Test: Dynafit Beast 16

Hög åkprestanda men omotiverat högt pris. Freeride gav sig ut och testade Dynafits nya bindning Beast 16.


Beasten släpps i 2500 exemplar, varav 100 i Sverige, nästa säsong.
Foto: Niklas Rantzow

Dynafit är ett märke som idag generellt förknippas med lätt topptursutrustning och i synnerhet de tech-bindningar som de senaste åren fått stort genomslag bland svenska friåkare med topptursambitioner.

Marknaden har dock varit kluven en längre tid. Antingen väljer man lättviktsalternativet och skaffar ett tech-system, vilket innebär ett byte av både bindningstyp och ofta pjäxa.
Alternativt behåller man sin traditionella alpinpjäxa, och väljer en tyngre men biffigare alpin topptursbindning i ramkonstruktion – såsom Marker Duke eller Salomon Guardian.
Tech-bindningarna har tidigare erbjudit DIN upp till 12 och en relativt låg elasticitet, medan de alpina ramkonstruktionerna har erbjudit DIN upp till 16 och kanske viktigast av allt, en högre elasticitet.

För en tid sedan meddelade Dynafit att man inför säsongen 13/14 lanserar en ny typ av bindning, Beast 16, som kombinerar alla de fördelar en tech-bindning har med högt DIN och hög elasticitet.

Dynafit Beast 16 är utvecklad av svenske friåkaren Fredrik Andersson tillsammans med den välkände kanadensiske friåkaren Eric ”Hoji” Hjorleifsson. Bindningen är helt nyutvecklad från grunden, och delar inte särskilt mycket med tidigare bindningar från Dynafit.


Tådelen
Foto: Niklas Rantzow

Funktion

Bara genom att hålla i bindningen märker jag att det är en väldigt kraftig konstruktion. Mest anmärkningsvärt är tådelen med turntable-funktion. När jag tar skidan i hand kan jag vrida runt tådelen någon centimeter i båda riktningarna. Syftet med den roterande tådelen är att förhindra tjuvsläpp vid hårda landningar. Vid topptursläge viks en arm fram som låser tådelens rotation.

Häldelen är även den helt nyutvecklad. Den har två fjädrar med separata inställningar. Den undre reglerar utlösningsfuktionen i horisontellt led, den övre och utvärtes synliga fjädern reglerar utlösningsfunktionen vertikalt. Båda har DIN 6-16 och ställs individuellt, vilket ger möjlighet till att göra olika inställningar i de olika leden.

Infästningen i häldelen är helt nyutvecklad, och kräver en modifikation på pjäxorna innan de fungerar med Beast 16. Modifikationen består av ett litet metallbläck som ersätter befintlig infästning på pjäxan. Detaljen följer med alla Beast 16-bindningar, och passar alla tech-pjäxor oavsett märke och modell. Modifikationen gör att pjäxan då klarar både Beast 16 och vanliga tech-bindningar.

Anledningen till att denna platta behövs är att häldelen inte bara sitter fast i och med att man trampar i hälen i det utstickande stift som traditionellt finns på en tech-bindning. Bindningens häldel har även en funktion som låser fast häldelen ovanifrån, vilket ska ge en förbättrad kraftöverföring och vridstyvhet.

Gåläget aktiveras genom att låsa tådelen till gåläge och klicka i tådelen. Första hälhöjaren viks enkelt fram med staven, och när man trampar ner hälen lyfts skistoppern upp och skidan är redo för topptur. Det går alltså inte att få en helt platt gåfunktion, vilket kan vara lite jobbigt på platta anmarscher. Dock är det ett väldigt litet minus om man frågar mig. När det blir brant finns en hälhöjare till som klickas i lika lätt som den första. Att få ur dem görs även det med staven utan större konstigheter. Genomtänkt och väl fungerande. Från topptursläge går det alltså att komma i skidläge riktigt kvickt, bara släng upp hälhöjaren med staven och lägg tådelen i åkläge genom att vika över låsarmen i tådelen.


Häldelen
Foto: Niklas Rantzow

Omdöme

Den kanske viktigaste aspekten med den här bindningen är troligtvis prestandan under utförsåkning. Frågan på allas läppar är hur bindningen står sig mot alla de alpina alternativen, samt mot de alpina topptursbindningarna som finns att tillgå.

Testförhållandena är uppkörd och hård offpist med ett tunt lager nysnö ovanpå. Terrängen känns hård och slagig och är full av gropar och pucklar. Trots att jag ställt bindningen i det lägre registret på DIN-skalan och drar på så fort terrängen tillåter visar bindningen inga tecken på att tjuvlösa. Jag testar några mindre dropp med hård och stökig landning, utan problem.
Kraftöverföringen är direkt, och vridstyvheten i bindningen känns som vilken racebindning som helst.

Kort och gott hittar jag inget att klaga på vad gäller åkprestanda. Bindningen känns åkmässigt lika solid som allt annat med likvärdigt DIN, samtidigt som den är markant lättare. Beast 16 väger 935 gram per bindning, vilket kan jämföras med Duke EPF som väger 1380 gram per bindning och Salomon Guardian på 1480 gram. Förutom att man sparar 445-545 gram per bindning, är Beast 16 en ramlös konstruktion. Det innebär att man precis som med alla andra tech-bindningar inte lyfter bindningens vikt i varje steg. Skillnaden är kanske minimal vid kortare hajker för friåkaren med stora skidor och full fokus på utförsåkning, men i takt med att antalet höjdmeter tilltar gör skillnaden sig snabbt påmind.

Ståhöjden över skidan är för mig väldigt viktig, och det är en av de stora fördelarna med Beast 16. Ståhöjden vid tån är 17 milimeter, och vid hälen 23 milimeter. Jämfört med Duke EPF som har 36 milimeter och Salomon Guardian på 26 milimeter. Beast 16 har alltså en ståhöjd som är jämförbar med en racebindning vilket också märks tydligt när man åker på bindningen. Genom att komma närmare skidan får man bättre kontroll och utnyttjar skidans egenskaper på ett bättre sätt.

Bindningen kommer med flera typer av bredd på stoppers, men tyvärr verkar skistoppern inte kunna bytas särskilt lätt. För den som tänkt landa baklänges och riskerar att förstöra en och annan skistopper kan det bli en komplicerad historia. Att flytta bindningen mellan olika skidor kan även det bli svårt om midjebredden skiljer mycket.

Priset är även det ett stort frågetecken. 8400 kronor är ganska saftigt även för den mest hängivne friåkaren. Dock ska man inte glömma att 13/14 släpps bara ”limited edition-bindningar”, som var och en kommer vara numrerade från 1 till 2500. Endast 100 par når Sverige. Efter introduktionsåret är det inte omöjligt att priset halkar ner en bit, men det är bara en spekulation.

+ Låg ståhöjd
+ Relativt låg vikt
+ Hög åkprestanda
– Högt pris
– Kräver modifikation av pjäxan
– Ej utbytbar skistopper

Tekniska fakta Beast 16

DIN: 6-16

Vikt: 935 gram per styck

Ståhöjd: tå 17 mm, häl 23 mm

Stopperbredd: 90mm, 105mm, 120mm, 135mm

Rekommenderat utpris i Sverige: 8000 – 8400 kronor

2500 ”limited edition-bindningar” släpps under säsongen 2013-2014

Text: Niklas Rantzow
Foto: Niklas Rantzow
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. greggan
  0
  greggan | 2013-08-28 18:21          

  Suktar efter dessa men om jag nu råkar komma över ett par ska jag då välja 120 eller 135 stoppers till ett par 125 lagg?

 2. mangeD
  0
  mangeD | 2013-02-02 13:09          

  Glisseur: Jo, det är helt sant att den ska jämföras med bindningar som Duke och Guardian.
  Fick först bara känslan av att Hasse menade tung som i rejält tung, liknande dessa bindningar men det är förmodligen en redig missuppfattning!
  Annars tycker jag att Beast 16 ser riktigt spännande ut! Nya intressanta detaljer och lösningar. Ska bli kul att läsa/höra mer om den framöver! Jag kanske blir en ägare av ett par i framtiden;)

 3. Glisseur
  0
  Glisseur | 2013-02-02 08:50          

  mangeD: Tyngre än en "vanlig" Dynafit men ändå betydligt lättare än Duke, Tracker/Guardian eller Adrenalin, och det är mot sådana bindningar du ska jämföra den. Plus med ett betydligt bättre gåläge.

 4. mangeD
  0
  mangeD | 2013-01-31 23:01          

  Hasse_Lindborg: Du har så rätt, jag som var dåligt uppdaterad!
  Men tung säger du? Låter ju inte så trevligt med tanke på att Dynafits stora fördel och något man skyltar med är att det är lätta och smidiga grejer. Det är ju den stora anledningen till att jag skulle köpa Dynafit istället för tex. Salomon guardian.

 5. Nojlas
  0
  Nojlas | 2013-01-31 15:38          

  Tryckfelsnisse var visst framme: Hjorleifson är givetvis från Kanada, och inget annat ;)

 6. Glisseur
  0
  Glisseur | 2013-01-29 15:27          

  Kebacken:

  Torma: Jag har sett folk med 125 mm-skidor och Guardians/Dukes dra av hudarna med skidorna på utan problem. Och gjort det själv (med total brist på stil och finess kan man väl lägga till). Men drunkning? Ingen risk på min senaste tripp... :/

 7. Torma
  0
  Torma | 2013-01-29 10:45          

  Kul att en produkt som kostar så mycket och är så liten ger en både handsvett och salivökning. Bra artikel.
  Kebacken: Det är klart du skall öva på tekninken med att dra hudarna, jag har haft användning av detta - men i praktiken -stressa inte ihjäl dig.Har bara sett nån (oftast smala/lätt-lätta skidor) som per rutin drar hudarna med skidorna på sig.
  Och om du inte åker i 2 m puder som Glisseur gör på sina resor så är risken för drunkning ganska minimal :-)

 8. Skantz
  0
  Skantz | 2013-01-29 09:36          

  Angående bredden på skruvhålen. (hålbilden)
  På de äldre å de andra är det snarare anläggningsytan mellan skida och bindning som gör skillnaden än bredden på skruvhålen. Man kan inte flytta ut skruvhålen för långt heller då matrialen i skorna oftast bara håller för bindningsmontage den det är tänkt!

  Här kommer lite mått över anläggningsytorna på de olika bindningarna.
  De äldre modellerna:
  Vertical ST 56 mm (skruvhålen är då 30mm)
  Vertical FT 67 mm (utan Powerplate 55 mm) Dessa brukar fungerar upp till 130 mm breda skidor beroende på materialet i skidorna! K2 med flera hade problem men det var under säsongen 2009 tror jag. Idag inga problem.

  Dagens modeller:
  Low tech Race 112gram och Speed Superligt 185gram: Båda dessa har 55 mm så de är lämpliga på skidor upp till runt 100mm utan att bekymra sig över sämre vridstyvhet.
  Speed Radical (klassiker utan skistopper): 60 mm. Lämpliga för skidor upp till ca 115 mm
  Radical ST 66 mm
  Radical FT 75 mm (hålbilden är 30mm)
  Beast 16 75 mm (hålbilden 30mm i de bakre och 43mm i de främre)

 9. Nojlas
  0
  Nojlas | 2013-01-29 09:23          

  Tack Skantz, missförstånd från min sida. Vi uppdaterar artikeln med den detaljen.

 10. kebacken
  0
  kebacken | 2013-01-29 08:38          

  Ok Glisseur. Visste inte att oflk var så talangfulla :) För mig låter det lika sannolikt som att en apa kan koda en nyversion av Spotify på kortare tid än en evighet. :)
  Skulle vara intressant å veta lite mer exakt hur det här går till...

 11. Glisseur
  0
  Glisseur | 2013-01-29 01:05          

  Kebacken: När du har dialat in tekniken med att ta av hudarna utan att kliva ur skidorna är det en jäkla fördel på berget. Dels går det fortare eftersom du slipper ett moment i övergångsfasen. Men du slipper också situationer som att sjunka ner till midjan i djupsnö och/eller skare, vilket både kan vara jäkligt skönt och energisparande. Du överlever utan den möjligheten, men om den finns är det knappast någon nackdel.

 12. Hasse_Lindborg
  0
  Hasse_Lindborg | 2013-01-28 23:48          

  Kebacken: Nej det behöver man inte om man kan göra det riktigt..

 13. kebacken
  0
  kebacken | 2013-01-28 23:28          

  "Från topptursläge går det alltså att komma i skidläge riktigt kvickt, bara släng upp hälhöjaren med staven och lägg tådelen i åkläge genom att vika över låsarmen i tådelen."
  Det här har ju pushats från Salomons håll också. Men vilken verklig fördel är det? Man lär väl av med skidan för att ta av stighudarna i alla fall?

 14. Skantz
  0
  Skantz | 2013-01-28 22:34          

  Bra Skrivet Niklas.


  Men här är det fel angående Bläcket det så kallade Powerinserts.

  "Problem kan dock uppstå för den som tänker köra både Beast 16 och en annan tech-bindning med samma pjäxa. Man kommer då tvingas plocka fram en skruvmejsel och byta plattan som sitter fast med tre skruvar. "

  Detta är dock inte helt korrekt. När du bytt bläcket, det nya med tre skruvar. MED DET NYA BLÄCKET PASSAR DEN SÅKLART TILL ALLA MARKNADENS TECH OCH TLT BINDNINGAR. Dynafits friåkningspjäxor kommer orginal med nya bläcket och annars följer den med till bindningen.
  Alendningen till det förstäckta bläcket är att det gamla på pappret inte klarar mer än DIN 12! För att maximera kraftöverföringen.

  over and out

 15. Nojlas
  0
  Nojlas | 2013-01-28 19:21          

  mangeD: Hålbilden på beast 16 är 43mm bred - bredare än vanliga dynafit-bindningar.

 16. Hasse_Lindborg
  0
  Hasse_Lindborg | 2013-01-28 19:16          

  mangeD: De nya har väl inte så smal hålbild?

  Förövrigt känns den "tung" tycker jag..

 17. mangeD
  0
  mangeD | 2013-01-28 19:09          

  Hur bred är hålbilden på beast 16? Någon som vet?
  Det är något jag undrar över med tanke på att alla andra dynafitbindningar har en väldigt smal hålbild, vilket inte är någon höjdare till bredare skidor med tanke på sämre vridstyvhet.
  Men jag antar och hoppas att den är bredare på beast 16?