Researrangörerna tipsar: Säsongens hetaste alpresor

Börjar det klia ordentligt i fingrarna att boka säsongens skidresa? Då är du inte ensam. I Freerides guide till skidsemestern 2019/20 är Alperna först ut. Många av landets researrangörerna har precis släppt vinterns nya alpresor – bland nyheterna återfinns en hel del italienska puderpärlor, Chamonix i ny tappning och utforskning av österrikiska skidklassiker via järnvägen.

1. STS Alpresor

www.alpresor.se

Om: 1976 grundades Nordens största fristående researrangör till Alpernas snöklädda toppar. Man har närmare 50,000 resenärer årligen, reser till 19 olika skidorter i Frankrike, Italien och Österrike samt driver tio hotell i egen regi, varav Hotel Salzburger i Bad Gastein kanske är det mest välkända.
Nyhet: Två nya orter – Kaprun-Kitzsteinhorn (skidåkning på Kitzsteinhornglaciären, en ny lift sammanbinder glaciären med Maiskogel samt ett nytt gemensamt liftkort för Zell am See och Saalbach) och Serre Chevalier (sol- och snösäker klassiker som kompletterar utbudet i Frankrike). Dessutom tre nya, egna hotell: Tre-stjärniga Hotel Götehof i Bad Gastein, tre-stjärniga Hotel Breithorn och fyr-stjärniga Eden Apartments i Cervinia.

2. Lion Alpin

www.lionalpin.se

Om: Etablierad alpresearrangör, med 30 år på nacken, som ingår i koncernen SkiGroup (Skandinaviens största alpresebyrå). Kör på tretton olika skidorter i Österrike och Italien.
Nyhet: Inga nya resemål den här säsongen men däremot har man utökat sortimentet med flera nya hotell i Livigno, Canazei och Obertauern. (Tack vare den nya liften mellan Zell am See och Saalbach har bokningarna i den regionen gått upp med 15 procent, meddelar Josefine Hall, marknadskoordinator på Lion Alpin.)

3. Langley

www.langley.eu

Om: Langley Travel, Ski Tignes eller helt enkelt bara Langley — den familjeägda, skandinaviska researrangören, som anordnat alpresor sedan mitten av 80-talet, går under flera namn. Skidresorna går till Österrike och franska Alperna.
Nyhet: – Courmayeur är ny för oss. Och bokar på riktigt bra. Sedan kommer vi ha en ny-gammal produkt i Chamonix. Vi satsar på att framhäva den destinationen i år och kommer att köra en ny, ”Ski-around-Chamonix” med Tof Henry. Skidåkare som kör för Armada och har bott hela sitt liv i Chamonix. Det kommer att bli en häftig produkt, säger David Svensson, CMO Head of Sales på Langley Hotels & Resorts.

4. Sunweb

www.sunweb.se

Om: Grundades av den icke flygande men likväl holländaren Joost Romeijn, som började med att organisera resor för sina kurskamrater för 25 år sedan. Idag omfattar utbudet över 80 olika skidorter i Frankrike, Italien, Österrike och Andorra.
Nyhet: Franska Valmorel och österrikiska Nauders Reschenpass.

5. UCPA resor

www.ucpa.se

Om: Fransk organisation som erbjuder sport- och aktivitetsresor under devisen, ”Tout compris,” det vill säga allt ingår – resa, skidhyra, skidskola, lifkort, boende och mat. Erbjuder 80 olika aktiviteter på 70 destinationer i franska Alperna, bl.a. Flaine, Argentière, Chamonix, Val Thorens, Val d’Isère, Tignes och Serre Chevalier.
Nyhet: Två telemarksveckor (vecka 4 och 5) i Argentière); familjeveckor PLUS (ett skidprogram för familjer med barn mellan tre och 11 år. Anordnas i Flaine och La Plagne); Happy ski nybörjare (studentresor tillgängliga för nybörjare); och två nya program som släpps under hösten – Randonnée & Yoga och Ski & Spa i Flaine.

6. Nortlander

www.nortlander.se

Om: En av Skandinaviens största skidresebyråer, som fått sitt namn från de danska grundarna Mads Nortvig och Michael Melander. Har runt 30 olika destinationer i de österrikiska, franska och italienska Alperna samt sex egna hotell.
Nyhet: Den franska skidorten Les Arcs.

7. Quality Travel

www.qtravel.se

Om: Experter på soliga, skattefria Andorra (som man representerat i Sverige sedan 2009) och och Baqueira-Beret i Pyrenéerna.
Nyhet: Vintern 2020 körs ett helt nytt koncept igång, Superski Andorra. Det innebär tre skidsystem på en vecka med sammanlagt över 300 kilometer pist. Dessutom börjar man i vinter flyga från både Skellefteå och Norrköping.

8. Active Ski

www.activeski.se

Om: Idén kläcktes inte helt otippat i skidliften, och sedan 1999 har grundarna Daniel Lundin och Per Strömberg tagit skidåkare till sina smultronställen i fjällen och Alperna (som man för övrigt är störst på weekendresor till).
Nyhet: Tre nya resmål i Alperna/Pyrenéerna — Pila och Madesimo i Italien, och Grandvalira, Andorra.

9. Xtravel

www.xtravel.se

Om: Nischad skidrese- och äventyrsarrangör som anordnat resor sedan 2004. Ingår i resejätten Apollo och har skidresor till destinationer som Alagna, Grinewald och Engelberg.
Nyhet: – Jamen, vi har alltid något på g. I dagsläget så kommer vi lansera en ny destination i Italien som heter Passo del Tonale. Vi kommer att erbjuda härliga veckoresor dit med bra åkning för alla skidåkare, både familjer och puderjägare.
– Sedan jobbar vi med en ny resa som vi kallar Railtrip Austria som liknar våra road trips i Kanada och Japan men istället åker man tåg mellan orterna i Österrike. Blir som en veckoresa där vi besöker två olika orter med start och stopp i München. Här kan gästen välja själv om man tar tåget ner till Alperna eller flyger till München, hälsar man.

10. Go West

www.gowest.se

Om: Startades för dryga 20 år sedan av två resglada vänninor som älskar att styra kosan västerut, med andra ord mot Kanada och USA. De senaste åren har de förutom skräddarsydda skidresor till Nordamerikanska puderhål även börjat med resor till utvalda skidorter i Alperna.
Nyhet: Satsar stort på Schweiz med orter som Zermatt, Andermatt, Jungfrau Region och Davos på programmet. Även Les Trois Vallées med boende i Brides-les Baines är med på ett hörn.

 

 

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.