Sommarskidåkning i Zermatt

Den schweiziska skidorten Zermatt erbjuder skidåkning under årets samtliga fyra årstider. Freeride tog en närmare titt på sommarskidåkningen uppe på glaciären och fick åka skidor under landets varmaste dag på 40 år.

Jag tar av mig pjäxorna för att promenera tillbaka från kabinen till hotellet. Asfalten är så varm att jag får blåsor under fötterna. Det är den varmaste dagen i Schweiz på 40 år och vi har precis åkt skidor. Det är ju fantastiskt!
– Det var så mycket snö under vintern och våren att vi fortfarande kan hålla vinterparken öppen så här i juli. Det är faktiskt första gången vi kan göra det, berättar engelsmannen George, som jobbar som shaper på Gravity Snowpark i Zermatt.


Foto: Alvaro Susena

Bakom honom tornar Matterhorn upp sig, 4 478 meter över havet. Toppen är en av Alpernas mest kända toppar och det sägs at Matterhorns form inspirerade chokladmakaren som kom på Toblerone, och på chokladförpackningen finns det en bild på Matterhorn.


Så här ser Zermatt ut vintertid

I ärlighetens namn ser vinterparken lite trött ut. Kickarna har smält en del och det är inte särskilt stor skillnad mellan den stora och lilla kicken som finns jämte varandra. Kanterna på platåerna är avrundade och snön runtomkring stökig, men shapers jobbar på och håller landningarna i fint skick. Landningarna är mjuk och fin så visst går det att använda alla de fyra hoppen fortfarande. Även halfpipen och de kvarvarande railsen är fina.

Vi har lyckats hamna i ett mellanläge. Vinterparken sjunger på sista versen och sommarparken ska öppnas om en vecka. Den ser däremot riktigt fin ut. Gravity Snowpark på sommaren ligger lite högre upp på glaciären, på nära 3 700, och var i princip färdig när vi besökte Zermatt i slutet av juni och i år öppnade sommarparken den 7 juli.


Gornergrat Bahn med Matterhorn i bakgrunden

Zermatt med sina höga glaciärer erbjuder skidåkning i princip året om. Anläggningen stänger ett par månader runt september-oktober för att förbereda vintersäsongen. Hela sommaren strömmar det hit landslag för sommarträning, nyfikna turister och parkråttor. Även en och en annan offpisträv är här med med klätterutrustning hängande i selen, turskidor på axeln och extremt lätta pjäxor som de anpassat så det går att använda stegjärn på dem.

Med kabinbanan från byn kommer du högt upp på glaciären. Därifrån når du med sittlift upp till 3 600 meter över havet och ett par pister breder ut sig, de flesta röda. Antalet beror på snötillgång och väder, men minst två pister är alltid öppna. Det gäller att starta dagen tidigt eftersom snön blir rätt tung framåt lunch men hänger du på låset får du några riktigt sköna åk i nypistad, kall snö.

Pisterna är breda, välprepareda, ganska snällt röda och mycket längre än vad jag väntade mig och åkningen är faktiskt över förväntan. Det är en speciell känsla att starta dagen med 30 graders värme och sen åka skidor.
– Sommarskidåkningen i Zermatt är den bästa i världen, sade en av de italienska proffsen som vi träffade på bussen på väg upp.

Men ni vet hur italienare är.


Foto: Michael Portmann


Skidfix på Bayard sport
Foto: Alvaro Susena


Foto: Alvaro Susena

Eftersom Niki och jag hade kört motorcykel från Zurich till Zermatt hade vi ingen egen utrustning. Lösningen blev att beställa skidor i förväg via nätet hos Bayard sport. Gissa vilka som var de första gästerna genom dörren? Så fort vi fick på oss grejerna tog vi el-skidbussen upp till kabinen.

Zermatt är helt bilfritt, vilket betyder att du får lämna bilen ner i Täsch, fem kilometer från Zermatt. Sen är det tåg upp och i byn blir du transporterade av eldrivna gigantiska skolådor.

Byn på sommaren är så pittoresk du kan tänka dig. Under helgen vi var där var det en festival med massor av marschband och utklädda människor till turisternas stora glädje.

Vi bodde på Hotel Monte Rosa mitt i byn och hade första parkett mot paraden. Hotel Monte Rosa är en legend i Zermatt, härifrån planerades den första lyckade expeditionen till Matterhorns topp, av engelsmannen Edward Whymper den 14 juli 1865. När vi går runt bland hotellets många sällskapsrum kan vi föreställa oss hur engelska gentlemän satte där och rökte cigarrer och planerade nästa bestigning.


Lobbyhäng på Hotel Monte Rosa
Foto: Alvaro Susena

Zermatt på sommaren är ett riktigt bra alternativ för de som planerar sin träning eller inte kan låta bli att åka skidor året om, men det är framförallt jibbers och piståkare som har nytta av glaciären.

Fakta Zermatt

Zermatt ligger i sydvästra Schweiz, nära gränsen till Italien. Det är ett område med en hög koncentration av 4 000 meters-toppar, vilket ger ett spännande landskap och möjlighet till mycket bra skidåkning och klättring. Zermatt ligger vid foten av Matterhorn 4 478 meter över havet, och är kanske Alpernas mest fotograferad topp.
 
Åka dit:
Enklaste är att flyga till Zurich eller Geneve och ta tåget till Täsch och sen vidare till Zermatt. Åker du bil måste du lämna bilen i något av de stora parkeringshusen i Täsch. Räkna med cirka 70 kronor per dag i parkeringsavgift samt tågbiljetten tur och retur till Zermatt cirka 80 kronor per person.
Flyg: www.swiss.com
Tåg: www.sbb.ch
Bil: www.viamichelin.com

Skidåkningen:
Zermatt ligger på 1 620 möh och högsta åket börjar på drygt 3990 möh, så vintertid kan du få rejäla åk. På sommaren åker du på glaciären och kabinbanan tar dig till 3 200 möh och sittlift till dryga 3 600 möh, där kan du leka. Glaciären ligger inklämd mella Matterhorn och Kleine Matterhorn. Gravity Snowpark ligger precis nedanför Kleine Matterhorn.
 
Säsong:
Zermatt stänger bara på hösten, oktober och delar av november är det stängt. Säsongen drar igång kring den 24 november. Sommarskidåkningen i Zermatt är bäst i juli och augusti, då är sommarparken igång.
 
Bo:
Monte Rosa Hotel i Zermatt är en upplevelse utöver det vanliga. Budgetvariant hittar du på Matterhorn Hostel som har flerbäddsrum med riktigt schyst standard.
 
Missa inte:
Potter’s Bar där du träffar locals och priserna är helt ok, trerätters middag för 19 chf (ca 120 kr) och en stor stark för 4,90 chf (ca 30 kr).

Mer information på www.zermatt.ch

Text: Alvaro Susena
Foto: Alvaro Susena & Michael Portmann
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.