Svensk vinst SuperUnknown XIV

Svenske Oliver Karlberg vann den fjortonde upplagan av SuperUnknown. Den tjugoåriga svensken från Falköping var den som utmärkte sig allra mest av de tio talangfulla amatörerna som hade fått plats i finalveckan april 2017 som kördes i amerikanska Sierra at Tahoes park.

SuperUnknown är en tävling för amatörer som har pågått sedan 2003. I årets upplaga fick tio åkare plats i finalen som kördes 16 – 23 april 2017 i skidorten Sierra at Tahoe i västra USA. Under veckan fotades och filmades åkarna och efter omröstning stod Oliver Karlberg som den segrande. Tidigare vinnare av samma tävling har bland andra varit 2007 Tom Wallisch, samt de båda Bunch-åkarna Lucas Stål Madison och Magnus Granér som var bäst 2012 respektive 2013.

För att ta sig till finalen skickades 90-sekunders edits in. Här ser du den edit som tog Oliver Karlberg till finalen av SuperUnknown XIV.

Berätta om din edit som tog dig till SuperUnknown: Var är den filmad? Vad hade ni för idé med editen?
– Oj, den var verkligen inte planerad.  Jag hade bestämt långt innan att jag skulle skicka in något till SuperUnknown, men som vanligt är man alltid ute i sista sekund. Allt material är mer eller mindre redan använt tidigare, jag hade lite street klipp från Älvdalen som filmades typ 2014/2015, sedan fanns klipp från förra årets Kimbosessions i Kläppen och några halvkassa shots från denna säsong. Alltihop redigerades dagen innan deadline för tävlingen. Som sagt: sista sekund.


Hur var det i Sierra-at-Tahoe?
– Sierra var riktigt bra, förmodligen en av de bättre veckor jag har haft. Parkcrewet var riktigt riktigt bra – de hade verkligen lagt ner mycket tid och alla features var riktigt bra!

Hur var stämningen med de andra åkarna?
– Stämningen var på topp, alla åkare var riktigt sköna dudes. Vi hade sjukt roligt ihop och jag har träffat vänner för livet.

Om du själv inte hade vunnit, vem hade du velat se som segrare?
– Jag lade min röst på Aleksi Patja, han gjorde stora tricks med riktigt bra stil och hade en sjukt skön personlighet.

Vad betyder vinsten av SuperUnknown XIV för dig?
– Hur mycket som helst, jag vet inte hur jag ska förklara men det känns helt overkligt. Det har varit en dröm sedan länge att ens gå till final. Så att få ta hem allt känns helt otroligt! Jag är riktigt, riktigt glad och tacksam för alla som har hjälp mig att nå detta!

Vem är din favorit-åkare inom freeski i Sverige idag?
– Joel Magnusson är en åkare som är vansinnigt underskattad, han har verkligen imponerat på mig denna säsong, dessutom är han en av de ödmjukaste personer som jag har träffat.

Vad gör du med din skidåkning nästa vinter, redan nu några planer?
– Jag har inga direkta planer för nästa år ännu. Ja, förutom att åka skidor igen liksom. Jag vill fortsätta filma, förhoppningsvis få till något med Level1 som arrangerar SuperUnknown, men också filma med min vapendragare Kim Boberg. Kanske en del två av vår kommande film ”Airea”, vem vet…

Oliver Karlberg
Ålder 20 år, född 1996
Uppväxt Falköping
Lärde sig åka skidor Oliver var 2-3 år första gången han stod på lagg och ”– Sedan dess är det det som gäller”.
Bor nu Denna vinter i Sälen by, men precis flyttat tillbaka till Falköping för sommarjobb.
Sysselsättning Denna vinter var Olivers första utan jobb, med fullt fokus på skidåkning.
Skidförebilder Amerikanen Karl Fostvedt har alltid varit en av Olivers förebilder, men just nu är schweizaren Kai Mahler ”The god of style” stekhet enligt Oliver.
Vilken är Sveriges bästa park? Kläppen utan tvekan, shout out to ”Kleyben Family”.
Här ser du Level1 recaps från finalveckan i Sierra at Tahoe i tre delar
Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.