Säsongspremiär i Kåbdalis till helgen

Nu på lördag, den 27 oktober, öppnar Kåbdalis i Norrbotten för vintern. Kåbdalis blir därmed den första anläggningen att öppna säsongen 2012/2013.


Kåbdalis, söndagen den 21 oktober

Under lördagens öppning erbjuder Kåbdalis skidåkning i sin huvudbacke, Becca-backen, med full bred. På måndag beräknar man dessutom ha igång Super G-backen.
– I början av säsongen ligger stort fokus på käppåkarna men 50% av åkytan reserveras alltid till allmänheten. Vi har än så länge inget snötäcke vid sidan av backarna, men det kommer snart, säger Johan Gunnarstedt från Kåbdalis Skidliftar.

Snökanonerna har arbetat flitigt och sedan i söndags har de gått både dag och natt. Prognosen för det kommande dygnet säger mildare temperatur och Johan och hans kollegor passar då på att flytta alla kanonerna till nästa backe. På onsdag kväll startar man kanoneringen på nytt.
– Vi har 16 lågtryckskanoner så det går det snabbt att få nedfarterna klara, berättar Johan.

De senaste tio åren har Kåbdalis varit en av de tre första anläggningarna att öppna varje säsong och även det här året har man jobbat hårt för att öppna tidigt.
– Vi försöker att bli först varje år, men inte till priset av kvalité i fråga om snödjup och bredd på backen vi öppnar, avslutar Johan Gunnarstedt.

Det har investerats cirka 80 miljoner i nya backar, stollift och boende i Kåbdalis under de senaste fem åren. Till den här vintern är de största nyheterna en ny nedfart och två backar med tio meters bredd. Anläggningen satsar på att få ut så mycket som möjligt av berget och uppmuntrar till åkning utanför pisterna. Enligt statistik från SLAO är Kåbdalis Norrbottens mest besökta skidort.

Text: Ola Melin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.