Ski Dad – Jämtlandsfjällens bästa källare?

Patrik Attskog, 48, flydde ekorrhjulet och bosatte sig i Åre för drygt femton år sedan. Idag driver han webbutiken Ski Dad och har källaren fylld till bredden med skidor. Häng med till Undersåker och låt er inspireras av en annorlunda livsstil.

Mellan Åre och Järpen ligger Undersåker, en by som de flesta längs vägen mot Åre har observerat. Den uppmärksamme har eventuellt också noterat ett att hus längs E14 som skiljer sig något från mängden. På Brogård Hålland nummer 402 vittnar de handmålade och upplysta skyltarna längs vägen om vilken typ av verksamhet som bedrivs innanför väggarna på detta anrika gamla vandrarhem.

Jag svänger in på parkeringen. Snövallarna är stora efter senaste snöfall, men hela uppfarten är ordentligt skottad och huset känns välkomnande och inbjudande redan innan jag ens klivit ur bilen. Jag möts av en man med ett par skidor på axeln som glatt skuttar upp för ingången till källaren på huset högra sida.
– Tack så mycket Patrik! Vi hörs av framöver, säger en nöjd kund innan han lastar i sina glänsande skidor i takboxen och kör därifrån.

Jag knatar ned i källaren kort därefter och möts av ett stort leende. Och en skruvdragare i högsta hugg.
– Tjeeena! Läget? Säger personen som håller i skruvdragaren innan han åter sänker blicken och fortsätter montera ett par skidor.

Det är fredag kväll, men i denna källare i Undersåker pågår uppenbarligen full aktivitet och både skidförsäljning och skidmontering är i full gång.

”Arbetsbänken där bindningarna monteras i mitten av rummet omringas av hundratals skidor. Det hänger kläder från taket och i fönstren är pjäxor uppradade. I rummet intill står ännu fler skidor och ett par gigantiska maskiner.”

Arbetsbänken där bindningarna monteras i mitten av rummet omringas av hundratals skidor. Det hänger kläder från taket och i fönstren är pjäxor uppradade. I rummet intill står ännu fler skidor och ett par gigantiska maskiner. Och mitt bland detta står en man i sina bästa år och flinar samtidigt som han monterar bindningar på ytterligare ett par skidor.

Vvrrmm!
– Sådär, då var dom här klar.

Verktygens muller ekar i öronen men på våningen ovanför oss pågår en annan form av aktivitet, som kräver största möjliga tystnad.
– Vi får vänta att gå upp i huset, Susanne har kunder där uppe.

Okej. Vi får stanna upp här. Vart har jag hamnat? Här råder minsann inget tacomys med TV4 påslaget en fredagkväll som denna.

Mannen bakom skruvdragaren heter Patrik Attskog och driver företaget Ski Dad som till en början var en renodlad webbutik när det begav sig 2009. Nu finns också en fysiskt butik, vilket är den källare som vi befinner oss i nu, samt en verkstad för fullvärdig skidvård.

Snett ovanför oss bedriver Patriks fru Susanne sin verksamhet som förutom att klippa hår också praktiserar ett spirituellt arbete med fokus på yoga, andning och livscoaching. I övriga utrymmen av huset, som tidigare varit ett vandrarhem, bor de tillsammans med hunden Freja som lunkar från rum till rum i hopp om några spillda brödsmulor eller något annat gott.

”Inget i huset har några fasta öppettider. När det dumpar är sannolikheten att dörren står öppen relativt liten men under den mörka och snöfattiga hösten lyser det åtminstone från källaren i stort sett dygnet runt.”

Inget i huset har några fasta öppettider. När det dumpar är sannolikheten att dörren står öppen relativt liten men under den mörka och snöfattiga hösten lyser det åtminstone från källaren i stort sett dygnet runt.
– Jag jobbar heltid med detta från oktober till februari. Under vårvintern knegar jag extra åt skidpatrullen i Åre och under sommaren blir det en del jobb som cykelpatrull, förklarar Patrik när vi diskuterar hur vardagen egentligen ser ut för livskonstnären som står mitt framför mig.

En person med en någorlunda konservativ livsåskådning skulle sannolikt rynka på ögonbrynen och tycka att både huset och livet som Patrik lever är diffust och flummigt. Han börjar ju ändå närma sig 50 år.

”Flummigt eller inte. För många lever Patrik en drömtillvaro med skidåkning på vintern, cykel på sommaren och en källare som skulle få vilken prylnörd som helst att bli tårögd.”

Flummigt eller inte. För många lever Patrik en drömtillvaro med skidåkning på vintern, cykel på sommaren och en källare som skulle få vilken prylnörd som helst att bli tårögd. Men det är ingen slump att livet ser ut som det gör.
– Vi pratar mycket om det jag och Susanne. Att vi ska kunna styra vår egen tid och göra det vi brinner för. Även om jag oftast är ledig tio veckor om året så är mitt mål att jag ska bygga ett liv och en vardag som jag inte behöver semester ifrån, förklarar Patrik med en allvarligare ton på rösten än tidigare.

Inspirerande ord om en inspirerande livsstil. Men det har inte alltid varit så. Låt oss backa bandet för att reda ut tillvaron något. 

För drygt femton år sedan satt Patrik fast i det berömda ekorrhjulet. Been there done that. Han jobbade som säljare och projektledare på ett företag som verkade inom textilindustrin, då boendes i Borås där han också är född, långt bort från bergen. Fokuset var stort och arbetsbelastningen hög. Dessvärre lyste inspirationen med sin frånvaro och glädjen var låg.

”Efter ett halvår med puder och vin… vi kan inte leva så här. Det är inte det vi vill.”

Patrik och hans då blivande fru bestämde sig för att bryta vardagens gråbruna jargong med en vintersäsong i Chamonix. På många sett ett livsavgörande beslut som gav mersmak.
– Det var ju bra när vi var där. Men så fort vi kom hem igen började det bara om. Det tog inte mer än en kvart från det att vi kom hem innan vi var fast i samma skit igen. Vi kände det direkt och sa till varandra, efter ett halvår med puder och vin… vi kan inte leva så här. Det är inte det vi vill.

Sagt och gjort, och kort därefter gick flyttlasset till Åre 2006.

Sedan dess har Patrik haft en rad olika arbeten i och runt omkring Åre. Men det var i Trillevallen som han insåg vad han gjorde bäst.
– Jag jobbade som skidlärare Trillevallen en period. Parallellt med det jobbet började jag ta mer och mer ansvar för skidshopen på samma ställe. Jag insåg ganska snabbt att skidskolan inte var något för mig men jag sålde grymt mycket skidor i shoppen, till allas förvåning.

Därefter dröjde det inte länge innan Patrik hade sin egna webbutik, Ski Dad… skidfarsan (ej att förväxla med racefarsan som är den förstnämndes raka motsats).

På hemsidan finns skidor, pjäxor, lavinutrustning och kläder från flera olika varumärken. Men det är ett amerikanskt skidmärke som ligger honom närmast hjärtat.
– Jag brinner för Icelantic. Från det att jag körde skidorna första gången, wow alltså…. sköna skidor från sköna människor på andra sidan Atlanten som delar samma värderingar som jag själv. Jag är stolt över att ha agenturen för det märket, förklarar han med stor entusiasm.

Ja, och nu står vi här i källaren, kanske fjällvärldens skönaste källare, och sippar på en kopp kaffe och siar om framtiden och morgondagen. Vi går och klämmer på diverse lagg och konstaterar att framtiden är oviss men morgondagen är självklar…

Då åker vi puder på Åreskutan.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.