Osthang i Ramundberget – Sveriges skönaste butik?

Freeride har besökt bröderna Henrik och Rickard Bergstedt som driver den redan kultförklarade butiken Osthang. Ett spännande och intressant möte i Ramundberget med skotertolkning bland fjälltoppar, fluffig åkning och Sveriges kanske skönaste butik?

Jag svänger av på den första avfarten i Ramundberget ned mot Osthang. Alla som har varit i Ramundberget tidigare vet att den östra sidan av berget brukar vara rätt glesbefolkad. Men inte idag, kanske inte längre heller för den delen, för här har butiken Osthang slagit rot och skapat en snackis som sträcker sig långt utanför Funäsfjällen. Men vad är det här för ställe egentligen?

På parkeringen står bilarna uppradade och när jag öppnar dörren är det minst sagt full tillströmning av folk och toner av musik, långt ifrån den kommersiella radiofrekvensen, dundrar genom högtalarmembranen.

”På väggarna hänger kläder och assessorer i färgglada och blommiga mönster som du garanterat inte hittar på din lokala stora sportbutik”

Redan här skulle nog en inrutad person som blivit tilldelad färgen blå på senaste kommunföreläsningen rynka på ögonbrynen. Frågorna för en fakta-sökande själ skulle sannolikt bli många inne på Osthang. 

Är det här ett café eller en värmestuga? Är det en butik eller en uthyrning?… eller är det ett guidecenter? Vilka jobbar egentligen här?

På väggarna hänger kläder och assessorer i färgglada och blommiga mönster som du garanterat inte hittar på din lokala sportbutik. I skidstället står breda skidor och brädor uppradade, både med och utan bindning och i sofforna sitter flera generationer av entusiastiska fjällbesökare som torkar bort snö från sina goggles med ett leende på läpparna.

Kaffet serveras flitigt, både ur egen termos och direkt från Osthangs kaffebryggare. Ibland kostar en kopp någon krona, och ibland inte. I kylen trängs några wraps med olika läskedrycker som ser ut att vara hämtade från vilket hipster-café på söder som helst. På den långa disken som sträcker sig genom hela rummet skruvas det på en bindning samtidigt som det delas ut transceivers på den andra sidan av rummet.

Det här är vårt vardagsrum. Förklarar Henrik Bergstedt som om det vore det mest självklara i hela världen samtidigt som hans äldre bror ropar från andra sidan av rummet.

– Alla som fått på sig transceiver kan ta liften upp så ses vi på toppen!

”det framgår att stället drivs av två bröder med skägg, tatueringar och icke moderiktiga kläder”

Vid det här laget skulle troligtvis den tidigare nämnda fakta-baserade personen redan ha vänt vid dörren när det framgår att stället drivs av två bröder med skägg, tatueringar och icke moderiktiga kläder (eller supetrendiga dito, beroende på vem du frågar).

Bröderna Henrik och Rickard Bergstedt är nyckelpersonerna bakom konceptet och butiken Osthang. Henrik stryker runt i en rosa keps som matchar fint med den bruna västen samtidigt som storebror Rickard drar igen jackan och rättar till brillorna på pannan innan han beger sig ut på berget och den arrangerade skotertolkningen som startar om några minuter. Med sig har han Sofia Lindberg som hjälper till med guidning då bröderna inte räcker till i takt med att konceptet Osthang växt.

– Sofia är sjukt bra! Det måste du skriva. Tillägger Rickard innan han rusar.

Henrik stannar kvar inomhus med mig och berättar lite mer om Osthang samtidigt som vi fyller upp en andra kopp kaffe.

Kortfattat så är Osthang en butik beläget på bästa tänkbara plats, vid botten av sittliften Osthangsbanan i snösäkra Ramundberget. Här säljs kläder och accessoarer samt brädor och skidor. De flesta modeller finns med bindning monterad för att testa i de fluffiga skogarna och nedfarterna som har närmare två meter snö helt utan hjälp av snökanoner. Osthang arrangerar också olika aktiviteter utomhus som bland annat skotertolkning, antipist-visning och Early Bird.

Early Bird brukar vara sjukt populärt. Då samlas vi här, käkar frukost tillsammans och drar igång liften lite tidigare när det har snöat. Förklarar Henrik samtidigt som en liten kille funderar på vad chokladbollarna kostar.

– Ta den du! Svarar Henrik till den unga besökarens stora förtjusning.

”Besökare vill bli förknippade med den här underliga lilla butiken och under förmiddagen som jag sörplat kaffe i butiken har Henrik redan sålt flera tröjor med deras egna logga”

Osthang har lyckats med det som många varumärken kämpar hårt med genom olika strategier inom marknadsföring och branding. Besökare vill bli förknippade med den här underliga lilla butiken och under förmiddagen som jag sörplat kaffe i butiken har Henrik redan sålt flera tröjor med deras egna logga, bestående av ett snöklätt berg, på.

– Vi öppnar bara dörren in till oss, vi försöker inte ge oss in i något. Folk känner sig välkomna och då blir det en kult kring det. Förklarar Henrik när vi talar om hypen som skapats kring brödernas skapelse.

De båda bröderna är födda i Stockholm, uppväxta på Gotland men har varit i Ramundberget sedan barnsben och har sedan länge sett detta som deras hemmaberg.

– Vi är uppväxta på resande fot. Flikar Henrik in när vi diskuterar deras barndom.

”Vissa blir lite sura när vi stänger för att dra ut och åka själva… dom fattar inte grejen”

Klockan har vid det här laget passerat lunchtid och det är dags för dagens andra tur med skoter. Den här gången ska jag tillsammans med båda bröderna samt några glada sportlovsfirare tolkas upp på fjället för att hitta orörd snö. En ersättare som ska hålla butiken vid liv under eftermiddagen har kallats in idag, men ibland stänger butiken helt sonika igen när det snöat tillräckligt.

Vissa blir lite sura när vi stänger för att dra ut och åka själva… dom fattar inte grejen. Förklarar den långhåriga brodern samtidigt som han drar på sig jacka och mössa.

Därefter tar vi liften upp till toppen där två skotrar väntar på oss. Vi är totalt ett tjugotal skid- och brädåkare som ska tolkas upp efter skotrarna. En salig blandning av såväl barn som vuxna, nybörjare och erfarna åkare. Förväntningarna är höga då vi fått rapport och lovord om episka förhållanden av deltagare från förmiddagens tur.

Vi kör ut på fjället och samtliga håller hårt i den lina som är spänd bakom skotern. Bara att vistas i det karga, mäktiga fjällandskapet är ett äventyr i sig. Men i takt med att skotern puttrar genom Härjedalens majestätiska vidder så börjar vädret att slå om. Sol och stiltje förvandlas snabbt till dimma och storm och vi alla blir påminda om hur snabbt och föränderligt vädret i fjällvärlden kan vara.

Vi får tyvärr vända och åka närmare trädgränsen. Susar en röst genom vinden från skotrarna.

”Vi åker vidare på fjället, som nu är lika vitt som ett tomt A4-ark, ett tag innan vi slutligen kommer fram till Fäbodåket”

Vi tar ett depåstopp i Ösjöstugan och fyller på med kaffe och tilltugg innan vi beger oss vidare. Bröderna Bergstedt håller fanan och humöret högt och det märks att de innerligt vill att besökarna ska få en minnesvärd upplevelse trots att vädret för tillfället visar sig från sin sämsta sida. Vi åker vidare på fjället, som nu är lika vitt som ett tomt A4-ark, ett tag innan vi slutligen kommer fram till Fäbodåket.

Här är det bara att köra, men se upp för vinddrivan på vänster sida… vi väntar nere vid längdspåret! Ropar Henrik innan vi alla öser ned bland fäbodarna.

Ett åk som startar med några harviga svängar på kalfjället vidrare mot öppningen i skogen bland fäbodarna längre ned. Där ligger också snön som beräknat och vi får njuta av två sköna åk här innan vi beger oss tillbaka till butiken.

Liftarna har stängt sedan en timme tillbaka och när vi stiger in i Osthang så har butiken förvandlats till en yoga-studio med tända ljus och mjuka mattor. Jag slänger snabbt av mig skidkläderna och avslutar dagen iförd underställ med en avslappnande Yin-Yoga samt tillhörande livemusik.

”När jag vaknar upp från det i närmsta meditativa tillståndet som jag helt otippad kastats in i så inser jag vilken surrealistisk dag detta har varit”

När jag vaknar upp från det i närmsta meditativa tillståndet som jag helt otippad kastats in i så inser jag vilken surrealistisk dag detta har varit. Tankarna förs snabbt till något romantiserat surfställe på en söderhavsö som bara finns på film samtidigt som en nyfiken besökare frågar Henrik Bergstedt.

– Är det ditt hak?
– Japp, mitt och brorsans.
– Nice!
– Tack.

Denna person slog huvudet på spiken. Ett nice hak… det är vad Osthang är.

Läs också:

Missa inte tävlingen där du kan vinna skidsemester i Funäsdalsberget som pågår tom 3 april 2020.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.