Stora flygturer (& lite corona-kaos) tog ny svensk till Freeride World Tour

Över en natt hade David Deliv kvalat vidare till Freeride World Tour. De två sista tävlingarna på kvaltouren, FWQ vintern 2020 blev inställda på grund av Coronaviruset. Men vem är egentligen den 24-åriga skåningen David Deliv som ska tävla med världens bästa friåkare nästa vinter?

Slump och lycka i en värld av kaos och coronavirus, skulle man kunna sammanfatta den 24-åriga skåningen David Delivs avslutning på vintersäsongen 2019/2020. Detta kombinerat med hårt slit, vass mental styrka och talangfull skidåkning ledde till ett oväntat karriärsprång inom den tävlande friåkningen.

För bara några veckor sedan låg David Deliv rankad som tvåa på Freeride World Qualifer (FWQ), med endast två tävlingar kvar på tävlingssäsongen. De tre bäst rankade går varje år upp från kvaltouren till finrummet på världstouren Freeride World Tour (FWT). Då kom covid-19 in i bilden…

Corona och skakade om. De flesta skidorter, förutom de svenska, stängde för säsongen och tävlingarna ställdes in på löpande band.  När Freeride World Tour, som även också arrangerar kvaltävlingarna, bestämde sig på fredagen den 13:e mars för att avsluta säsongen innebar det att vi fick en ny svensk på världstouren nästa år.

Men David Deliv är ingen dussin åkare. Med flera år på Europa cupen i puckel, bestämde han sig för att satsa på friåkning för några vintrar sedan. En 3:e plats på NM i Riksgränsen 2018 och 3 år på FWQ har han nu kvalat in till FWT. Vi träffade David på chalet Mona i Engelberg, Schweiz. för ett snack.

Hej David! Vad fick dig att börja åka skidor?
– Hej, det hela startade med att familjen började åka på skidsemester till min farfars lägenhet i Annecy, Frankrike när jag var runt 6 år gammal. Jag fattade genast tycke för att åka fritt och hänga i parken, åkte konstant runt och letade saker som jag kunde hoppa på. Att åka skidor var en av mina två favoritsysslor. Åka skidor och spela hockey var det bästa jag visste.

Vad är din bakgrund inom skidåkning?
– Min pappa tog med mig på en puckelträning på Vallåsen när jag var cirka 12-13 år gammal. Allteftersom insåg jag att jag hade chans att komma in på puckellinjen på Åre skidgymnasium. Några år senare kom jag in och påbörjade en elitsatsning som puckelåkare och körde puckel på Europa cups-nivå tills jag var 20 år.

Efter 4 år på Europa cupen i puckeln Valde David att sadla om till friåkning och sätta upp nya mål:
– Jag blev mest inspirerad av den mängd friåkning jag hade gjort på egen hand. Jag tyckte bara att friåkning i allmänhet var väldigt roligt och visste direkt att det var det jag ville göra. Sen så har jag ju vuxit upp med att kolla skidfilmer och då har alltid friåkningen varit det som jag tyckt har varit roligast att kolla på. Jag tittade mycket på gamla Free Radicals filmer när jag var liten och det är väl just dom som öppnade mina ögon för friåkning.

När började du tävla i Friåkning?
– Jag började köra kvaltävlingar till världstouren 2017, det var säsongen efter att jag slutade köra puckel. Jag har under hela min puckelkarriär vetat att jag i slutändan ville bli friåkare. Så det var inget svårt beslut för mig att börja tävla FWQ direkt och att sätta FWT som mål.

Första året på kvaltouren för David gick bra, även om det var många slams:
– Jag gjorde många rookie-misstag och kraschade mycket. Men jag tävlade desto mer, vilket gjorde att jag fick med mig några helt ok resultat den säsongen. Efter det så har det gått lite upp och ner. Jag visste att det skulle ta tid att lära sig hur man tävlar i friåkning. Det var en chock när jag insåg hur mycket det faktiskt var att lära sig inom friåkning Jag tycker att jag har vuxit som åkare mer och mer efter varje säsong. Har kört i genomsnitt 10 FWQs varje säsong sedan 2017, så det har blivit drygt ett trettiotal tävlingar.

Vad är tävling för dig?
– Oj, det är en bred fråga! Dels ett sätt att mäta sig med andra, dels ett sätt att tillsammans pusha våra egna gränser och utvecklas som skidåkare och framförallt inspireras av andra åkare.

Har du alltid tyckt att det har varit roligt med tävling?
– Ja, det finns inget roligare åk än ett väl genomfört tävlingsåk, så mycket känslor som flödar ur kroppen då. Det är de åken jag drömmer om.

Har du tränat på något speciellt i vinter?
– Ja jag har försökt att jobba på lekfullheten i min åkning. Göra lite mer varierande trick och inte alltid så stora trick som möjligt. Sen försöker jag konstant att  jobba med den tekniska biten av åkningen, det vill säga hur jag står på skidorna och hur jag lägger trycket för att sen kunna anpassa det utanför pisten.

Vad skulle du vilja bli bättre på i skidåkning?
– Trippel corkarna vore ju kul att ha on lock, men just nu har jag väl bara en singel cork om jag verkligen måste, haha! Nä, men det är ju jättemycket. Jag vill bli bättre på allt, men tre konkreta saker är väl att bli säkrare på fler trick än bara raggare, bli bättre på att reka linjer och bli en rent tekniskt bättre skidåkare.

Vad är utmaningarna med den skidåkning du gör?
– Det svåra med att tävla i friåkning är att förhållandena är alltid olika, ibland är det bra snö och ibland dålig snö, ibland är det orörd snö och ibland är det uppåkt. Just att man inte får köra åket innan tävlingen utan bara inspektera det gör det hela väldigt svårt till skillnad från puckel där du har flera träningsåk i ryggen och kan varenda lite sväng i minsta detalj. Det är för mig det svåraste med friåkning, men också det som gör det så kul.

Vad är din mentala inställning när du startar ett tävlingsåk?
– Jag fick några bra ord av den puckel-åkande fransmannen Ben Cavet för några år sedan. Han sa till mig att när man står på start och är som mest nervös så ska man bara tänka ”it’s just skiing and nothing more” och det för mig är nyckelord som lugnar ner mig och får mig att inse att åka skidor, det gör jag varje dag så varför ska just det här åket bli så komplicerat bara för att det är tävling?

En linje modell hårigare av David Deliv i Engelberg

Det kostar ganska mycket att resa runt och tävla. Hur gör du för att ha råd?
– Ja, nästan halva min säsongsbudget har varje år gått åt till att resa på tävlingar. Jag försöker jobba så mycket jag kan under sommaren och hösten. Sen försöker jag att hålla mina utgifter så låga jag kan, men ändå hålla det på en rimlig nivå.

David har hoppat och landat flera ”ökända” klippor. Klippor som de flesta får kalla kårar av tanken att ge sig utför. De få galningar som ens kommer på tanken att droppa dessa stora saker kör oftast bara en gång i sitt liv och sedan nöjer sig sedan. David har hoppat dessa klippor flera gånger om.

Kan du beskriva droppet Mandomsprovet?
– Mandomsprovet är en klippa i Engelberg. Landningen är platt, smal, kort och inte värst skön, men att kunna säga att man hoppat den ger en cred av högsta grad.

Kan du beskriva droppet Östra Ravin i Pre?
– Oj oj oj, Östra är en av mina favoritklippor. Jag har inte vågat hoppa den så värst många gånger och bara stompat den hälften av alla gånger jag hoppat den. Trots det så är det så mycket som är så häftigt med den. Väldigt mytomspunnen, alla vill kunna säga att man hoppat från högsta men få vågar och ännu färre kan med handen på hjärtat säga att dom stompat högsta. Dom få som har landat ett trick ut för högsta kommer för evigt ha min största respekt.

Finns det några likheter mellan dessa stora klippor?
– Likheterna mellan dom är många men framförallt så ingår dom i den kategorin klippor där man mäter… jag skulle vela säga bollar men det känns inte så politiskt korrekt så jag väljer att säga att man mäter sin laddhatt. Stompar du så är du en legend, kraschar du så är det ett bevis på hur dumdristig man är och det finns bara ett sätt att ta reda på i vilket kategori man faller in i och det är såklart att peka spetsarna och hoppa!

Har du nån gång skadat dig?
– Jag har haft en del hjärnskakningar genom åren vilket var en av anledningarna till varför jag slutade åka puckel och det har lett till att jag oftast tänker på konsekvenserna för huvudet om jag skulle krascha på exempelvis en viss klippa eller hopp.

Vad är sociala medier för dig?
– För mig finns det två sidor av sociala medier. Första är den jag gillar bäst och det är all inspiration och pepp jag får genom att kolla på hur andra åker och vad dom gör i vardagen för att vara lyckliga. Nummer två är hela marketing biten, hur folk hetsar med att visa upp sig själva och hur deras liv ska vara så bra som möjligt vilket ofta skapar en falsk bild. Jag försöker att inte dras med i den bilden och istället bara fokusera på sakerna som känns äkta och är till för att sprida livsglädje.


Vad säger de Svenska Freeride World Tour åkarna om David Deliv? 

Reine Barkered:
– Har stött på David vid ett flertal tillfällen, första gången var förmodligen NM. Han köpte tidigt ett par skidor av mig då han hörde att jag hade ”charger” skidor. Så jag skulle säga att han har en charging big mountain åkstil, med flera freestyle inslag. En perfekt kombo helt enkelt!

Carl Regnér:
– David är en lång och spinkig skåning, med stora backflips i bagaget. Förstår knappt vad han säger. Men på nått sätt går det ihop och han har kämpat sig in på FWT med några riktigt feta åk. Mycket välförtjänt och jag ser fram emot att hänga med honom och följa hans resa på touren.


Finns det någon skidåkare som du inspireras av?
– Jag inspireras av många olika åkare men framförallt så är det åkare som Turdell, Barkered och såklart Olle och Carl Regnér. Dom är ju åkare som kan åka jävligt fort oavsett snö förhållanden. Det är den coolaste egenskapen att behärska enligt mig.

Vad gör du om 10 år?
– Förhoppningsvis så börjar jag närma mig lika många antal år på världstouren som Reine, men det är svårt att säga nu. Saker kan ju ändras snabbt.

Fakta David Deliv

Namn: David Deliv
Ålder: 24 År
Uppvuxen: Söder om Malmö i den lilla byn Höllviken
Bor: Engelberg/Åre
Meriter: 2:a FWQ 2020, 3:e plats NM 2018, 3:e plats Europa cup deltävling puckel
Favorit spel: Cod Mobile
Favoritmat: Äta Mycket
Följ David på Instagram: https://www.instagram.com/daviddeliv/

Text: Alexander Rydén
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.