Monoski: There can be only one

Monoski är den mest exotiska skidan. Många har skämtat om den men ganska få har åkt på den. Nu börjar fler få upp ögonen för att åka på skida i singularis. WEBB-TV: grym monoåkning i franska filmen E viva Mono.


Foto: monoski.net

Monoski är orginalet som blev bastard. Den där kusinen som inte får komma på släktträffen och när den väl kommer så är det ingen som vill prata med den. Någon enstaka har på sin höjd en t-shirts med trycket ”Monoski kicks ass!”.
Det är monoskidor som jagar den första prototypen av snowboard i kultfilmen Apocalypse Snow från 1985. Synd för monoskidorna att de inte lyckades stoppa den nya brädan där man stod på snedden, för bara några år senare hade snowboarden tagit över och monoskidan förpassats till en begränsad grupp av entusiaster, mestadels i franska Chamonixdalen.

Idag är det den franska marknaden som är störst på monoski. Där uppgår monoskiåkarna faktiskt till en promille av besökarna i skidsystemen. Så, monoski har blivit kvar i det exklusiva facket av skidsamhället kan konstateras.
–Det är kul att flera och fler får upp ögonen för monoskidan och det faktum att vi nu åker på helt nya grejer, carving och glidytan i nanocarbon, säger Stefan Eekenulv. Att åka med gamla ”pintail-monoski” är helt annorlunda. Det är som att spela golf med gamla klubbor med träskaft eller tennis med gammalt trärack.


Foto: monoski.net

Stefan grundade tillsammans med Gunnar Rosenquist intressegruppen Monoski Sweden (www.monoskisweden.se) för sju år sedan. Idag har han mer än 130 namn på sin intresselista kring monoski. En knäskada satte stopp för Stefans skidåkning i slutet av 1980-talet. Det var där monoski kom in i bilden för honom.
– Att hålla ihop knäna och göra de cirkelrörelser som är grunden i monoskidåkning är faktiskt som hämtat ur ett rehabprogram för trasiga knän. Jag tror faktiskt att alla skidåkare skulle ha nytta av någon dag på monoski då och då för att träna balans och att få med sig hela kroppen i åkrörelsen, säger Stefan.

Jack Marchand tog fram den första monoskin 1961 med inspiration från den kaliforniska surf- och vattensportscenen. Surflegenden Mike Doyle var en av de första profilerna som ville surfa på snö. Allt handlade om att hitta flowet och surfkänslan. När brädan tog steget över till snö riktades alltså fötterna rakt ner i fallinjen. Tajt ihopparade. Med stavar i händerna för balansens skull.
– Det finns något i att möta backen med bröstet och inte på snedden som på en snowboard. Det handlar om attack i åkningen, menar Stefan Eekenulv.


Foto: monoski.net

Den första artikeln om monoski publicerades i Ski Magazine i november 1971 under rubriken ”Man, I can hardly ski on two skis. How can I ski on one? Men det var först på 1980-talet då monoskin upptäcktes av localsåkare i Chamonix som intresset för brädan tog fart på allvar. Att lägga en hårig etta på monoski blev det tuffaste uttryckssättet för Esprite glisse och Alain Revel var hjälten. Duret började sin tillverkning av monoskidor (och stod snart för 80 procent av marknaden). Rossignol och andra märken hakade snart på och 1986 såldes 120 000 monoskis i Europa. Idag samägs Duret av ett 40-tal monoskiåkare, i princip utgör de kärnan av den europeiska monoskiscenen. Den franska monoskiorganisationen L’Association Francaise de Monoski arrangerar varje år festivalen Monopride som kommit att bli monoskiscenens viktigaste kajplats. Namnet har en touch av självironi efter år av raljerande om ”gayig stil i rosa overaller”. Och ja, det finns en monoklass i Derby de la Meije.

Väldigt förenklat kan man säga att monoskikulturen är uppdelad i de som frossar i nostalgin i neon och de som utövar hård speedski på monoski. Bäst på det senare området just nu är Xavier Cousteau som har kört mer än 212 km/h på sin 240 centimeter långa Duret-skida.
– Det går att köra riktigt fort på en monoski eftersom man kommer undan den ibland omedvetna bromsningen med den ena skidans stålkant då man åker alpint.


Foto: monoski.net

Snowboarden kom och segrade snabbt i början av 1990-talet. Skatekopplingen i kultur, kläder, åkning och trick var oslagbar. Monoskidans popularitet avtog fort. Men Stefan Eekenulv skyller även delvis återgången på scenens egen oförmåga att ta tillvara på den hype kring monoski som man hade skapat.
– Det var ingen som tänkte på återväxten och hoppet mellan eliten och nybörjarna blev för stort. Att åka monoski kan upplevas som jobbigt eftersom man inte kan växla stödjeben när man skråar för att hitta go offpist. Men det är inte tekniskt svårt att lära sig att åka. Det krävs mer balans och mer rörelse i hela kroppen för att åka bra. Ger man en monoski till en puckelpiståkare brukar han eller hon åka som en kanon redan efter ett par åk, påpekar Stefan.


Foto: monoski.net

Till Sverige kom monoskidan i slutet av 1980-talet då Alain Revel körde en kurs uppe i Riksgränsen. Fotografen Felix St Clair-Renard var givetvis med i den tidiga entusiastgruppen. I slutet av februari i år genomfördes den första nordiska monoskiträffen, Real Vikings Monoski, i Hemsedal med ett eget derby (7 kilometer långt chinese downhill). Håvard Eriksson vann detta första Mono-NM. Tanken är att Hemsedal ska bli som en nordisk hubb för monoskiers. Nästa år planeras även för en träff i Riksgränsen i maj.
– Själv är jag uppvuxen med Stenmark och tycker det är snyggt att åka med benen ihop. Och att hålla ihop knäna är A och O när man kör monoski. Mitt bästa tips brukar vara att köra kvinnligt, att ha mycket rörlighet i höfterna.

Nu har monoskidan glidit i skuggan ett tag. Men Stefan Eekenulv upplever en förändring mot att fler intresserar sig för den enda skidans sätt att attackera pist och puder.
– Nyligen fick vi in en beställning på en monoski från en 17-årig tjej. Det kändes grymt kul, berättar Stefan som även har agenturen för Duret i Sverige. Brädorna kostar idag mellan 2900-10000 kronor.

Någon comeback på bred front kommer det nog aldrig bli tal om för monoskidan. Men hade inte livet i backen blivit lite roligare, lite mer glamm och neon, om det titt som tätt dök upp en monoski i liftkön, vid ilastningen under heliskiåkningen, vid starten på svarta linjen i parken. Det är som min vän Ribban brukar säga om musik: ”smalt är det nya brett”. Och finns det något smalare än en monoski?

Webb-TV: E viva Mono från TKB Films

Text: Dan-Marcus Pethrus
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. KnekeN
  0
  KnekeN | 2010-03-06 15:15          

  Blir sugen på att testa :D

 2. orbis
  0
  orbis | 2009-11-19 21:54          

  Man blir litte taggad att åka lagg nu..

 3. Callerud
  0
  Callerud | 2008-09-07 22:30          

  asså klippet vid 3:55 e jobbigt brant!

 4. Sista dagen för säsongen, Val d isere 03-04, stod mono ski för underhållningen. Oslagbart när det kommer till cruisande på större vattenpölar nere i dalen. Eller uppmärksamhet från resterande folk i backen.
  Gjorde dock sjukt ont att ramla i bar överkropp - som givetvis hör monokulturen till.
  Brädan hade twintip och carving. Galet hett.

 5. tacke
  0
  tacke | 2008-06-13 12:15          

  Det är ju helt fantastiskt att se denna video.Själv så har jag en Elan Monoskida,
  som jag dammade av för två år sedan och det vart en del frågor i liften.
  För det finns många där ute som aldrig sett nå liknande.Fränt att någon testat att
  åka mono på en snowboard, det måste jag göra för carving känslan.

 6. clustered
  0
  clustered | 2008-06-11 20:10          

  ser sjuukt osafe ut. galet!

 7. hubbe-com
  0
  hubbe-com | 2008-06-09 11:44          

  kul å se. pensionerade min mono i slutet av 80. började med snowboard - så där kul. i början på 90 så gjorde jag en mono av en snowboard med bra midja. lite trix å få fast bindningarna, men det funkade efter lite test med genomgående skruv. har den fortfarande kvar å åker på den. är ruskigt snabb å ger grym carving känsla. inga fula sladd svängar utan bara mkt kärlek. det är många som tittat snett i liften men som fått spö i backen! haha! den har det som snowboarden inte har: dvs hela tyngden på mitten där det skär samt bara ett skär istället för två som på skidor. dvs mer carving än så blir det inte. bara å gasa å lägga sej. Egentligen är det lite konstigt att inte fler gjort egna för de som testat tycker det är kul när de lärt sej. det är som med allt - bara å våga stå på. gjorde för två år sedan en till min son på 10 som tyckte att det var sådär å åka snowboard... ta nu å lossa lite gamla skidbindningar å fäst upp på en avdankad bräda å testa. det är riktigt bra. ride on /hubbe

 8. Jean-Claude
  0
  Jean-Claude | 2008-06-08 13:22          

  Äntligen! De var tamejfan på tiden att monoskidan fick rättmätig upprättelse. Den som ännu inte surfat puder i Fornet-skogen på en planka har en del kvar att uppleva av skogsskidåkningens tjusning.

 9. Anders63
  0
  Anders63 | 2008-06-08 00:43          

  Fasen jag har inte stått på en monoski sedan 1979 tror jag...man trodde att detta vart dött och begravet!! Ser rätt skönt ut måste medges...

 10. Joyce
  0
  Joyce | 2008-06-07 10:28          

  Haha, det kunde man ju ge sig på att det var Pierre som åkte! Grym åkning.

 11. Boltzmann
  0
  Boltzmann | 2008-06-06 11:39          

  Mono i 40-50 cm puder är oslagbart!
  Du och jag gasko, du och jag.

 12. Varde
  0
  Varde | 2008-06-05 16:09          

  Man sier: åkar monoskida...

 13. kungen33
  0
  kungen33 | 2008-06-05 14:03          

  har en gammal 80talare i bra skick kanske nån som är intresserad ,lägg ett bud

 14. Jhunt
  0
  Jhunt | 2008-06-04 23:13          

  Säger man: Jag åker skidor när man åker mono? =)

 15. cHedlund
  0
  cHedlund | 2008-06-04 17:35          

  fy va läskit:D :S

 16. Dave_Spruce
  0
  Dave_Spruce | 2008-06-04 06:58          

  Nagon som la marke till att Marco Siffredi var en av cameramannen? RIP Marco....

 17. Varde
  0
  Varde | 2008-06-03 23:11          

  Hei dette var jo en kul reportasje,skal prøve å få lagt ut filmen fra real vikings Monoski i Hemsedal,filmet med hjelmkamera.tøff kjøring mye kuler stor fart...

 18. gasko
  0
  gasko | 2008-06-03 20:22          

  gbgpuderludret: Du får se det från den positiva sidan istället.. dvs att monoski är som att ta det positiva delarna när det gäller åkkänsla från både skidor och snowboard.

 19. SnowFoxTuven
  0
  SnowFoxTuven | 2008-06-03 02:00          

  Har testat denna skapelse, fy fan det är sjukt jobbigt och svårt, switch är helt skadat men det går lite gran:)

 20. GustavFrandfors
  0

  Kan ju vara det sjukate man kan göra!
  Men det blir trist att titta på i längden, rätt enformigt.

 21. jHansback
  0
  jHansback | 2008-06-01 20:22          

  går det att jobba med den eller dom??

 22. Setermaan
  0
  Setermaan | 2008-05-31 21:23          

  Det är ju verkligen udda, men coolt!

 23. SverigeTomten
  0
  SverigeTomten | 2008-05-31 11:31          

  Min pappa åkte mycket monoski, men snowboarden tog över till slut. Hehe

 24. gbgpuderludret
  0
  gbgpuderludret | 2008-05-31 04:30          

  Jag respekterar de som vågar ge sig ut på en monoski men tycker monoski är som att ta de dåliga sidorna av både snowboard och skidor och göra det till ett. Snowboardens dåliga förmåga att ta sig framåt vid platt terräng och skidornas hårda pjäxor och stavar.

 25. pistolero
  0
  pistolero | 2008-05-31 00:45          

  om man ska envisas med att åka på en skida e de fan tårna framåt som gäller iaf!
  viva mono!

 26. Phedrix
  0
  Phedrix | 2008-05-30 23:32          

  drömmen är ju ett Derby de la Meije, men man har ju gjort Skutskjutet iaf. Tua 190cm med egentillverkad fishtail!

 27. Daweee
  0
  Daweee | 2008-05-30 22:22          

  jag gillar personiligen inte monoski men den här filmen var jävla najs:P

 28. MBurestam
  0
  MBurestam | 2008-05-30 19:25          

  galet läbbigt.

 29. Flerkz-AnderZson
  0

  Gaaleet ! :D

 30. todde
  0
  todde | 2008-05-30 18:32          

  för det mest så brukar trick som t.ex jon olsson gör verka och ser ganska lätt ut o göra, men detta ser ju idiotiskt svårt ut o göra! helt sjukt ju!

 31. FF
  0
  FF | 2008-05-30 16:59          

  Underbart!! Åkaren på filmen, Pif, är antagligen världens bästa monoskiåkare och det är få skidåkare som kan hänga på honom nedför branterna i chamonix. Om han är ödmjuk går väl att diskutera, men hans talang är det inget fel på.

  Och assr som du gissar är åket från 03:50 nordsidan på aiguille du midi och om jag inte misstar mig är det första gången det åks på mono. Sedan från 04:40 är jag rätt säker på att det är Coloir Gervasutti som åks. Detta åk ligger i närheten av midi och är också ett ramlar-du-så-dör-du åk som dessutom har ett enormt isberg ovanför sig, från vilket det rasar isklumpar stora som bilar med jämna mellanrum.

  Så det är inte så konstigt att han "sladdar" lite på dessa åk... Men i resten av filmen kan man väl knappast beskylla honom för att ha låg fart??

 32. WITMatrix
  0
  WITMatrix | 2008-05-30 16:31          

  Riktigt härligt, sjukt kul att se!
  Det lite slumrande skidsuget väcktes till liv igen... :)

 33. LoBoMan
  0
  LoBoMan | 2008-05-30 16:26          

  ojoj vilka nostalgiska minnen av en för länge sedan passerad ungdom... Puder i Björnriket på monoski var en höjdare men isig pist i Val D'isere var kanske inte riktigt lika kul... och ja... jag hade en gul sony walkman och neonfärgade Degre 7 kläder... och jag glömde nästan, runda glaciärbrillor från CEBE.... Är det någon som har en rullator för nu känner jag mig gammal...

  (Förtydligande för kiddsen en walkman är som en MP3 spelare men med kassetband)

  Slutsats... var man med då vill man inte ha neonkläder eller monoski idag.

 34. Robbott
  0
  Robbott | 2008-05-30 15:50          

  Åkstilen blir fantastisk tyskinspirerad tycker jag

 35. Vurpollon
  0
  Vurpollon | 2008-05-30 15:11          

  Råkade av misstag hamna "switched" när jag testade monoski någon gång imitten på det glada 80-talet. Jäklar vilken kullerbytta det blev.

 36. jeez
  0
  jeez | 2008-05-30 14:45          

  tycker att dom har sjukt långa stavar på filmen...

  speciellt i skogen på slutet skulle dom ha haft kortare stavar och mer "puklig teknik"
  tycker jag då alltså

 37. HeLium
  0
  HeLium | 2008-05-30 14:39          

  Aaaah, det är med tårar i ögonen jag minns tiderna i Tänndalen i slutet på 80talet och början på 90talet. Jag och lillebror fick slåss om att hyra den enda monoskin som fann på Tänndalsvallen av liftens ägare för 35 kr/dag...
  Det finns bilder på oss iförda den tidens ljusa neonfärger, sladdandes nedför med djupa knän.
  Jag vågar påstå att det var monoskin som lärde oss position och balans på våra vanliga, pinnsmala, sjukt långa skidor.

 38. Ants
  0
  Ants | 2008-05-30 14:36          

  Ha ha, kan avslöja att jag inte tog med mig min snöbräda på min första alpresa till Tignes i början ca 1981-82 och gick helt och hållet in för att åka monoski de flesta dagarna på den resan.. Om jag inte vore en brädåkare så skulle jag stenhårt jävlas med att tycka monoski är det enda raka, ha ha!

 39. assr
  0
  assr | 2008-05-30 14:08          

  fyfan vad de sladdar hela tiden, kan iofs beropå brant åkning men sladdandet ser bara fult ut ;S Ä

  Är stycket runt 04,00 och framåt från Aguille du midi och nedanför det? jag har hört att det är ruskigt brant där..

 40. felix
  0
  felix | 2008-05-30 13:46          

  Filmen var ju riktigt riktigt läcker, men skumt ser det verkligen ut!

 41. hyllengren
  0
  hyllengren | 2008-05-30 13:41          

  haha, ser så satans konstigt ut... men duktiga var de!

 42. eriknordin
  0
  eriknordin | 2008-05-30 13:23          

  haha, fräänt, vore coolt om nån skulle köra switch!

 43. E-Rockner
  0
  E-Rockner | 2008-05-30 13:19          

  grymt nice

 44. welle
  0
  welle | 2008-05-30 13:18          

  nice