Sveriges högsta & längsta belysta pist ska skina starkare

Skidorten Lofsdalen i Härjedalsfjällen har Sveriges längsta och högsta elbelysta pist som är 3150 meter lång och har en fallhöjd på 492 meter. Nu ska denna lysande pistupplevelse få skina ännu starkare i vintermörkret.

Lofsdalens kvällsskidåkning bjuder en lång nedfärd. Ända från toppen av Hovärken 1125 m.ö.h. via den svarta pisten Toppen, vidare i den gröna Lången och slutligen den blåa Loffe ner till anläggningens början och liften Lången Express påstigning. Sammanlagt har man då åkt igenom alla de 492 höjdmetrarna som skidanläggningen erbjuder, vilket också detta är högst i Sverige när det kommer till belyst skidåkning.

I år kommer kvällsåkarna att få en bättre upplevelse då Toppenbacken förses med ny belysning. Den nya belysningen består av LED-lampor från småländska DesignLight. Dessa har en lång hållbarhet med energisnål teknik och som går att dimra efter behov. Detta gör att man exempelvis kan lysa upp berget svagt för att skapa ett varmt välkomnande för anländande gäster., men samtidigt inte brassa av energi i onödan. Fler stolpar är dessutom uppsatta för att belysningen ska bli tätare och starkare när det är kvällsskidåkning och då ska det inte sparas på ljuskrutet.

– Den främsta anledningen till att vi gör denna investeringen är helt klart för gästupplevelsens skull. Kvällsskidåkning är populärt och en bra belysning är en självklarhet för att det ska vara så roligt och säkert som möjligt, säger Robert Magnusson, driftschef på Lofsdalens Fjällanläggningar.

Investeringen är ett första steg i en större satsning där all kvällsbelysning, hela vägen från toppen och ner i dalen kommer att bytas ut.

Vinterfakta Lofsdalen

Lofsdalen är en fjällby i Härjedalen som erbjuder både liftburen familjevänlig alpin skidåkning samt tur- och längdspår. Vinterns alpina säsongspremiär är 14 december 2018.

 • 9 liftar
 • 25 nedfarter
 • fallhöjd 492 meter
 • Längsta nedfart 3,4 kilometer
 • Skicrossbana
 • Tre parker

Längd & skoter: 122 kilometer längd- och skatespår, 1,5 km längdskidspår på konstsnö, 150 kilometer turspår och 150 kilometer skoterled.

Whiskey-kuriosa: På toppen av skidfjället Hovärken ligger Europas högst belägna whiskylager, Lofsdalen Skybar. Här lagras ca 400 personliga 30-litersfats med Mackmyrawhisky och skybaren har öppet året runt med enklare luncher, dryckesprovningar samt finns tillgänglig för privata middagar, fester och events.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. AndersWingqvist
  0

  @linder Fallhöjden är ju lite större hos Lofsdalen (492m jmf 454m= +38 meter i Hovärkens favör mot VM 8:an) , men eftersom de är så lika i längd följer också lutningen. Men det är väl kanske mer bredd som Lofsdalen tänker på när de hävdar ”riktig pist”. Långsvängen känns ju väldigt mkt transport, sen har jag personligen inte varit och kört i Lofsdalen.
  Tja, mer och bättre data kan man kanske kräva?

 2. linder
  0
  linder | 2018-11-13 01:45          

  Spännande argument @AndersWingqvist med tanke på längden och fallhöjden så bör det ju vara liknande lutning så lär ju inte vara någon större skillnad

 3. AndersWingqvist
  1

  @linder Frågade Lofsdalen hur de tänker här och jag fick svaret att Åres nedfart eventuell kan vara längre, men att dess längd inte står på Skistars hemsida ,samt att Skistar själva benämner den som en transportled och inte som en riktig pist. Det är anledningen till att Lofsdalen i sitt pressmeddelande claimar att de har den längsta och högsta belysta riktiga pisten.

 4. linder
  0
  linder | 2018-11-09 16:24          

  Sveriges längsta "belysta" borde väl ändå vara jättarnas spår / långsvängen i Åre? Längden på google maps blir iaf 3.35km så 200m längre :D