NM 2017: Kvalet avgjort

Klassiska kvalkrascher, förhandsfavoriter som levererade och några nykomlingar som skrällde. Första dagen av NM i Riksgränsen 2017 är klar. 

Idag måndag 8 maj 2017 gick första tävlingsdagen av tre på NM i Riksgränsen. Denna första dag innebar i vanlig ordning att en obeveklig gallring skulle göras – två tredjedelar av de totalt 183 startande åkarna i samtliga klasser skulle sållas bort efter varsitt åk på tävlingsfacet Sadeln. Allt i syfte att få kvar var den klick som ska fortsätta tävla om titeln de kommande två dagarna på Nordalsfjälls olika face.

Starten för årets upplaga – den tjugosjätte i ordningen – blev framskjuten en timme på grund av ett klassikt svenskt flatljus som höll Riksgränsens övre delar i ett töcken på morgonen och den tidiga förmiddagen. En annan väderfaktor, dock ingen som påverkade tävlingsstarten, var det regn som för en knapp vecka sedan ramlade ned på berget. Senare dagar med minusgrader fick hela berget att bli som en hård, hård isglass. Lyckligtvis bjöd helgen på några centimeter nysnö, vilket gav ett aningen mer förlåtande före i dagens åk. Skidåkarnas vänster på Sadeln bjöd till och med på, vad som nerifrån åskådarplats, såg ut att vara riktigt fint puder.

I damklassen imponerade Ida Sivander som körde sin andra friåkningstävling för vintern och kvalade vidare med en trettonde plats. Förra tävlingen hon körde var Ride the Cow i april och den gick hon som friåkningstävlar-rookie och vann. Världstouråkaren Evelina Nilsson körde stabilt, och var solklar för att gå vidare till finalen med en förstaplacering. Karin Stöckel som vann 2013 fick se sig utslagen ur kvalet på grund av den tokkrasch som hon gjorde längst ned i tävlingsbrantens hårda kompression. Samtliga damer från förra årets podium – Filippa Ring, Caroline Strömberg och Gabriella Edebo – tog sig också vidare till finaldagarna.

I herrklassen var Lucas Stål Madison först ut. Han lade ner ett stilfullt och kontrollerat åk som tog honom som 33:e man vidare till finaldagarna. Han såg följsam ut nedför Sadeln på Nordalsfjäll, trots senaste tidens småskavank i ena benet.

De båda förhandsfavoriterna Kristoffer Turdell och Carl Regnér levererade varsitt långt flyg över det klippband som kallas ”Långflyget”. FWT-åkaren Kristoffer Turdell flög lite längre än den för nästa vinter FWT-klara åkaren Carl Regnér. Kristoffer belönades med förstaplatsen i kvalet på 7,88 poäng och Carl var futtiga 0,03 efter på andraplatsen med 7,85. Carl Regnér var nöjd med sitt åk. Till skillnad från flera andra hittade han också rätt till uthoppen på Långflyget:
– Det kändes bra. Det kan vara lite trixigt att hitta till Långflyget och det var rätt många som körde fel. All snö som finns i år gör det lite svårare, men jag visste att jag skulle se den driva som kommer på höger sida och sedan ser man det allra översta uthoppet som ser ut som en liten bulle. 

Resultatlistorna från kvaldagen NM 2017 hittar du nedan. De kommande två dagarna körs finalerna. Det kommer att bli ett till tre åk beroende på väder och snö. Det är totalpoängen av de finalåk som körs som avgör vem som vinner respektive klass.

Edit från kvaldagen NM 2017

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.