Ny fotobok från Peter Mathis

Kvalitetsbilder med flera svenska inslag från meriterade österrikaren Peter Mathis i nya boken Freeride. Boken fokuserar på Arlbergområdet.

Emellanåt stannar man till som i andakt över en skidbild. Det händer när en bild fångar själva själen i att åka skidor. När någon har hittat det där ultimata flytet i ett åk på den egna, perfekta bergssidan. Och sedan fryser man ner hela flytet i en bild. Hade det varit på film så hade man sett åket, det hade varit vackert men ingen mystik. Nu är det fryst och lämnar mer över åt fantasin. Lite så är det med framsidesbilden på Peter Mathis nya bok Freeride. Stian Hagen tar några svängar och lättar lite över ett krön. Enkelt och helt möjligt att identifiera sig med.

Peter Mathis är den 45-årige, österrikiske fotografen som under de senaste årtiondena formligen har spottat ut fotoböcker på temat vinternatur, skidor- och snowboard och alpinism. Förutom bilderna, som talar för sig själv, har Mathis utmärkelser som fungerar som kvalitetsstämpel på hans jobb. Senast 2005 vann han Banff Mountain Photography Competition. I fjol blev han som första österrikiske fotograf titeln Hasselblad Master för sina jobb.

Peter Mathis bor i Hohenems/Vorarlberg i Österrike och har i sin senaste bok med den eminenta titeln Freeride valt att lägga stort fokus på åkning i Arlbergområdet. Ett flertal svenska åkare så som Sebastian Garhammer, Kaj Zackrisson, Sverre Liljequist och Jon Örarbäck finns representerade på flera av bokens 118 sidor. Norske Stian Hagen får mycket utrymme och förvaltar det på bästa sätt.

Puderfrossabilder och exponerade åk samsas med detaljer från berg och skidåkarliv (till exempel en tom lift och en tom sexpack öl). Färgåtergivningen är mycket bra, mycket tack vare den fina kvaliteten på det tjocka pappret. Boken Freeride visar upp den blåaste himlen och den vitaste snön en god friåkardag.

Boken går att beställa från Freeride Shop

Text: Dan-Marcus Pethrus, Foto: Peter Mathis

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.