Nya Gondolen i Hemavan tar Form

I detta nu byggs det för fullt i Hemavan och så sent som igår anlände en leverans med liftstolpar och toppmoderna soffor med plats för sex personer till den nya kombinerade gondol- och sittliften. Invigningen av Hemavan Gondol sker i slutet av november. Dessutom byggs rekordmånga fritidshus och både belysning och snöläggningssystem ska utvecklas ytterligare.

Hemavan är inne i en expansiv fas där man till säsongen 15/16 investerade 33 miljoner kronor i ett nytt snösystem, ny belysning och en ny arkitektritad topprestaurang. Nu är är nästa stora investering, som blir den största någonsin för Hemavans skidområde, inne i konstruktionsfasen. En ny toppmodern gondolbana/telemix håller på att byggas och prislappen beräknas landa på 65 miljoner kronor. Det hela är en del av ett projekt de kallar Vision 2025 som du kan läsa mer om här.

Den nya liften ska byggas klart nu under sommaren 2017. Invigning sker helgen 30e november till 3e december i år och gondolen kommer att ersätta den tidigare Norrliften/sommarlinbanan i Hemavans västra del.

När skidsäsongen drar igång igen till hösten kommer två uttjänta liftar vara borta men liftkapaciteten i skidsystemet kommer ändå att vara betydligt högre tack vare den nya liftens kapacitet på drygt 2500 personer i timmen. Det hela kommer innebära ett helt nytt flöde och ett annat åkmönster i skidsystemet. De nedfarter som finns i anslutning till avstigningen från den gamla Mellanliften kommer fortsatt att finnas kvar. Det har även förberetts en ny nedfart som ska göra det enkelt att åka i till exempel Mellanbacken och sedan smidigt kunna ta sig tillbaka till Hemavan Gondol för ett nytt åk.

Förutom liften är det många andra byggprojekt på gång och byn ska enligt uppgift krylla av hantverkare. Det byggs rekordmånga fritidshus som ska stå färdiga till vintern och Bayhill Center där butiker som bland annat ICA finns bygger ut ytterligare. E12:an som går genom byn ska även få en gångbana genom hela byn.

Det nya snösystemet som installerades inför den gångna vintern gjorde att de kunde starta säsongen tidigare och även erbjuda en bättre produkt både tidigt och sent på säsongen i hela skidsystemet. Nu bygger Hemavan ut snösystemet ytterligare genom att förlänga det befintliga systemet upp till den nya gondolens toppstation.

Även den redan utökade belysningen i backarna ska förbättras ytterligare för att ge mer ljus och åkningsmöjligheter även under vinterns mörkare månader.

I maj startade projektet med att den gamla Norrliftens byglar och vajer monterades ner och det gamla huset vid dess dalstation revs för att ge plats åt en ny modern dalstation utrustad med både kontrollrum och toaletter. Den gamla värmestugan kommer också att ersättas med en ny i anslutning till dalstationen.

 

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.