Offpistguide Tärnaby – Sveriges bästa (off)pistkarta för friåkning?

Har Tärnaby Sveriges bästa pistkarta?… förlåt, offpistkarta. Oavsett så gör den det enkelt att hitta till områdets pudrigaste partier. Här är en offpistguide till Tärnabys bästa åk!

Hemavan och Tärnaby har länge kommunicerats som en och samma skidort. Och kanske har Hemavan varit den anläggning som vi förknippar mest med friåkning, mycket tack vare Kobåset och den väletablerade och populära friåkningstävlingen Ride The Cow.

Men nu går skidorterna isär och Hemavan Alpint och Tärnaby Alpint har gemensamt beslutat att dela på varumärket för att för att på så vis göra det tydligare och enklare för gästerna att ta del av respektive destinations utbud. Samma liftkort kommer dock fortfarande gälla på båda anläggningarna.

Sannolikt kommer nog Tärnaby vara den skidort som vi förknippar med fluffigt puder och lättillgänglig offpiståkning framöver. På deras nya hemsida finns en pistkarta som verkligen bjuder in till friåkning. Frågan är om detta inte är Sveriges bästa pistkarta för friåkning?

Att Tärnaby delvis kommer profilera sig som en friåkningsdestination är något som David Johansson, VD för Tärnaby Alpint, bekräftar.
– Vi fortsätter att ha ett nära samarbete och kundperspektivet har legat till grund när vi bestämt vilka delar som vi jobbar gemensamt med och vilka som vi behöver lyfta var för sig. För Tärnabys del innebär det att vi kan lyfta fram och utveckla det Tärnaby står och kommer att positionera sig som i framtiden. Där kommer fjällets naturliga offpiståkning att tas fram och förtydligas som ett ben för Tärnaby.

Offpistguide

Att åka offpist i Tärnaby är något alla skidåkare bör ha på sin bucketlist och med hjälp av Tärnabys pistkarta, som ligger i framkant vad gäller friåkning, så har vi tagit fram en offpistguide till de bästa och mest lättillgängliga åken i Tärnaby. Håll till godo!

Västra Fjället

På linbanans västra sida finns flera olika linjer i varierad svårighetsgrad. Åket börjar uppe på kalfjället och avslutas nere i björkskogen ovanför den nere delen av Byggis (grön pist döpt efter Jens Byggmark – nr 1). Det går också att göra ett längre åk som leder mer västerut, vidare ned till Getviken. Härifrån krävs dock stighudar, eller bil/skoter för att ta sig tillbaka till skidsystemet.

På den östra sidan om linbanan finns aningens snällare åk som passar perfekt för yngre och mindre erfarna friåkare.

Typ av åkning: kalfjäll och skogsterräng

Norra fjället – Kanahobben

Detta är kanske det bästa åket i Tärnaby. Utgå från Anjaliften och ta sikte över tjärnen mot toppen bakom. Här är utsikten magnifik och det går bland annat att se Norra, och Södra Storfjället, Ryfjället, Jofjället, Artfjället, och de Norska fjällen längst västerut. Efter att du beundrat utsikten tar du sikte på svackan nedanför i rakt nordlig riktning. Följ sedan bäckravinens östra sida (skiers right) hela vägen ned till sjön. Ju längre österut du åker, desto brantare blir åkningen. När du till slut kommer ned till sjön är det dags att dra på sig stighudar och promenera tillbaka. Om du följer stranden österut hittar du ett skoterspår som går hela vägen upp till Mickelspasset (nr 16) som är en blå nedfart längst ut på anläggningens östra sida.

Typ av åkning: toppturskänsla med fantastisk utsikt

Östra Fjället

Ingemarliften
Kring området mellan liften och Stigsvängen (nr 8) finns varierad och lekfull skogsskidåkning som kan utmana även den mest erfarna friåkaren. I skogspartiet mellan Ingemarbacken (nr 10) och Staffans (nr 11) går det också att få några roliga svängar. Härifrån kan du sedan fortsätta hålla vänster (skiers left), in i skogen mellan Anjabacken (nr 15) och Ringbranten/Parken (nr 13).

Anjaliften
Öster om liften hittar du den mest utmanande skogsskidåkningen. Här finns drops i olika höjder för den som vill ta en flygtur. Tärnabys brantaste opreparerade nedfart – Granbacken (nr 17) går parallellt med liften och på båda sidorna av backen hittar du fin och brant skogsskidåkning. Lilians (nr 18) är den andra opreparerade nedfarten, och mellan den och Mickelpasset finns också bra skogsskidåkning och där är terrängen något enklare. Åker du väster om Lilians får du mer utmanande åkning och drops.

På den västra sidan om Anjaliften ligger de mest utmanande åken intill liften – det vill säga mellan liften och Anjabacken. På andra sidan Anjabacken är åkningen något lättare, men fortfarande värd ett besök.

Typ av åkning: brant och utmanande

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.