Surfparkerna sväller över hela världen

Det är inte bara sommar-OS i Tokyo 2020 som spätt på vågfebern. Nu i april slår Australiens första surfpark upp dörrarna, och häromsistens meddelade Wavegarden, ett företag specialiserat på konstgjorda vågor, planerna på att bygga världens största surflagun på Turtle Island i Sydkorea. Man kan lugnt säga att de konstgjorda vågorna är på framfart.

OS-vågen

I början hade man tänkt hålla de olympiska surftävlingarna i en surfpark. Men sedan bestämde sig den japanska olympiska kommittén istället för att förlägga OS-surfingen nästa år 2020 till Tsurigasaki Beach (eller “Shida,” Shidashita Beach, lite beroende på vilket namn man använder). Hursomhaver, stranden är ett populärt surfställe cirka sex mil utanför Tokyo.

Surfing som OS-sport var för övrigt en dröm hos den hawaiianska surfaren “The Duke” Kahanamoku, av många ansedd som den moderna surfingens förfader. Dock skulle det dröja till 2016, mer än 50 år efter hans död, innan den gick i uppfyllelse när IOC röstade ja till att inkludera surfing i sommarspelen 2020.

Surf från Shida Beach, Tokyo

 

Fast envisa rykten hävdar att den konstgjorda vågen nog kommer att göra sitt intåg i OS ändå. Inte minst efter att sajter som Surfline rapporterat om att World Surf League med Kelly Slater i spetsen, för att nämna några, planerar att bygga en surfanläggning i Japan.

Hydrofoil-genererade vågor

I september förra året stod Kelly Slaters Surf Ranch, i Leemore i centrala Kalifornien (cirka 161 km från Stilla Havskusten), som värd för WCT-touren. Det var första gången någonsin som WCT-touren kördes på konstgjorda vågor.

Slaters ranch, eller snarare vågpool, invigdes 2015 [World Surf League blev en stor delägare 2016, reds anm]. Man har gjort sig känd just för sin teknik att producera konstgjorda vågor (man använder sig av hydrofoil), och för att ha världens längsta konstgjorda tub.

Världens största surflagun

Dessutom kommer världens största artificiella surflagun att öppna i Sydkorea år 2020, om allt går enligt planerna. Bakom detta mastodontbygge står bl.a. den spanska vågspecialisten Wavegarden. José Manuel Odriozola och Karin Frisch startade företaget, som är ledande inom konstgjorda vågor med sin s.k. Cove-teknologi, i Baskien 2005.

Anläggningen är en del av den €2.1 miljarder stora strandsatsning (motsvarande runt 22,2 miljarder SEK) som Daewon Plus Construction, en av Sydkoreas största fastighetsbolag, planerar på Turtle Island.

Surf Snowdonia

Världens första fullskaliga surfanläggning, med två meter höga vågor producerade av just Wavegardens vågteknologi, öppnade 2015 i — för surfentusiaster — kanske inte helt givna norra Wales. Men skam den som ger sig, under de fyra åren sedan man öppnade har besöksantalet legat på över 600,00.

Påskharar down under

Australiensiska surfare får något annat än bara godis i ägget den här påsken. I april, efter ett års byggande, ska äntligen URBNSURF Melbourne slå upp dörrarna. Man säger sig vara den första surfparken på det södra halvklotet.

Anläggningen, som ligger nära Melbournes flygplats, kan ta emot 84 surfare i timmen. Förhoppningarna är höga, inte minst eftersom invigningen sammanstrålar med den australiensiska delen av WCT-touren.

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.