Mammoth Stänger i Helgen efter 270 dagar

Efter en vinter som går till historien kommer nu Mammoth Mountain i Kalifornien tillslut att stänga för säsongen efter att ha varit igång i hela 270 dagar. Nu på söndag den 6e augusti blir det officiella datumet för stängning efter en rekordlång vinter med enorma mängder snö.

Totalt föll 15,7 meter snö vid skidortens bas och en estimering av snudd på 20 meter på toppen under säsongen som sträckte sig från öppningsdatumet den 10e november till nu på söndag, den 6e augusti. Det är en säsong på totalt 270 dagar vilket är den näst längsta i ortens historia. Längsta säsongen någonsin i Mammoth var under vintern 1994/1995 då de hade öppet i totalt 311 dagar. Mängden snöfall är också den näst högst uppmätta under de senaste 65 åren och klås bara av vintern 2010/2011 då nästan 17 meter snö föll vid dalstationen.

-“Det var verkligen fantastiskt att se hur mycket snö som föll under en så kort tidsperiod i januari och februari, och jag tror att alla besökare hade en otrolig upplevelse i år”, säger Lauren Burke, ansvarig för PR och sociala medier för Mammoth Mountain.

Skidorten har gjort det till en tradition att försöka hålla öppet så länge snöförhållandena på berget tillåter det och har ofta USAs nationaldag, 4th of July, som ett riktmärke för att folk ska kunna fira sin självständighetsdag. Att de kan hålla öppet så länge är delvis tack vare att orten ligger på relativt hög höjd med toppen på 3369 och byn på kring 2700 meter över havet.

Under januari och februari snöade det så mycket att man i samhället Mammoth Lakes som ligger vid foten av skidorten fick kalla in USAs National Guard för att hjälpa till med det omfattande snöröjningsarbetet. Under fem dagar skickades 4000 ton snö bort från stadens gator med hjälp av stora lastbilar och arméfordon. Manövern är sällsynt och det hör till ovanligheterna att de behöver kallas in för att rädda en by från att begravas i snö.

Nu under sommaren har man kunnat utnyttja ortens liftar både för att kunna åka skidor i pisten, parken eller varhelst det finns lite snö kvar, eller för att få med sig cykeln upp till toppen. Många stigar och downhill-leder fick på flera håll grävas fram med maskin och för hand.

Cykelparken och gondolen kommer att fortsätta hålla öppet nu under sommaren
För de som redan nu längtar efter vinter igen så är det planerade datumet för öppning redan den 9e november, bara 95 dagar från det att de stänger på söndag.

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.