Nu är X-Games 2019 igång

Ett år har gått sedan Henrik Harlaut stod på pallen i Aspen två kvällar i rad ,med vad som förmodligen är dom mest eftertraktade medaljerna i freeski-världen. Inatt sätter den 23:e upplagan av Winter X-games igång igen, och vi tänkte summera helgens tävlingar för er.

I botten av reportaget hittar du schemat i svenska tider för helgens tävlingar. Det är 7 svenskar som åker över Atlanten för att tävla i 7 grenar. Vi har Henrik Harlaut, Oscar Wester och Jesper Tjäder på skidor. Sven Thorgren och Kevin Bäckström på bräda. Sen har vi även Daniel Bodin och Rasmus Johansson bland skoterförarna.

SKIDOR: Harlaut och Wester kör både Big Air och Slopestyle, Tjäder kör slopestyle

I och med Henrik Harlauts dubbla medaljer förra året  – vilket han nominerades till Jerringpriset för, men vann ej – har han totalt 10 stycken medaljer från X-games, bara 1 efter sin vän Tanner Hall som har rekordet på 11 stycken medaljer.

”Vi snackar fredagsunderhållning ett antal nivåer över Let´s Dance.”

Henkrik Harlaut är inbjuden till både Big Air och Slopestyle, vilket ger han chansen till att gå om Tanner om allt skulle gå vägen, kan det bli en repris på 2018? Oscar Wester startar även han både i Slopestyle och Big Air medans Jesper Tjäder bara kör Slopestylen.

  • KOLLA X GAMES LIVE? ESPN-player kan du köpa här. 

Först ut av helgens tävlingar startar redan ikväll svensk tid. Vi har omedelbart svenskar att hålla tummarna för Snowboard Big Air där Sven Thorgren står på starten.

Sen har vi fredag kväll svensk tid, perfekt till tacosen, Big Air kval för skidåkarna. Direkt efter kommer kvalet för snowboard slopestyle med Sven Thorgren, där snackar vi fredagsunderhållning antal nivåer över Let´s Dance.

Innan Big Air-kvalet för herrar har vi även tjejernas Slopestyle-final där vi kan se fram emot att se vad supertalangen Kelly Sildaru har filat på sen förra årets skada. I år saknar vi både Emma Dahlström och Jennie-Lee Burmansson på starten i X-games såklart, men nivån på åkning kommer förmodligen vara högre än någonsin under damernas Big Air och slopestyle under fredagsnatten. Senare under natten har vi även Daniel Bodin och Rasmus Johansson i Snowmobile Freestyle.

Under Lördagen börjar finalerna där vi än så länge bara kan hoppas på att se våra favoriter.

Herrarnas Snowboard slopestyle där vi får hoppas på att vi får se Sven. Senare under lördagen har vi även en till svensk på start i en, vad jag vet, ny gren i X-games. Knuckle huck, där det är en best trick tävling utför landningen bara, alltså utan hoppet. Här har vi Kevin Bäckström på starten.

Här någonstans i min research insåg jag att det vore kul med input från någon som brukar ha riktigt bra koll på åkningen i alla stora tävlingar, därför ringde jag upp Felix Lundin, eller Felkan, som han egentligen heter. Vi snackade lite om tävlingarna och vad som skulle hända under helgens tävlingar och framför allt vilka han trodde kunde bli farliga utöver våra svenskar:

– Lördag natt är det final i Ski Big Air där vi självklart hoppas på se både Henke och Oscar, men jag vill även ge en heads up för den unge norsken Birk Ruud. Även Fabian Bösch som man fick se en quad 1980 skymta förbi på ingen annan än X-games legenden Tom Wallisch instastory igår, säger Felix ”Felkan” Lundin.

Söndagen startar med Slopestyle-finalen för herrarna där vi självklart vill se alla svenskar vidare. Felix hade även här några favoriter han trodde skulle kunna hamna i toppen om de inte mot förmodan missar finalen:
– Här är det framför allt vårt “kära” grannland i väst vi ska passa oss för med Øystein Bråten i toppen tätt följd av Ferdinand Dahl. Även amerikanen Alex Hall tror jag kan vara i toppen, siar Felkan.

Lämna gärna en kommentar om vilka ni tror vinner, har Felkan rätt?

X Games Aspen 2019

Schema för alla tävlingar, SVENSKA TIDER:

Torsdag 24 jan:
20.00 Herr Ski Superpipe Kval

21.30 Herr Snowboard Big Air Kval

01.30 Dam Ski Superpipe Final

05.15 Dam Snowboard Big Air

Fredag 25 jan
18.00 Dam Ski Slopestyle Final

19.15 Herr Ski Big Air Kval

20.00 Herr Snowboard Slopestyle Kval

01.00 Snowmobile Freestyle

03.00 Dam Ski Big Air Final

04.35 Herr Snowboard Big Air Final

Lördag 26 jan

17.00 Dam Snowboard Slopestyle Final

19.00 Herr Snowboard Slopestyle Final

02.30 Snowboard Knuckle Huck

04.00 Herr Ski Big Air Final

Söndag 27 jan

18.00 Herr Skidor Slopestyle final

  • KOLLA X GAMES LIVE? ESPN-player kan du köpa ett dygn för 55 kr, eller 70 kr/månad: här. 
  • Hela schemat ser du här, ej svenska tider utan MST så du lägger + 8 timmar.
Text: Jesper Adamsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.