Säsongspremiär i Kåbdalis till helgen

Nu på lördag, den 27 oktober, öppnar Kåbdalis i Norrbotten för vintern. Kåbdalis blir därmed den första anläggningen att öppna säsongen 2012/2013.


Kåbdalis, söndagen den 21 oktober

Under lördagens öppning erbjuder Kåbdalis skidåkning i sin huvudbacke, Becca-backen, med full bred. På måndag beräknar man dessutom ha igång Super G-backen.
– I början av säsongen ligger stort fokus på käppåkarna men 50% av åkytan reserveras alltid till allmänheten. Vi har än så länge inget snötäcke vid sidan av backarna, men det kommer snart, säger Johan Gunnarstedt från Kåbdalis Skidliftar.

Snökanonerna har arbetat flitigt och sedan i söndags har de gått både dag och natt. Prognosen för det kommande dygnet säger mildare temperatur och Johan och hans kollegor passar då på att flytta alla kanonerna till nästa backe. På onsdag kväll startar man kanoneringen på nytt.
– Vi har 16 lågtryckskanoner så det går det snabbt att få nedfarterna klara, berättar Johan.

De senaste tio åren har Kåbdalis varit en av de tre första anläggningarna att öppna varje säsong och även det här året har man jobbat hårt för att öppna tidigt.
– Vi försöker att bli först varje år, men inte till priset av kvalité i fråga om snödjup och bredd på backen vi öppnar, avslutar Johan Gunnarstedt.

Det har investerats cirka 80 miljoner i nya backar, stollift och boende i Kåbdalis under de senaste fem åren. Till den här vintern är de största nyheterna en ny nedfart och två backar med tio meters bredd. Anläggningen satsar på att få ut så mycket som möjligt av berget och uppmuntrar till åkning utanför pisterna. Enligt statistik från SLAO är Kåbdalis Norrbottens mest besökta skidort.

Text: Ola Melin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. CookieMonster
  0
  CookieMonster | 2012-10-25 13:18          

  @jeppenator, Tärnaby öppnade typ 13 okt för några år sedan har jag för mej.

 2. ARE1977
  0
  ARE1977 | 2012-10-24 13:18          

  Ähh Ekan66 nu är Du onödigt gnällig. Största skälet till att Kåb har bra underlag är just landslaget & andra raceåkare. Kolla Tärnabys inkomster innan & eft jul.. Kolla Sölden osv. Så här det ut på försäsongen i Norden. Tycker även att det framgått de två senaste åren med stor tydlighet på hemsidan att deras backe är full med världsstjärnor. Om Du har 27 mil till Kåb så har Du ju nära till Sarek Mars-Maj att go big in, utan en enda käppåkare. Hoppas Du tar dig samman och ger Kåbs nya glesningar i skogen en chans i slutet februari. God tur!

 3. windsurfer
  0
  windsurfer | 2012-10-24 12:20          

  Försäsongen i Kåbban är ett myller av käppnötare. När de inte åker portar så ligger de värmer upp eller tränar kantning i de 50% ämnade till "vanliga åkare". Jag har flertalet gånger framfört detta över åren att de har bristfälliga information om hur mycket av backen som käppnötarna använder, och de har delvis blivit bättre senast två åren tycker jag. Å ena sidan blir jag irriterad över att man knappt ryms i backen under försäsongen å andra sidan är käppnötarnas närvaro en stor anledning och förutsättning till Kåbdalis storlek och längd på säsongen.

  Om Kåbdalis informerar löpande på hemsidan om läget gällande mängden besökare och man ändå åker dit är det bara att gilla läget. En del av försäsongen för mig är att återfå tekniken, nöta in kroppen, träffa polare och äta Kåbbans fantastiska gulashsoppa.

 4. Ekan66
  0
  Ekan66 | 2012-10-23 21:08          

  Ha ha! Lustigt det han säger om backarnas bredd. Det står portar överallt så det finns ingen plats för "vanliga" åkare. Det borde stå på deras hemsida att det inte finns plats för andra än portåkare. Vi har flera år åkt 27 mil för att åka tidigt på säsong och vi har mest suttit och surat i stugan. Det är väl Ok att de prioriterar portåkarna men det måste ju framgå.

 5. isse
  0
  isse | 2012-10-23 13:48          

  Awesome! Åker dit i helgen då!

 6. fredric84
  0
  fredric84 | 2012-10-23 12:48          

  2002 öppnade Vemdalsskalet 26 oktober
  2010 Litet senare 30 oktober

 7. ellet
  0
  ellet | 2012-10-23 12:43          

  Fan va bra, då kan man ta första svängarna på lördag :)

 8. jeppenator
  0
  jeppenator | 2012-10-23 12:25          

  VINTERN ÄR HÄR!! WOHOOO, måste typ vara rekordtidig start?