Lovisa Rosengren flydde från betongpudret i Chamonix

Kan man som skidfilmare släpa med sig en cirka 15 kg tung ARRI-kamera för att skjuta en ganska kort edit på en svensk up and coming friåkare? Ja, frilansaren Axel Adolfsson roddade hem projektet och skapade en vrålsnygg och sevärd film på köpet där vi får följa Lovisa Rosengren när hon flyr kass snö i Chamonix och hittar fint fluff i Davos. 

ARRI gör dyra, tunga, bra kameror och är sedan några år tillbaka förhandsvalet för många större filmproduktioner i Hollywood. Vansinnigt snygga bilder blir det om man handskas rätt med utrustningen.

Frilansfotografen och filmaren Axel Adolfsson släpade med sig de tunga proffsprylarna ut och dokumenterade Lovisa Rosengren i Davos förra vintern. Hur gick det då? En grymt edit och lite styrketräning fick han med sig hem.

Tjenare Axel Adolfsson, hur är läget?
– Hej! Det är bara fint! Längtar till att snön ska komma till södra Sverige och håller tummarna att Schweiz kan fortsätt hålla öppet sina skidanläggningar i vinter!

Du och Lovisa Rosengren råkade ut för världens snötorka i Alperna förra vintern, berätta vad som hände?
– Lovisa var i Chamonix i januari förra vintern för att åka brant. Men hon lyckades pricka in en period utan nederbörd och fick åka betongpuder i sinnessjukt branta rännor fulla med sten. Hela Alperna hade det kämpigt den perioden men i Davos är ytorna för friåkning för stora för att de ska hinna spåras upp, vilket gör att snön håller sig mjuk och fin under lång tid. Så jag tjatade på Lovisa att hon skulle komma och hälsa på i Davos och filma skidåkning i mjuk pudersnö och åka några av de stora linjer som är väldigt lättåtkomliga i där.

Vad är det bästa med att åka skidor tillsammans med Lovisa Rosengren?
– Att hon har en vilja och vinnarinstinkt som är helt övermänsklig. Vissa åkare drar sig för att knata fem minuter till insteget för ett bra åk. Lovisa drar sig inte för att pulsa en timme i pudersnö för att få till ett snyggt filmklipp. Sen är hon en väldigt duktig skidåkare också vilket gör att det är väldigt kul att jobba ihop med henne som fotograf.

Du har ju utvecklats enormt fort som fotograf och filmare, från debuten med Eisodus 2017 via dokumentären ”NM i Riksgränsen från insidan med Willam Larsson” 2018 och tidigare i höst omslaget till Freeskiers köpguide. För att inte nämna alla fantastiska bilder som du har fått publicerade här på Freeride i reportage om Haldigrat, Engelberg, och offpistguide Vemdalen för att nämna några. Vad skulle du själva säga har varit nyckeln till dina framgångar?
Att jag senaste fem åren ägnar all min tid åt att bli en bättre fotograf. Jag håller ju inte i kameran dyget runt, men allt jag gör syftar till att utveckla mitt hantverk och jag har skurit bort alla delar i mitt liv som begränsar hur mycket jag kan jobba, vilket också inneburit att jag fått offra en hel del… Men så är det alltid, väljer man en sak väljer man samtidigt bort miljontals andra saker. Då måste man våga lita på sitt egna omdöme och vara trygg i att man gör det rätta valet. Att flacka runt, vara obeslutsam och inte tänka långsiktigt är motsatsen och det är ett väldigt bra recept för att misslyckas.

Ah, låter lika klokt som hårdkokt! Några andra tilläg om editen ”Decisions” med Lovisa Rosengren?
– Ja, jag måste också lyfta fram Victor Dunerman Daggberg, det var han som flög drönaren och tog fina bilder med den! 

”Decisions” med Lovisa Rosengren, filmad av Axel Adolfsson

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.