3D-skrivare i jakt på en perfekt sula

Freeride pratade med Benjamin Schmitt på schweiziska företaget Tailored fits, som erbjuder pjäxsulor gjorda med 3D-skrivare. Men hur står sig dessa gentemot traditionella, manuellt gjutna sulor? Svenska bootfitters är lätt skeptiska.

För den som följer den tekniska utveckligen är 3D-skrivare i sig kanske lite av old news. Däremot har kanske det kommersiella genombrottet på bred front för 3D-skrivare ännu inte kommit, om det nu kommer då alltså. I skidindustrin har ett företag börjat sälja en 3D-utskriven produkt direkt i butik. Det är en inläggssula till skidpjäxor. För oss som har sett Tv-serien West World kan detta inte innebära något annat än en ny, (fot)skön värld.

De sulor som Tailored fits erbjuder har funnits att köpa sedan början av 2017. Man startade då ett pilotprojekt för att testa marknaden med två återförsäljare: en i Schweiz och en i Tyskland. Detta har sedermera växt och i skrivande stund sommaren 2017 finns fem återförsäljare. Benjamin Schmitt som arbetar på Tailored fits berättar:
– Alla de sportaffärer som idag säljer våra 3D-sulor är specialiserade på anpassning av skor som används i olika sporter: skidpjäxor, cykelskor, löpskor och så vidare. Vi ser att intresset för våra sulor är väldigt stort och räknar faktiskt med att antalet återförsäljare kommer att växa.

Företaget har sitt huvudkontor i Horw, strax utanför Luzern i centrala Schweiz. Tailored fits är alltså ett av få företag i skidvärlden som redan idag säljer 3D-utskrivna sulor. Inom ortopedi är det vanligare med 3D-utskrivna sulor. De skidåkare som har fått agera försökskaniner åt Tailored fits har använt sulorna sedan vintern 2016. Sulorna kostar strax under 2 000 kronor (199 €) i butik. I nuläget har inte försäljningen nått några enorma kvantiteter, men ungefär 150 par sulor ligger i olika skidåkares pjäxor och har fått bekänna färg nere i Alperna.

Vi ringer ett par svenska pjäxdoktorer. I huvudstaden arbetar Magnus Wörnert på Alpingaraget, som har lång erfarenhet av bootfiting och sulor. Han reagerar på priset:
– Om de 3D-printade sulorna kostar två tusenlappar så bör de också vara dubbelt så bra som en avgjuten sula från Conformable eller Sidas. Nu har jag inte sett produkten, inte heller testat den. Men jag har lite svårt att se att den faktistk skulle var dubbelt så bra, kommenterar Magnus Wörnert.
Även Fredrik Haga från Göteborgsbaserade Skistore reagerar på kostnaden:
– Jag reagerar också på att det är dubbla priset för kunden jämfört med en vanlig sula. För somliga skidåkare ingen större summa i sammanhanget, om vi tänker på vad folk lägger på sin utrustning. Jag har själv haft samma sulor i uppskattningsvis 400 åkdagar, så alltid värt med en bra sula om du åker mycket skidor. Då blir ju kostnaden lägre per åkdag.

Tillbaka till Benjamin Schmitt och Tailored Fits produkt. Vad ser han överlag för nytta med en anpassad sula, må så vara avgjuten eller 3D? Är det inte bara ännu ett sätt av sport- och skidbranschen att försöka komma åt skidåkares pengar?
– Ha ha, nja… anpassade sulor förbättrar ändå prestationen för de atleter som använder dem. Ett par sulor som är anpassade efter just din fot gör dig inte till en bättre skidåkare, men du kan åka skidor lite längre, med mer avslappnade muskler och mer kontroll ner i dina skidor. Våra teståkare fick uppgiften att uppskatta hur mycket bättre kraftöverföring de fick med våra 3D-sulor, kvantifieringen gav ungefär 30 procent bättre kraftöverföring när de åkte med 3D-sulorna jämfört med en vanlig sula, säger Benjamin Schmitt.

Men vad är poängen med en 3D-sula, vad är skillnaden mot en hederlig avgjutning?
– Den stora skillnaden är att våra sulor görs efter en optisk 3D-skannaning av dina fötter. Denna avbildningsmetod är mer exakt än avgjutningar eller så kallade ”dynamic gait analysis”. Vår exakthet kombinerat med utskrift med 3D-skrivare gör att vi kan leverera skräddarsydda sulor till båda dina fötter. Dina fötter är högst sannolikt inbördes olika, vilket vi då tar i beaktande. Med en gjuten sula är det alltid delar som är prefabricerade, medan vi gör hela sulan från grunden helt efter dina anatomiska egenskaper. Vi gör också materialet lagom styvt, efter din vikt, säger Benjamin Schmitt.

Fler fördelar som du ser det?
– När du väl har gjort en 3D-skanning av dina fötter kan vi också göra flera uppsättningar med sulor. Vi reproducerar då digitalt designen och du kan få exakt samma sula till dina skidpjäxor, cykelskor och kanske dina skridskor, berättar Benjamin Schmitt.

Hur länge håller era sulor, nära 2000 svenska kronor är ju en del pengar, nära dubbelt mot en traditionell avgjutning?
– Vi måste skilja på det 3D-utskrivna materialet – grunden för sulan – och det täckmaterial som vi sätter runtomkring. 3D-materialet håller 6-8 år om du använder sulorna på rätt sätt. Täckmaterialet håller inte riktigt lika länge, men det kan förnyas av de specialiserade återförsäljarna och kostar inte alls lika mycket som att göra en helt ny sula.

Hur mycket korrigerar era sulor, kör ni fullt ut ortopediskt eller?
– Nej, vi valde att inte gå all in ortopediskt och korrigera allt för dina fötter. Det finns redan företag på marknaden som gör det. Vi pratade med många ortopeder under utvecklingsfasen och det visade sig att om sulan korrigerar fullt ut och ger dig en perfekt hållning blir det inte alltid optimalt för just sportutövare. Atleter – motionärer och elittränade – har tillräckligt tränade muskler och behöver perfekt support för fotbasen, men ingen hållningskorrigering. När man korrigerar hållningen med sulor kan det mixtra med kroppskontrollen, eftersom de rörelsemönster – när man till exempel gör en skidsväng – är inlärt utifrån ens egenheter. Sulorna ska mer ge support där det saknas, under hålfot och liknande.

När tror du att vi får se en affär i Sverige som tillverkar och säljer era 3D-sulor?
– Bra fråga, vi har faktiskt inte tänkt på återförsäljare i Sverige ännu… men om någon riktigt bra bootfitter i Sverige får nys om oss så får de gärna höra av sig!

Vi pratar vidare med Fredrik Haga på Skistore i Göteborg. Han vill lyfta några reservationer:
– Först och främst är det för oss egentligen omöjligt att uttala oss om produkter utan att ens ha sett , jobbat eller testat produkten själva. En sådan här viktig produkt vill man helst testa över tid dessutom innan man tar in det. Det är väldigt grundläggande för en bra skidbutik att göra bra sulor.

Ok, med de reservationerna i beaktande: spekulera lite om 3D-sulorna!
– Ja ja, okej då! En föredel kan vara för de butiker där kompetensen är lite svajig. Som jag förstår det så blir det ju i princip alltid samma resultat med denna typ av 3D-sula, oavsett vem som gör jobbet. Åtminstone själva framtagandet av sulan. Men sen ska det ju slipas till för den specifika pjäxan också, då krävs hantverk.
– Det kan också se väldigt flådigt ut att ha en 3D-skanner på golvet, men det är kanske mer en fördel för butiken. 

Reklamsnutt från Tailored Fits

Ser du några nackdelar?
– Tar skanningen och printern hänsyn till uttänjda eller spända senor, stela anklar eller en spretande lilltå? Vet den vilken pjäxa den ska ner i? Får 3D-sulan plats i en tight sprutsko? Hur mycket efterarbete och justeringar går det att göra på sulan? Kan en delvis datoriserad bootfitter ersätta en erfaren och duktig pjäx- och sulfixare som känner, ser och lyssnar?

Tror du att att någon bootfitter i Sverige kommer att haka på 3D-grejen och försöka sälja det
i butik?
– Jag har inte hört någon sådan plan från de kollegor vi har kontakt med. Om koncept slår igenom på sikt kan det ändras. Om det skulle visa sig att 3D-sulorna är klart bäst för skidåkare så tar vi in det direkt, givetvis!  Men just nu är vi trygga med de produkter och det utförande som vi jobbar med. Det känns överlag osmidigt i utgångsläget med de 3D-printade versionerna.

Har du något annat som du vill lägga till så här mitt i sommaren?
– Ski or Die!

Förhoppningsvis får Freeride till ett produkttest av 3D-sulorna kommande vinter. Är Benjamin och hans 3D-sulor rätt ute, eller har de kompetenta skeptikerna Fredrik och Magnus rätt i sin första känsla? Och apropå 3D-sulor, varför inte skriva ut innersko eller hela pjäxan med 3D-skrivare? Det gör redan Tailored Fits, mer om det i en kommande artikel. 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.