Skidtest: K2 Reckoner 112 [2022]

Att åka en 112-midja i Åre är kanske på pappret orimligt, men i praktiken är det ungefär så roligt som skidåkning blir. Vi har teståkt K2 Reckoner 112 i nästa års cowboy-häst-svart-gul-brandgula-skrik-design. 

Skidmärket K2 odlar en tjo och tjimig amerika-osande image samtidigt som man tillverkar skidorna i Kina. Skidlinjen är också den lätt eklektisk från sylvassa och supersmala 72 mm race carve-lagg som Disruption MTI till en av världens bredaste nu fortsatt masstillverkade kommersiella skidor K2 Pon2oon (ja, de stavar så) som är 132 mm under foten.

K2 grundades i början av 1960-talet av bröderna Bill och Don Kirschner i Seattle på USA:s västkust, med skidorter som Stevens Pass och Crystal Mountain på fullt rimligt dagsavstånd. Brödernas initial i efternamnet i kombination med världens näst högsta berg gav företaget namnet år 1967. K2 var med och drev utvecklingen av glasfiber i konstruktionen av skidor, vilket gjorde laggen mer livliga och betydligt lättare än dåtidens standardskidor som byggdes i trä och metall.

Idag heter man officiellt K2 Sports och är ett stort globalt märke med alpina skidor (K2 och Line), längdskidor, inlines, snowboards (K2 och Ride), samt pjäxmärket Full Tilt. Huvudkontoret för K2 Sports ligger i Seattle. Det finns dock sedan 2017 en nivå till. Det amerikanska investmentbolaget Kohlberg & Company, med säte i Mount Kisco strax norr om New York, köpte då Newell Brands Inc. vintersportportfölj som innehöll Völkl, K2 Skis, K2 Snowboarding, Marker, Dalbello, Madshus, Line Skis, Full Tilt Boots, Ride Snowboards och två snöskoföretag som du troligen inte är jättesugen på att få veta namnet på.

TESTPLATS OCH SKIDFÖRE

Egentligen skulle skidtestet av K2 Reckoner 112 göras under en full skiddag där undertecknad skulle åka så mycket som möjligt av Åreskutans terräng och aktuella skidföre. Via den sluga undanflykten ”Jag behöver ha skidorna en dag till för att hinna få något åk från toppen på Baksidan” och dagen därpå ”Bildmaterialet behöver kompletteras” gick kvantiteten testdagar från en ensam stackare till en glad trio.

Föret var ömsom hårt på morgonkvistarna, slush senare på dagarna och på solsidor, samt några skvättar lössnö åktes också. Det var dock långtifrån någon av de tre testdagarna som bjöd på midje- eller ens knädjupt puder, åket på Baksidan (rent tekniskt var det nog Solravinen som vi åkte) blev för övrigt en lektion i vad begreppet ”dust on crust” står för i min bok: skare/hård snö med ett yttepytte-litet lager florsocker på toppen.

OM SKIDAN

K2 Reckoner är en freeride-skida i den mer lekfulla skolan jämfört exempelvis metallförstärkta Mindbender-serien. Reckoner är ersättaren till K2 skidan Shreditor 112.

Reckoner har en kärna av asp och gran, förstärkt med kolfiber-stavar och ett glasfiberlaminat. Kolfiber hittar vi också i K2´s ”Spectral Braid” som är ett nät som varierar i densitet över skidan, hårdare under foten och mer flex mot tip och tail i klartext.

Jämfört med Mindbender är Reckoner mjukare framtill. Reckoner har ganska mycket rocker framtill, något mindre bak. Spann hittar vi under foten, det är inte en fullrocker-skida.

Reckoner ser väldigt mycket ut som, och är också en fet twintip, men knappast tung. Reckoner väger precis över 2 kg per skida i längden 184 cm. Reckoner finns också i 102 mm (vi har teståkt den också) och 122 mm. Serien var ny och kom till denna vinter, nästa års modeller är enbart ändrade vad gäller grafiken.

Mått (Nos/Midja/Bak): 136/112/127 mm
Svängradie: 22.90 m (184 cm)
Längder: 177, 184 och 191 cm
Vikt: 2040 gram i 184 cm

 

OMDÖME OCH INTRYCK AV SKIDAN

Reckoner 112 är på pappret en fet och stor skida för en snubbe på 173 cm och drygt 70 pannor. Testlängden är 184 cm. Men min åkkänsla är en helt annan. Skidorna känns lättåkta. Jag står på i rejält blås nedför ett tomt Lundsrappet och eftersom skidan är byggd med massa rocker fram och en del där bak är den effektiva åklängden inte så lång. Föret är lite slushigt och det är en fröjd att carva nedför denna klassika Årepist, särskilt när den svarta branten är bakom mig och det planar ut lite lagom gott. Skidorna går sväng i sväng med en skön retur emellan. Pressar man skidorna kan man göra rätt korta svängar också.

Jag tolkar till toppen av Åreskutan och åker Baksidan. Det är lutande hockeyrink och Reckoner 112 känns faktiskt nästan lika pålitliga i greppet som titanal-skidan K2 Mindbender 108 Ti som jag åker i samma före, samma åk men en annan dag. Det är lätt, det går fort, det känns bekvämt. Nere i Västra Ravin är det slush och på lite mer sladdande sväng är Reckoner 112 lika självklara under foten – reagerar på underlaget utan att vara nervösa, inga hugg eller faståkningar. Flexmönster över skidan och rockerprofilen känns som en vinnande kombination, det är intuitivt att åka på dessa skidor.

Vi åker några party laps kring VM6:an, där någon form av bana har utkristalliserats sig med ett antal små hits. Det finns ingen annan skida i världen som jag skulle byta mot de orangefärgade cowboy- och hästprydda sköningarna som jag har under pjäxorna. Hummelbranten därefter – no problems. Svartberget och ner i Susabäcken, testar en av de lite tighta Vinnkelrännorna ner från VM6:ans bergstation. Oh la la.

Teståk K2 Reckoner 112, mars 2021 kring VM6:an Åre

Under testperioden i Åre denna månaden mars 2021 åker jag på ett tiotal olika skidor, alla kommer inte att få sig en rejäl testartikel men många får det. K2 Reckoner 112 är min bästa och roligaste skida. Före testet var jag tämligen säker på att midjan på över 110 mm skulle kännas för stor och bökig, men i kombination med flex och rocker så var inte min upplevelse att skidan var trög. Den kändes välbalanserad, enkel att få in i sväng och lagom mycket dämpad. Vikten känns också låg för den såpass stor skida.

K2 Reckoner är en skida som jag vill ta med mig till Alperna. Jag tror att den skulle briljera i pudret och på lite större åk. Det är en skida som passar mina preferenser perfekt. På pappret är den för stor och bred för Åre, i realiteten var den svinkul att fräsa runt med. Och det är med att den kallas twintip behöver man inte hänga upp sig på. Ja, den går att åka baklänges men det är ingen symmetrisk skida byggd bara för snurrar. Det är i mitt tycke en synnerligen kompetent åkskida som är rolig, lagom livlig och alldeles underbar.

BETYG 5 /5

Omdöme i korthet: Lekfull och synnerligen åk-komptent offfpistskida i twintip-stil som är busig och oväntat bra att kötta på med i svenska förhållande. 

VEM ÄR JAG SOM HAR TESTAT SKIDORNA?

Namn: Anders Wingqvist
Ålder: 40 år
Längd: 173 centimeter
Vikt: 72 kilo
Bakgrund: Utbildad skidlärare (Steg 4), arbete som dito ett par vintrar i Trysil, Åre och Hemsedal. Även säsongat i Utah, USA. Sedan 2007 ett otal reportageresor och privata skidresor runt om i världen med fokus på offpist och topptur. På senare år lite halvt fasat ut toppturandet och funnit skidglädjen i pist och liftburen, lättåtkomlig minigolf-offpist igen. 
Övrigt: Värmer upp i pisten för att sedan leta snö, helst utan att knata alltför mycket eller riskera livet allt för mycket. Referensskidorna de sista fem åren är freeride-plankor med 107-ish midja. Insett att alltför lätta skidor inte är min grej.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.