LIVE: Freeride World Tour Andorra

Nu är det dags. Världens bästa tävlande friåkare gör upp i Andorra. Detta är den första tävlingen på årets världstour. Välkommen till skidorten Ordino Arcalís i Andorra och Freeride World Tour 2021. Fyra svenskar står redo på start bland de totalt 42 tävlande. 

Rookien David Deliv, den numera erfarna Carl Regnér, den garvade Kristofer Turdell och slutligen superrutinerade Reine Barkered. Där har ni fyrklövern som officiellt representerar Sverige på Freeride World Tour denna vinter. Brädfantomen Cody Bramwell är numera i dessa sammanhang UK citizen.

Sändningen börjar fredag morgon 09.45. Startordning ser du längre ned.

LIVESÄNDNING START FREDAG KL 09.45

 

Startordning

  1. Ski Women – 7 åkare
  2. Ski Men  – 19 åkare (3 David Deliv, 8 Kristofter Turdell, 17 Carl Regnér och 18 Reine Barkered)
  3. Snow Women – 8 åkare
  4. Snow Men – 8 åkare (5 Cody Bramwell)

Startlistor

Tävlingsfacet Port Del Rat

Video-preview tävlingsfacet

Reine Barkered som denna vinter gör sin 13:e säsong på Freeride World Tour har kikat på tävlingsfacet och drar paralleller till snön i Riksgränsen under NM:
– Det är sommar och sol nere i dalen. Uppe på berget här i Andorra är det Gränsen-före fast med lite röda inslag av Sahara-sand i, säger Reine Barkered. 

En färsking i sammanhanget är David Deliv som gör debut på Freeride World Tour. Skåningen med bakgrund som puckelåkare har kvalat sig in på touren den långa vägen och blev klar till årets världstour i samband med corona-stormen förra våren.

David har dragits med en lättare ryggskada men är nu klar för start:
– Formen känns bra, den lättare ryggskadan jag dragits med de tre sista veckorna har blivit bättre och bättre varje dag. Det ska bli kul att äntligen få mäta sig med de stora grabbarna! 

En som också gjorde sin debut på världstouren i Andorra är Kristoffer Turdell. Året var 2016 och Gällivare-sonen hade tagit sig till FWT efter en spikrak säsong på kvaltouren vintern före, med två vinster och en andraplats.

Turdell vann faktiskt sin debuttävling i Andorra och kom total 4:a på sin första säsong på Freeride World Tour.

De efterföljande åren har han levererat imponerande solida resultat: 3:a 2017, 1:a 2018 och de två sista vintrarna har han varit 2:a båda gångerna. Totalt alltså 5 medaljer, och på 6 år bland världens bästa tävlande friåkare har han varit på podiet alla gånger utom en, vilket alltså var rookie-säsongen då kom 4:a. Wow! kan man lugnt säga.

Slutligen ska vi inte glömma Carl Regnér Eriksson som med en skidteknik av guds nåde alltid åker snyggt och bra. Carl gör sin tredje vinter på världstouren, han kvalade in till vintern 2018 men kraschade sönder sin hand innan första tävlingen i Japan.

Via ett wildcard den påföljande vintern har den ösiga ynglingen därefter åka på FWT 2019 och 2020. Även Carl gjorde sin allra första FWT-tävling i Andorra och kom då 4:a, bästa tävlingen hittills resultatmässigt för Carl var i Kanada 2020 då han knep silvret.

Slutligen spanar vi lite extra på gymkungen Cody Bramwell, norska Hedvig Wessel och svensk-schweizaren Carl Renvall.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera