Lucas spolade universitetet i Lund för bergen i Schweiz

Lucas älskar skidåkning & puder och lever sitt liv i en säsong – vinter. Den professionella friåkaren pendlar mellan Engadin i Schweiz och Bariloche i Argentina. Hans favoritberg för skidåkning? Corvatsch. 

Lucas pulsar genom den djupa snön och andas häftigt. Han går längs en bergskam för att nå en orörd sida. Till slut når han starten av sitt åk. Han spanar uppmärksamt ned i branten. Snön ser helt perfekt ut; lätt och djup, precis som han vill ha den.

Innan han droppar in kollar han så att lavinryggsäcken är redo, att gogglarna sitter skönt och att pjäxorna är spända. Han tar ett sista djupt andetag innan han låter tyngdkraften dra honom ned i fallinjen mot den första svängen av pudersnö där det sovande snötäcket bryskt väcks till liv i ett exploderande moln av vita snökristaller när Lucas skidor svischar förbi.

Här uppe på Corvatsch hittar 37-åringen Lucas Swieykowski till det mesta och lite till. Han älskar det här skidberget, dess branta sidor och dess långa åk:
– På Corvatsch hittar jag alla tekniska utmaningar som jag söker som skidåkare, säger Lucas.
– Det som golvar mig vinter efter vinter är utsikten över dalgången och dess sjöar. Tidigt på vintern när sjöarna inte har frusit så ser det ut som fjordarna i Norge. 

Konsten att läsa av snön

Lucas lägger sina svängar precist och dynamiskt så att snön ska spruta så mycket som möjligt. Hans åk nedför den lång couloiren avslutas med ett glädjetjut nere vid en sittlift där han sammanstrålar med sina friåkande vänner. De pratar om snöläget och den aktuella lavinrisken, jämför vilka åk de kört hittills under vintern och vad planerna är framöver. Ungefär 30 centimeter nysnö har kommit de senaste två dagarna, och ännu mer än så uppe på toppen av Corvatsch som ligger på 3300 meters höjd över havet.

Varje dag läser Lucas olika väderrapporter, kollar av snödjup och den senaste lavinbulletinen från SLF. Var har mest snö fallit? Från vilket håll har det blåst? Har temperaturen förändrats? Den typen av frågor snurrar hela tiden i Lucas huvud:
– En bra puderdag börjar med bra förberedelser, säger han.
Väl uppe på berget finns tankarna kvar: matchar det jag ser nu på berget det som prognosen sade? Vad berättar strukturen på ytan av snön för mig? Ser jag några naturliga laviner? Den rutinerade puderräven Lucas värdera allt detta:
– Vinden har inte varit så stark som jag trodde, vilket är ett bra tecken säger han.

Hellre åka skidor än plugga på universitetet

Lucas är född i Argentinas huvudstad Buenos Aires. Han lärde sig att åka skidor tidigt, då familjen ofta besökte näraliggande skidorten Bariloche, som troligtvis är Sydamerikas mest kända skidort. När Lucas var 11 år flyttade familjen till skidorten Bariloche, och skidåkningen blev hans stora fokus i livet. Han gick med i den lokala alpina klubben och gick även igenom hela utbildningsprogrammet för skidlärare.

Efter att Lucas var klar med gymnasiet åkte han till Sverige där hans morfar bor sedan länge. Den unga skidåkarens plan var att plugga på det anrika universitetet i Lund, precis som sin storebror, men han insåg snabbt att det inte var vad hans hjärta ville; han ville åka skidor och kunna försörja sig på det. För att kunna arbeta som skidlärare när det var sommar i Argentina reste han till norra halvklotet. Först jobbade han i USA, senare Kanade och därefter blev det Europa och länderna Frankrike, Österrike och Andorra. Slutligen kom han till Schweiz och dalgången Engadin. En plats som har kommit att bli hans andra hem.

Allt började med ett jobb på en bar

Jobbet som skidlärare gav aldrig Lucas den tillfredsställelsen som han sökte. Han ville åka mer skidor på sin egen nivå, utvecklas som friåkare, åka svårare terräng, uppleva äventyr och växa. Han drömde om en karriär som professionell friåkare. Lucas erkänner:
– Om jag inte får vara utomhus i bergen så blir jag konstig ibland. Jag måste känna elementen: vinden, kylan och snön som sprutar upp i ansiktet medan man åker. Känslan av att åka skidor i puder, kontrollerat i brant terräng är helt enkel oslagbar.

Av en slump ordnade en kompis till Lucas ett jobb till honom i Engadin, Schweiz. Ett jobb som inte ens hade med skidåkning att göra, utan det var ett kneg på en bar. Allt sedan dess har Lucas tillbringat varje vinter i Engadin:
– Den här dalgångens magi tog tag i mig direkt; vackra, mäktiga berg med ett grymt nätvärk av liftar som tar dig upp till rolig och högalpin terräng. Möjligheterna att hitta bra snö och långa offpist-åk är, klyschigt men sant, oändliga.

Blir man trött på skidåkning? Nej!

Lucas första vinter i Engadin blev också hans språngbräda in till livet som professionell skidåkare. Han fick en inbjudan att åka Engadinsnow där delar av världseliten var med och tävlade:
– Vi repellerades ner direkt från kabinen ned till Corvatsch nordsida. Tävlingsfacet hade massor av klippor, det var rejält brant och utmanande, berättar Lucas.
En galen men bra start på Lucas karriär som friåkare. Sponsorkontrakten kom som brev på posten efter tävlingen. Lucas fick åka ut på skidresor runt om i världen för att få till film och foto. Engadin fortsatte dock att vara hans bas för vintern.
– Jag åkte till Japan, Alaska, Ryssland och varje gång jag kom tillbaka till Engadin slog det mig hur bra, och vacker denna dalgången är för offpistskidåkning.

När vintersäsongen lider mot sitt slut i Engadin, byter Lucas världsdel till en ny vinter i Bariloche i hemlandet Argentina.
– I Bariloche finns vänner, familj och ett hem kvar, berättar Lucas.
I Argentina fortsätter han att arbeta som skidlärare och allt mer också som bergsguide, då han även gjort klart den tuffa utbildningen också. På detta sätt lever han drömmen om en ändlös vinter, år efter år. Blir det inte tråkigt att åka skidor året runt då kan man undra?
– Nej, inte alls! Jag hittar alltid nya grejer och utvecklar mina förmågor. Idag betraktar jag bergen på ett helt annat vis än vad jag gjorde för 10 år sedan. När jag såg Piz Palü, som är 3 900 meter högt och ligger på baksidan av Diavolezza, för första gången tänkte jag att jag aldrig skulle våga gå upp dit. Nu har jag varit på toppen flera gånger, och åkt skidor ned.

Högt uppe på Corvatsch förbereder sig Lucas för sitt nästa åk. Han står i ingången till den klassiska Furtschellas-couloiren som man når från toppkabinen. Här har han åkt ned hur många gånger som helst, men det är en ny känsla varje gång:
– Snön är alltid olika så man vet inte helt hur åket är förrän man är i det. Det är exakt därför jag älskar friåkning, säger Lucas och försvinner ned smidigt som en katt.

VIDEO MED LUCAS

 

Sleep + Ski – The best pistes from CHF 45.-:

Även denna säsong går 100 hotell i Engadin St. Mortiz ihop och erbjuder en dela: hotellgästerna kan köpa Hotel Ski Pass för CHF 45 per dag. Även dalens vintercampingar, lägenhetsuthyrare mfl erbjuder samma sak. Gäller 17 oktober 2020 fram till 2 maj 2021. Ett krav är att du bokar för hela vistelsen, alltså lika många skiddagar med liftkort som övernattningar. Boka och mer info: https://www.engadin.ch/en/sleep-ski/

Snow-Deal – Dynamic prices:

Liftkort för Upper Engadin vintern 2020/2021 är nu tillgängliga. Köper du tidigt får du rabbat tack vare “Snow-Deal” som är en dynamisk prismodell. https://www.engadin.ch/en/snow-deal/ 


Mer Engadin på Freeride:

Vill du veta när det är snö på gång? Prenumerar på puderlarm från Corvatsch 


Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera