Med skidor på ekvatorn

Jari Arkko har som mål att åka skidor på alla platser i världen där det finns snö, och på några andra ställen också. Tidigare i år var han i Ecuador för att beta av land nummer 38 på sin lista.

 

En vulkan i anderna, eller ett månlandskap?

Huvudvärk. Illamående. Men det är stormbyar och snöblandat regn som är den främsta anledningen till att jag misslyckas med att nå glaciären. Ingen i bergshyttan vågar bege sig högre upp. Vindhastigheten ligger hela tiden på över 20 meter per sekund och den skulle vara farlig på den inledningsvis branta klättringen. Särskilt med skidor på ryggsäcken – de skulle fungera som segel.
 

Den varmaste platsen inne i hyttan var bakom eldstaden.
Så vi stannar
där vi är. Det här är mitt andra besök i hyttan på 4,600 meters höjd. Det första besöket var en del av en hike, men den gången återvände jag till lägre höjder på kvällen för att acklimatisera mig. Det nuvarande besöket varar två dagar och en natt och skulle ha inkluderat en övningsklättring upp till den nedre kanten av glaciären, och en nattklättring för att nå så högt som möjligt. Jag är osäker på hur högt jag hade kunnat ta mig, förmodligen till minst 5,000 meters höjd, kanske ännu lite högre.
 
Berget jag befinner mig på heter Cayambe och är en 5,790 meter hög vulkan i Ecuador. Det intressanta med berget är dock inte höjden, för jämfört med de omkringliggande bergen sticker det inte ut nämvärt. Däremot är Cayambe den enda platsen på ekvatorn där det finns snö. Jag är här för att åka skidor på ekvatorn.
 
Men stormen vägrar ge med sig. Två dagar passerar och jag mår sämre och sämre av höjdsjukan. Jag är trött på att ligga i sovsäcken ock försöka sova. Helgen är snart över och jag måste tillbaka till jobbet, tillbaka till lägre höjder.
 

Men en sak i taget: skidåkning först. Nära hyttan finns fläckar av snö. Jag bestämmer mig för att hajka upp för en ravin där jag är lite skyddad från vinden. Fast åkningen kommer bli svår, snötäcket i rännan är knappt en skidlängd brett. Ravinen fortsätter högre upp, men jag börjar åka från en höjd av 4,650 meter. Nervägen blir mycket sidesteppande men när jag kommer ut ur ravinen till en sandig sluttning är snöfältet brett nog för riktig skidåkning. Jag plockar av mig skidorna när snöfältet tar slut och kämpar mig genom vinden till bergskammens andra sida. Där hittar jag mer snö och kan åka skidor nästan ända ner till bilen.

 

Det går att åka skidor på ekvatorn, om än i regn och stormbyar.
Jag har åkt ungefär 100 fallhöjdsmeter. Ecuador blir det trettioåttonde landet jag åkt skidor i. Dags att packa ihop och åka vidare.
 
Var det här en succé eller ett misslyckande? En helg som innehåller skidor, stegjärn, isyxor och sovsäckar kan inte vara alltigenom dålig. Jag fick åka skidor! Och även om jag inte tog mig så högt upp så var det kanske ett bra tecken att jag inte var dumdristig nog att trotsa vädergudarna.
Som min guide Marco sa, ”Du måste respektera bergen, förhållandena och dig själv. Du kan bara ta dig så långt som de tre elementen låter dig.”
 

 

Hyttan

 

Hyttan på Cayambe, 4 600 meter över havet.
En trevåningsbyggnad belägen på en bergsrygg, 4,600 meter över havet, jämte en brant som leder till en glaciär. Bergshyttan rymmer fler än ett dussin klättrare och där finns kök, badrum och två eldstäder.
Guiderna som sköter om hyttan bor inte där hela tiden – de åker upp när det är besökare som ska dit. Under mitt besök delade de bil med mig, och några av deras barn följde med sina pappor på helgens expedition.
 
 

Vägen

 

Vägen till hyttan är i bra skick.. den första biten.
Det går en väg från staden Cayambe hela vägen upp till hyttan. Till en början är det en smal men stenlagd väg, men från 4,000 meters höjd och uppåt är den en svårkörd grusväg.
De två gångerna jag åkte upp til Cayambe kom vi till 4,300 respektive 4,500 meter innan snö och dåligt väglag hindrade oss från att köra längre.
 
 

Glaciären

 
Glaciärens lägsta punkt är på 4,900 meters höjd. Den inledande biten är inte lika brant som på det mer välkända berget Cotopaxi, och har därför färre glaciärsprickor vilket gör det bättre för skidåkning.
 
 

Praktisk info

 

Själva staden Cayambe
Cayambe ligger 2-3 timmars bilfärd från Ecuadors huvudstad Quito. Den närmaste staden heter också Cayambe, precis som vulkanen. Det är en mellanstor, trevlig stad med gott om affärer och marknader. Dock var prisnivån förvånansvärt hög.
 
Den officiella valutan i Ecuador är amerikanska dollar (USD).
 
Jag använde mig av guidebyrån Andean Face, och är allmänt nöjd med deras uppfinningsrikedom för att hjälpa mig med mitt önskemål – att åka skidor i Ecuador. Från början hade jag tänkt bestiga Cotopaxi, men det berget har brantare glaciärer med fler glaciärsprickor så jag följde guidens råd att försöka mig på Cayambe istället.

Den natten jag tillbringade på lägre höjd i Ecuador bodde jag på Hacienda Guachala, en farm från 1300-talet. Där fanns inget varmvatten i duscharna, men platsen är full av historia. Den ligger på 2,800 meters höjd.

 

Vill du läsa mer om Jari – kolla in hans blogg på planetskier.blogspot.com
Text: Jari Arkko
Foto: Jari Arkko
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.