Skidåkning och studier: 10 knep för att lyckas kombinera snö och universitetspoäng
Varför sitta vid en skolbänk i ett grått Sverige under vinterhalvåret när man kan plugga på distans och vara omringad av snötäckta berg med oslagbar skidåkning. Här är tio knep för att lyckas kombinera plugget med skidåkning.
1. Planering är nyckeln
Oavsett om du går ett program på plats, på distans eller läser fristående kurser är planering key för att få det att gå ihop med skidåkningen. Vanligtvis är det redan mycket att planera bara för att bege sig i väg på en skidsäsong men nu måste även studierna planeras. Det är viktigt att sätta upp mål, både när det kommer till plugg och skidåkning. Hur mycket vill du plugga när du är borta? Hur mycket vill du kunna åka skidor? Vill du ha högsta betyg eller nöjer du dig med godkänt? Hur länge vill du vara borta? och så vidare.
Ett tips är att prata med en studievägledare i tid och försök få en överblick. Kom även ihåg att kurslitteraturen måste köpas i förtid. Ibland har skolan inte hunnit publicera litteraturlistan för vårterminen innan det är dags att bege sig. Då måste man se till att kontakta kursansvariga för att inte åka på säsong utan böcker. Läs gärna också om hur Petra Ohlson gjorde Alperna till sitt klassrum.
2.Plugga inte för mycket
Att studera på heltid brukar enligt universitet och högskolor kräva att man lägger ned 40 timmar i veckan, vilket motsvarar ett heltidsjobb. Liftarna är vanligtvis öppna mellan cirka 09.00 till 16.00 och vill man maxa skidåkningen varje dag blir det inte många timmar över till plugget. Vill man åka mycket skidor och även ha tid för en afterski då och då bör man välja en något lägre studietakt.
Genom att plugga på halvfart slipper du vara rädd för att missa saker och det blir lättare att balansera skidåkningen med studier. Vill man däremot studera som huvudsysselsättning och vara bosatt bland bergen för att kunna åka skidor när man får tid över kan man ha ett annat upplägg. Det mesta beror på vad man har för mål med sina studier och sin skidåkning.
3. Bo smart
Det blir enklare att behålla motivationen och ge sig själv tiden till att plugga om man får göra det ostört. Det är därför viktigt att tänka över boendesituationen inför säsongen. Vill man bo med andra kan det vara bra att bo med likasinnade personer som antingen studerar, jobbar eller gör något annat vi sidan av skidåkningen.
På så sätt har man bättre förutsättningar för att inte bli distraherad och undvika att man hela tiden skjuter upp plugget. Dessutom är det enklare att säga nej till polarna över telefon. Det kan vara svårt att hitta boende som man inte delar med andra personer, men att kunna stänga in sig i sitt rum och ha en plats avsedd för att plugga kan vara avgörande för att lyckas. Biran kommer vara godare när tentan är avklarad och inlämningen är inskickad i tid.
4. Disciplin är a och o
Det är minst sagt viktigt att man har disciplin för att klara av att kombinera skidåkning med studier. Det finns mycket kul att göra utöver skidåkningen när man säsongar men när man pluggar kommer man vara tvungen att säga nej till saker för att ge sig själv tiden det krävs för att klara av studierna.
Att göra ett schema eller ha tydliga rutiner är ett bra sätt för att skapa en fungerande vardag. Man kan gå upp lite tidigare och få in några timmars plugg innan man beger sig ut i backen. Man kan ha en designerad tid på eftermiddagen eller kvällen som ges till plugg. Mycket beror på hur man är som person och hur man lär sig som bäst. Det är även viktigt att vara produktiv, tro mig. Lägg bort telefonen om du inte kan hålla dig borta från att skrolla igenom instagram. Ta många micropauser och rör på benen för att ge hjärnan det den behöver.
5. Använd de dåliga dagarna
Ett hett tips som kanske till viss del är underförstått är att använda de dåliga dagarna. Dagar då det är totalt flatljus, det regnar eller bara är allmänt sämre skidåkning är perfekta till att köra heldagar med plugg. Då kan man beta av mycket plugg och skapa sig mer tid inför de riktigt grymma dagarna. Många gånger blir de dåliga dagarna slödagar med mycket Netflix men genom att verkligen använda dessa dagar produktivt kan man skapa sig stressfria puderdagar som man kan skryta om för polarna där hemma.
6. Ha en reskassa
Det är viktigt att jobba ihop en reskassa och helst lite till. När man pluggar har man inte samma möjlighet att skaffa ett extraknäck när kontot börjar sina. Timmarna på dygnet räcker inte till för att åka skidor, plugga och jobba. Det positiva med att studera under säsongen är att man får studiebidrag. Det är inte mycket pengar men det kan räcka för att inte behöva leva på pasta och ketchup hela säsongen. Tar man det ett steg längre kan man även ta studielån och då kan man mer eller mindre leva som en kung under säsongen. Förutsatt att man har jobbat in en reskassa förstås.
7. Rolig vinter kan bli tråkig sommar
Ett bra sätt för att inte halka efter och ofrivilligt behöva förlänga sin studieperiod är sommarkurser. Studerar man en lägre takt under vintern kan man ta igen kurserna man missat under sommaren. Visst, det kanske inte är så man vill spendera sin sommar, men det är ett bra sätt för att kunna åka mer skidor under säsongen utan att behöva offra sin utbildning. Alla kurser erbjuds inte som sommarkurs och därför är planering kritiskt.
De omfattande kurserna som ingår i många program brukar erbjudas som sommarkurser men intagningen kan vara hög. Ofta söker även andra studenter som inte klarade kursen under sin studieperiod dessa kurser. Därför är det viktigt att ha flera alternativ när man söker sommarkurser. Det är t.ex. ett ypperligt tillfälle att läsa de valfria kurserna som brukar ingå i många program.
8. Casha in puderdagar som belöning
Det är inte varje dag som säsongen bjuder på riktiga puderpangardagar. Ni vet; sådana som man ser i skidfilmer. Det är bröstdjupt, snön sprutar och man önskar nästan att man hade en snorkel. Har man varit en duktig självständig student kan man under dessa dagar släppa plugget och bara njuta. Ta tillfället i akt och casha in din belöning och avsluta dagen med ett schysst instagraminlägg.
Tentaperioder kommer vara hektiska och skidåkningen kommer bli begränsad, då får man inte glömma de bra dagarna. Det kan även vara viktigt att belöna sig själv när man sitter och pluggar. Ha en påse godis eller chips vid din sida för att göra det hela lite roligare när det känns tungt.
9. Man måste inte ha högst betyg
Något som troligen hade gjort livet lite enklare för de flesta människorna är att sänka kraven man har på sig själv. Man måste inte vara bäst i klassen och ha de bästa betygen. Att studera på högskola och universitet handlar främst om att bli godkänd och klara av studierna för att i slutändan stå där med en examen i handen. Det händer i princip aldrig att arbetsgivaren frågar efter dina betyg. Strävar man efter straight A´s, har höga karriärsmål och vill bli VD för något globalt jätteföretag är antagligen inte studier kombinerat med skidåkning rätt grej till att börja med.
10. Det kan vara svårt, men välj något kul
När man ska välja utbildning kanske det inte alltid känns självklart vad man vill läsa och det händer att man istället väljer en utbildning som ser bra ut på cv:t. Risken är att plugget kommer kännas tufft, speciellt när man har skidåkning precis utanför dörren, och man bör istället välja något som man är intresserad av. Det kan vara svårt men många gånger kan man få bra tips av kompisar som redan pluggar, av en studievägledare eller varför inte testa att googla.
Allt plugg kommer inte vara roligt, det kan jag lova. Det är däremot en bra grej att ha som mål. Ta tillfället i akt att testa på en kurs eller den utbildningen du tror kan passa dig under säsongen och passar den inte dig kan du alltid hoppa av och bara åka skidor, så tänkte i alla fall jag. Det kan vara ett bra sätt för att få kläm på vad du vill göra utan att känna att du kastar bort tid.
Lycka till, men tänk på att; man kan alltid göra omtentor men aldrig ompuderdagar!
Text: