Prylnytt från ISPO: Skydd & Bindningar

Nästa tema för sammanställning från ISPO blir nyheterna på prylsidan i allmänhet. Bindningar, hjälmar och nya material i skyddsutstyr, gogglar, takräcken, handskar med mera.

Scott vill vara i framkant när det kommer till säkerhet och kommer därför med nya hjälmarna Symbol 2 plus D och Couloir 2, där den förstnämnda tog hem ett ISPO Gold Award och även uppfyller krav och riktlinjer för klättring.

Salomon & Atomic släpper sin nya techbindning av minimalistisk variant. Påstås ha hårdtestats och godkänts av alla tungviktare på Freeski-teamet.

Marker Kingpin lever vidare med en mindre uppdatering för att göra processen att klicka i tålägets techinserts enklare. En liten plastkant framtill att sätta pjäxan mot är tänkt att få den i rätt läge för att träffa rätt på direkten.

En intressanta pryl som vi råkade springa förbi på mässan var bland annat österrikiska Contour skins som tillvekar smartare stighudar till framför allt bredare skidor. Med en delad hud som lämnar en del i mitten på skidan bar sparar man väsentligt med vikt och plats i ryggan utan att det ska påverka egenskaperna på uppvägen. Passar även till många bredder så du behöver bara ett par hudar även om du har flera olika lagg.

Hestra lanserar ny modell kallad Ergo Grip Incline med förböjda fingrar. 10 peaks är ett annat svenskdrivet företag som gör handskar med en patenterad dragkedje-lösning som gör att du inte behöver ta av dem helt för att få fingrarna fria för en stund.

POC har skapat en ny egen variant av Mips som de kallar Spin (men fortsätter också att använda Mips i många av sina modeller). Istället för ett glidande plastlager har istället flera små gel-pads med en viss rörelsemån för att absorbera smällar. De tog även hem ett guld i ISPO awards med sitt nya underställ, särskilt riktat mot raceåkare där tyget är förstärkt med det slitstarka materialet Dyneema på utsatta ställen för att förhindra skärsår från vassa stålkanter.

Skyddsmässigt fanns en genomgående trend vara att öka säkerheten och höja standarden på våra kraschkrukor, i många fall tillsammans med svenska utvecklingen Mips eller med hjälmtillverkarnas egna varianter med liknande grundtanke om att dämpa stötar vid rotationsrelaterad impact. Många företag har även börjat gå bort från det traditionella hårdskumsmaterialet i hjälmar till att hitta mer hållbara och bättre dämpande substitut. Ett material kallat Koroyd med en flexibel struktur som liknar insidan i en bikupa dök upp lite här och var på mässan i allt från skidor, hjälmar och ryggskydd.

Giro kommer med en ny goggle-modell (Axis för herr och Ella för dam, enda som skiljer är dock färger) och promotar deras Vivid Lens-teknik som ska höja kontrasten för våglängder med blått ljus och på så sätt ge bättre sikt i flatljus.
Adidas Eyewear vann ISPO awards för minimalistiska och überlätta Progressor Splite på 79 gram som även är ovanligt flexibel o relativt vikbar.

Sweet Protection lanserar en ryggsäck med många smarta features och väl genomtänkta detaljer och fack.

Thule tog även de hem ett ISPO awards guld med sitt nya utskjutbara takräcke för att underlätta lastning på högre bilar.

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.