Peak Performance Rookie of the Year 2016

Peak Performance Rookie of the Year är ett årligen instiftat pris som går till de två bästa ”nykomlingarna” på berget.

Priset vill uppmärksamma de fantastiska bedrifter som varje år utförs av de som folk inte har räknat med skall stå för dom. Efter årets upplaga av NM var det liten tvekan när Sofie Gidlund och Måns Bertz utsågs till Rookies of the Year.

Måns Bertz

Måns imponerade på juryn med sin omfattande rookie-stil. Han tog egen bil upp till NM, missade åkarmötet och under sista finalåket träffade han den enda stenen som fanns i landningen till Klumpen – med en implosion som direkt följd. Men åkningen hade imponerat hela vägen till sista dagen och att han träffade just den där stenen visade bara på orutin i rekningen vilket är klassiska rookie-misstag. Detta blev ännu mer uppenbart då han låg och softade i sitt tält när priset delgavs honom på scenen i Grönan. Helt ovetandes om att han skulle vinna. Vi tog ett snack med Måns sitter och skruvar på en maskin när vi når honom. Han väntar på att börja sitt sommarjobb på Telia vilket han gör om fyra dagar.

Tjenare och grattis Måns!
– Tjenare och tack så mycket. Det var roligt. Mycket trevligt. Jag trodde aldrig att det skulle bli så. Jag kom in utan förväntningar alls.

Du var inte på plats när du fick priset?
– Jag fick 25 samtal på fem sekunder om att jag vann och var tvungen att komma dit.

Vad hade du för förväntningar inför NM?
– Inga alls. Det var min första big mountaintävling någonsin och jag ville egentligen bara prova på. Så gick jag till final vilket jag inte hade räknat med alls. Jag startade sist i kvalet för jag amnmälde mig sist och fick vänta över en timme på start. Då hade vädret hunnit bli ganska dåligt så jag tog det ganska lugnt men det gick vägen?

Du gjorde en wallride på en klippa i kvalet?
– Ja, jag tycke det kändes rätt. Att det kan nypa fast tänkte jag inte så mycket på. Är ganska van att wallrida för jag har jibbat väldigt mycket.

Vad betyder det att bli utsedd till Rookie of the Year?
– Sjukt kul och jag blir helt klart peppad på att köra fler sådana tävlingar.

Roligast/läskigast med NM?
– Roligast – Att bli utsedd till Rookie of the Year såklart! Sista finaldagen när jag ramlade var läskigast. Jag landade på en sten som jag såg direkt i avhoppet och den såg spetsig ut. Fick en rätt stor reva in i belaget.

Vilka händelser tycker du stack ut under NM?
– Det jag kommer att tänka på är Lucas Stål Madisons åk med typ 6 olika rotationer. Det sticker ut ganska mycket på en big mountaintävling. Sen alltihop med banketten och så. Riktigt trevlig stämning.

Sofie Gidlund

Sofie har varit med på NM en gång förut men får jämfört med motståndet absolut räknas som en rookie. Vanligtvis hårdsatsar hon bland käppar i stenhårda pjäxor och att skidtekniken är superb råder det ingen tvekan om. Förutom hennes fantastiska åkning var det många som imponerades över attityden och den positiva stämning 20-åringen lämnade omkring sig. Att komma in som tävlande andra året och stå tre fina åk under svåra förutsättningar är det inte många som lyckas med. Det resulterade i en femteplats och blodad tand för mer tävlande. Vi får tag på Sofie på en strand i Barcelona där hon firar både framgångarna i NM och att skolan är så gott som över.

Tjenare Sofie och stort grattis!
– Tack så mycket. Det var väldigt roligt och jag hade verkligen inte räknat med det. Men det var kul att åka och det gick ganska bra, men man blir alltid förvånad ändå.

Vad hade du för förväntningar inför NM?
– Inga alls! Det var min andra freeridetävling någonsin. Jag åkte NM förra året och då förvirrade jag bort mig så jag kom inte ens till final.

Vad betyder det att bli utsedd till Rookie of the Year?
– Det betyder jättemycket. Jag kommer från Kiruna och min familj har lägenhet i Vassijaure. Enda sen jag var liten har jag kollat på NM, varit med på plats och tänkt vad duktiga alla är. Känns supercoolt att bli rookie of the year.

Vad var roligast/läskigast?
– Jag tyckte finalåket var roligast. Det var väldigt kul för det var så himla rolig stämning på start och alla peppade varandra. Bra ladd bland tjejerna. Sen vet jag inte om jag tyckte något var läskigt men det var ju skönt att det inte blev Branten som sista finalåk.

Vilka händelser tycker du stack ut under NM?
– Ja det kanske var då i finalåket. Jag ramlade ner i målet och tappade skidan – trodde inte jag skulle få några poäng alls. Det var konstigt och jag hamnade bara på en shark eller nåt sen låg jag bara där i mål. Annars var jag sjukt nöjd med åket, sen bara oj, så låg jag där. Sen rekningen också, jag som inte är så van var förvånad över att alla var så öppna och ville hjälpa till. Jag åker ju alpint och det här sticker ut väldigt mycket för att folk är så laddade och öppna.

Juryns motiveringar

”Vad är signifikant för en rookie? Att komma så sent så att man missar åkarmötet, att bila själv upp, missa rekningen och sen landa på den enda stenen under Klumpen. Ja, det är saker som rookies gör. Vad som däremot inte är så nybörjaraktigt är att hitta egna linjer och köra skiten ur stora delar av startfältet. Därför blir Peak Performance Rookie of the Year 2016…Måns Bertz.”

“När förhållandena är som i år spelar rutinen stor roll, vilket vi också fått se på resultaten. Någon som däremot inte lyssnade på det örat och bestämde sig för att som förstagångsåkare ställa ner tre svinfina åk, vara lika glad för andras prestationer och visa erfarenhet med full kontroll hela vägen. Då råder det ingen tvekan om att årets Peak Performance Rookie of the Year 2016 är…
Grattis Sofie Gidlund!”

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.