Nedräkning inför FWT Alaska

Dags för Freeride World Tour i Haines, Alaska. Länk till livesändningen och uppdatering kommer på Freeride.se. Det blir ingen tävling idag måndag, nästa chans är tisdag morgon.

Som vanligt har man ett väl tilltaget väderfönster. Tävlingsstoppet i den lilla fiskestaden Haines, Alaska har datumen 18 – 25 mars 2017.

UPPDATERING: Ingen tävling måndag 20 mars. Uppdatering om tävlingen körs på tisdag 21 mars kommer under dagen meddelar arrangörerna.

På starten kommer vi att få se 12 herrar på skidor – däribland Kristoffer Turdell och Reine Barkered – och i damklassen startar 6 åkare. På bräda startar 5 herrar, inklusive Christoffer Granbom, och i damklassen kör 4. Samtliga dessa åkare är direktkvalificerade till inofficiella friåknings-VM Xtreme Veriber i april. Dessa åkare har dessutom säkrat varsin plats på Freeride World Tour nästa vinter 2018.

Men vi håller oss till denna vinter. Freeride World Tour anno 2017 har nu klarat av tre av de totalt fem stoppen. Det tätnar därför i kampen om totaltiteln som världens bästa friåkare. Om vi kikar på herrklassen är rankingen före de översta fem inför stoppet i Alaska följande: Kristoffer Turdell 4 700 poäng, Leo Slemmet 3 880 poäng, Yann Rausis 3 780 poäng, Reine Barkered 3 780 poäng och Loic Collomb-Patton 3 580 poäng. Det finns all anledning för oss med blågula intressen att följa slutstriden med andra ord. Håller nu senast Fiberbrunn-vinnaren Kristoffer Turdell sin höga klass hela säsongen ut? Och kan Reine Barkered plocka fram sina världsmästartakter i de två sista och för totalen avgörande tävlingarna i Haines och Verbier?

Även Christoffer Granbom på snowboard har chans på en titel. Svensken ligger på andra plats i rankingen med 4 125 poäng. Han ligger just nu två bakom smått fantastiska amerikanen Sammy Luebke på 5 000 poäng som vunnit två av tre stopp denna vinter, samt kommit tvåa i ett.

Det är tredje gången gillt som världstouren stoppar i nordvästra USA. Det är en vild och vacker kuststräcka i Alaska där Haines ligger. Tävlingsfacet som man elaborerar med kallas ”The Venue” och är sexhundra fallhöjdsmeter av klassiska Alaska-spines, brant lutning och imponerande klippor. Åkarna flygs in med helikopter. Arrangören kallar detta för ”The Dream Stop” och det är något som man har fog för. Här nedan ser du teaser för årets tävling, förra årets vinnåk i herrklass skidor och även highlights från 2016.

Kanadensiska Logan Pehota vann herrarnas skidklass förra året i Haines, här ser du hans vinnaråk från hjälmkameran.

 

Och här ser du ett sammandrag av FWT 2016 i Haines, Alaska:

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.