Ny skidgren i nästa OS: ”Mest show av alla grenar”

På midsommarafton lät Internationella Olympiska Kommittén meddela att parallellpuckel blir en del av OS-programmet i Milano-Cortina 2026.

I och med att Walter Wallberg, Åre SLK, tog olympisk guldmedalj i Peking har svensk puckel fått en ordentlig nytändning. Att det dessutom nu är klart att OS-programmet dubbleras för puckelåkarna ligger helt i linje med sportens utveckling.
– Jag tycker inte det är annat än rätt, det är på tiden, säger Oskar Elofsson, puckelåkare från Landskrona Ski-Club.

Oskar är en av svenska landslagets absolut starkaste parallellpuckelåkare. Han var en del av den svenska OS-truppen i Peking och har en andraplats i parallell i världscupen. Att nu få en möjlighet att tävla i parallellpuckel på OS förändrar mycket.

– Chansen till medalj blir ju dubbelt så stor och det känns betydligt mycket roligare att se fram emot nästa OS. Att längs vägen kunna ha ett helt annat parra-fokus.

Eftersom parallellpuckel också blivit en separat världscup tror han att fler åkare kommer specialisera sig mot parallellpuckel snarare än att se det som en sidogren till vanlig puckel.
– Det kan leda till att fler lägger sitt största fokus på just parallell, och då inte bara mot OS utan också mot världscupen. Sporten förrändras hela tiden och just nu kliver parallellpuckel fram mycket mer.

Showigaste grenen

Parallellpuckel beskrivs som en av de abolut mest showiga skidgrenarna inom FIS (Internationella Skidförbundet). Och nu får alltså puckelpubliken ta del av detta spektakel på en av världens största sportscener.
– Jag håller verkligen med om parra är mest show av alla grenar. Jag tror det är just det att man åker två stycken mot varandra. Man har en motståndare och du måste ge allt för att vinna åket, och när det går som fortast kommer det plötsligt ett hopp. Det är så mycket som kan gå fel och då blir det häftigt att kolla på.

En ny olympisk gren alltså, och som pricken över i, helt nya olympiska medaljchanser för Sverige.
– Vi är ju generellt starka på parra i Sverige. Vi åker fort och hoppar stort. Sen är det så klart skitkul för parra är det jag tycker är absolut roligast, avslutar Oskar Elofsson.

Regler parallellpuckelpist

I domarnas helhetsbedömning utgör hoppen 20 procent, farten 20 procent och tekniken resterande 60 procent. Kriterier som svårighetsgrad, höjd och stil avgör hoppoängen.

I parallellpuckelpist delas backen upp i två banor så att åkarna kan mötas sida vid sida.Tävlingen avgörs enligt ett turneringssystem. Den som förlorar blir utslagen. Den som vinner går vidare till nästa omgång.

Bedömningen sker ungefär på samma sätt som i singelpuckelpist, men formatet gör att åkarna pressar varandra att åka ännu lite fortare.

Det som kan verka förvirrande är att det inte alltid är den som är först i mål som koras som vinnare. Det beror alltså på poängbedömningen som beskrivits ovan (20-20-60).

2019 hetsades japanen Daichi Hara lite för mycket under parallellpuckel-VM i Utah och fick publiken att hålla andan när han levererade ett historiskt puckelögonblick genom att genomföra en oavsiktlig dubbel bakåtvolt efter att ha flugit långt över landningen.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera