Skidvårdsskolan del 2 – Valla skidorna

I det andra avsnittet av Freerides och Alpingaragets skidvårdsskola går Jonas Ottosson igenom hur man sköter om belagen på sina lagg. Fram med vallajärnet helt enkelt.

Verktyg för att valla skidor:

  • Gummisnodd
  • Sickel
  • Vallajärn
  • Valla


Valla skidorna

Steg 1: Fäst skistoppern med en gummisnodd så den inte är ivägen när du arbetar.


Steg 2: Sickla skidan för att få bort smuts och skräp från belaget så det inte är kvar när du lägger på den nya vallan. Torka bort det skrufset med handen eller lite hushållspapper.

Steg 3: Smält vallan med hjälp av vallajärnet, låt det droppa ner på belaget.


Steg 4: Använd vallajärnet för att stryka ut vallan på belaget. Tryck inte, utan låt bara järnet glida fram och tillbaka tills vallan är smält och belaget är täckt. Om det börjar ryka är järnet för varmt, sänk då värmen, annars kan du skada belaget.


Steg 5: Låt skidan svalna en stund. Sedan är det dags att sickla bort den överflödiga vallan. Håll sickeln med båda händerna och lägg den med ungefär 45 graders vinkel mot belaget, och tryck framåt. Upprepa. När det inte lossnar mer överflödig valla och strukturen i belaget börjar synas är det klart.Steg 6: Borsta skidorna. Att borsta belaget är inte nödvändigt, men vill du få fram strukturen, och få bort ännu lite mer av överskottsvallan är det borsta som gäller. Till detta använder du en eller flera borstar av nylon, med olika hårdhet.

Tips om vallning:

Det finns olika sorters vallor som är bra vid olika temperaturer. Det står på vallans förpackning när man köper den. Raceåkare, och andra som är väldigt noggranna med glidet, använder speciella fluorvallor för till exempel torrare snö, men för de flesta räcker det med en vanlig varmvalla och kallvalla.

Hur ofta ska man valla? Så ofta som möjligt. Nya skidor kan du valla 10-15 gånger innan du åker på dem första gången, så får du riktigt bra belag i längden. Under säsong bör du valla minst en gång i veckan.

Strykjärn? Ja, det går att använda ett strykjärn som vallajärn, men använder du ett ångstrykjärn, tänk då på att vallan kryper in och fastnar i hålen där ångan pyser ut. Det är med andra ord bäst att ta ett strykjärn som inte längre används till att stryka kläder.

 

Skidvårdsskolan är serie i fem delar och handlar om hur du tar hand om dina skidor på bästa sätt. Övriga avsnitt som släppts hittar du här nedan.

Skidvårdsskolan del 1 – Slipa och hänga kanter på skidor

Skidvårdsskolan del 3 – Laga belag och stålkanter

Skidvårdsskolan del 4 – Montera och ställa in bindningar

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.