc mer än det gamla, stora.
  Skön reklam de får i medier nu också, lockar säkert massvis med nya turister. #fail

 3. Corin
  0
  Corin | 2014-06-25 14:51          

  Fan dummaste jag sett på länge. Hoppas verkligen det löser sig, annars är säsongplanerna närmast grusade. Gynnar ju endast Verbier på kort sikt, då de fortfarande kommer sälja veckokorten under högsäsong, men de förlorar ju på det på lång sikt. Även guidebyrån och skidskolorna förlorar ju massivs på detta.

  Själv har jag ett 4 Vallées Annuell, alltså ett årskort son ska gälla till 1 dec om jag minns rätt. Ska lätt kräva lite tillbaka på det om detta inte löser sig

 4. STORPOTATEN
  0
  STORPOTATEN | 2014-06-25 09:29          

  Blir väl ingen som gynnas av detta precis. Siviez, Nendaz och Veysonnaz utan fortet? Verbier utan baksidan? Skidåkarna utan 4 dalarna?
  Näe, tänk om, tänk rätt.

 5. Jarle
  0
  Jarle | 2014-06-24 11:59          

  #trams

 6. Carled
  0
  Carled | 2014-06-24 01:38          

  Det här är så jävla synd... Men jag tror det löser sig. Jag tror inte de andra "små" vill vara utan stora grisiga storebrorsan.
  Ett Verpan utan Siviez-access förlorar praktiskt taget hela baksidan och massa grym åkning ner mot Siviez...

 7. Heddious
  0
  Heddious | 2014-06-23 18:26          

  tack @Chilla :)

  kan även tillägga att jag undrar hur detta kommer påverka områdets dragningskraft på svenska säsongare? finns väl risk att det blir smärtsamt dyrt med dubbla liftkort för den som vill ha tillgång till hela området. :(

 8. Chilla
  1
  Chilla | 2014-06-23 18:15          

  Bra hedda! du är fan snabb! spot on och skönt att behöva läsa det på engelska och riskera att förstå fel :)