Supersnabbt på Stora Sarektraversen

Knappt har toppturstokarna Mattias Skantz och Henrik Westling hunnit vila sig från sitt senaste äventyr på Storådörren. Nu har de alpina fantomerna från Östersund forcerat den så kallade Stora Sarektraversen i rekordfart.

Det var för en vecka sedan som det begav sig. Den  11-12 maj genomförde Skantz & Westling den Stora Sarektraversen på 21 timmar. Det kanske låter mycket i dina öron. Själva traversen är nästan 47 kilometer lång och innebär 4650 meters höjdskillnad och anses vara en av de tuffaste alpina utmaningarna vi har. Det är som att du – i alpin terräng – kutar ett maratonlopp och lägger till en go, extra runda på en halvmil och medan du ändå springer: Varför inte klättra upp för Alpernas näst högsta berg Dufourspitze i Monte Rosa-massivet som är 4634 meter högt? Det är den typen av kvantitet som Skantz & Westling har smakat på ute i Sareks friska fjälluft. En annan jämförelse är att Stora Sarektraversen är som att göra Syltraversen fyra gånger. Något att bita i med andra ord. Ja, och då har vi förresten inte ens räknat med in- och utmarsch (från startpunkten Kirurisstugan till starten av Stora Sarektraversen och ut till Sourva är det 29 timmar, 80 km och 5300 höjdmeter).

Vad Henrik Westling och Mattias Skantz har lyckat researcha fram så blev de person 8 och 9 som har gjort traversen. Stora Sarektraversen genomfördes första gången 1978 av bland annat Bengt Rodin och är en högalpin tur som sträcker sig längs Sarektjåhkkåmassivet från Kantberget i norr till Vuojnestjåhhkå i söder. I början 1990-talet var det fler äventyrare som gav sig på utmaningen, bland andra Jan Stenström. Senast någon gjorde det var 2002 av Mats Andersson, Patrik Almgren och Stefan Jansson, då över betydligt fler dagar och med mer utrustning. 2015 provade Mattias Skantz tillsammans med Mårten Pettersson, men de fick ge upp efter en fjärdedel på grunda av dimma.
– Jag har gått och tänkt på denna travers i typ tio år, berättar Mattias Skantz.

Mattias och Henrik startade vid Gisuris under natten mot torsdag den 11 maj och påbörjade klättringen på Kantberget under morgonen. Från Kantberget traverserade de vidare till Såltatjåhkkå, Gássatjåhkkå, Gávabákte (vilopaus med sovsäck där i ett par timmar) Vargtoppen, Sarektjåhkkås stortopp, Sydtoppen, Buchttoppen, Spìjkka för att avsluta med Vuojnestjåhkkå.
Mattias och Henrik har strävat efter att gå så lätt som möjligt och har inte burit med sig tält eller mer omfattande utrustning.
– Vi körde med väldigt lätt randonnéeutrustning med stighudar och skarjärn och så lite packning som möjligt. Vi hade en vindsäck, förstärkningsplagg, ett kök, lavinutrustning och enklare klätterutrustning med säkringsutrustning och två isyxor – allt för att vi skulle kunna röra oss så snabbt och säkert som möjligt, berättar Mattias.

Sareks nationalpark i Jokkmokks kommun är det mest högalpina område vi har i Sverige vid sidan av Kebnekaisefjällen. Sarek har hela sex toppar som spränger 2000 meters-strecket och det finns ytterligare omkring 200 höjdangivelser (alla är inga riktiga toppar) på kartan som sträcker sig över 1800 meter. Glaciärerna är för svenska förhållanden många och stora och parken genomkorsas av ett antal djupa dalgångar. I Sarek finns ingen infrastruktur; inga leder eller turiststugor. Besökare är helt och hållet utlämnade till den utrustning man själv bär med sig vilket ställer krav på erfarenhet och kunskap, inte minst vintertid. Utsattheten och exponeringen var enligt Mattias och Henrik en av de större utmaningarna under turen:
– Det händer något med den mentala biten då man är så utsatt, det är en speciell känsla, berättar de.

Totalt tillryggalade de 80 kilometer och 5300 höjdmetrar under 29 timmar mellan Kisurisstugan och Suorva. Stora Sarektraversen utgjorde 46,8 kilometer och 4650 höjdmetrar vilken de klarade på fantastiska 21 timmar. Traversen har genomförts utan några större problem, men innebär en del lättare klättring som kräver säkring vid Buchttoppen. Förhållandena har dock i stort sett varit gynnsamma berättar Mattias.
– Det har varit rejält kallt under turen, men i övrigt har vi inte stött på några större utmaningar. Snön har varit stabil. Det har varit hårt på vissa ställen och en del nysnö på vissa sluttningar, men i stort sett optimala förhållanden.

Både Mattias Skantz och Henrik Westling är erfarna skidbestigare. Mattias har tidigare genomfört bland annat ett projekt där han klättrade 40 toppar under 7 dygn vilket även inkluderade drygt 30 mil löpning i obanad fjällterräng samt gjort Sylarnas 14 toppar på drygt nio timmar och Henrik har som förste man gjort skidbestigningar av alla 178 toppar i Jämtland. Frågan är hur de nu ska gå vidare och toppa detta? Det är ju två vanliga karlar med jobb som enligt egen utsago ”Sportar lite vid sidan av”.

Text: David Björkén & Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.