Test: GoPro Hero 6 Black

I slutet av september 2017 släppte GoPro sitt senast tillskott i familjen – Hero 6 Black. Nu har äntligen Freeride haft möjlighet att testa den uppdaterade versionen av världens mest populära actionkamera. 

GoPro är världskända för sina kameror, men även kända för att snacka gott om dem. Det var ingen skillnad på detta förfarande när det i höstas släpptes en nyhet – GoPro hade en uppdatering av den omåttligt populära actionkameran Hero. På ett event som hölls simultant på olika platser i hela världen den 28 september 2017, Freeride var på eventet i Stockholm, berättade kamerajätten att den sjätte versionen i serien Hero var redo att möta världen. Namnet på kameran var GoPro Hero 6 Black.

Men stämmer det vad tillverkaren säger om den nya Hero 6 Black? Är denna actionkamera ett så rejält lyft som det utlovas? Är det meningsfullt för de som äger den tidigare versionen Hero 5 Black (läs Freerides test av den här) att lägga de cirka 4 500 kronorna som den kostar? Eller är det kanske till och med läge att tänka ekonomiskt och nyttja det prisfall som skett på Hero 5 Black? I skrivande stund hittar du den kameran cirka 1500 kronor billigare, strax under eller precis över 3 000 kronor från flera svenska näthandelssajter med gott renommé som CDon, Cyberphoto, Dustin Home och XXL.

På grund av ovan har vi i detta test valt att fokusera på en jämförelse mellan just GoPro Hero 6 Black och dess föregångare GoPro Hero 5 Black. Vi testar några av de saker som tillverkaren hävdar har förbättrats i den nya versionen: bildstabilisering, den ökade filmkvaliteten och möjligheten med 4K-filmning i 60 bildrutor per sekund (dubbelt så många som förra kameran) och 120 bildrutor per sekund i upplösningen 2,7K (också en dubblering), samt den nya zoomfunktionen och slutligen hur kameran klarar av att filma i mörkare sammanhang (inte mentalt då utan rent ljusmässigt).

Alla test är filmade och ihopklippta i en sammanhållen edit, som du ser nedan. Nedanför själva editen kommenterar vi sedan hur vi själva har upplevt testet. Allt som är filmat i denna edit är ”Raw-cuts” det vill säga att ingen redigering är gjord i efterhand. Det är alltså så här det ser ut, när du kommer hem från berget och tittar igenom materialet från dagen. Du ser filmningen från den nya kameramodellen vänster i bild, medan du till höger ser klippen från föregångaren GoPro Hero 5 Black. Vi testar helt enkelt kamerorna för att se om det är någon större skillnad egentligen. Allra längst ner summerar vi våra intryck och spaltar några plus och minus med GoPro Hero 6 Black.


Testedit GoPro Hero 6 Black


Bildstabilisering

Det första som testas är uppdateringen av den inbyggda bildstabiliseringen. En funktion som GoPro lade till först på 5:an men nu utvecklat än mer till 6-an. Den stora skillnaden mellan de två är att den nya kameran stabiliserar ytterligare en axel och det skapar en mjukare känsla i filmen. Föregångaren hade 2 axlar, medan nya versionen har 3-axlars bildstabilisering. Resultatet syns tydligt och detta gillas skarpt! En detalj när du komponerar med nya Hero 6 Black och använder bildstabilisering – bilden beskärs med 10%.

Ökad kvalitet i filmningen del ett – 4K i 60 fps

Det andra vi testar är 4k 60fps / 4k 30 fps. (Frames per seconds, alltså bild per sekund). 6-an har alltså dubblat ”framraten” i samtliga inställningar. Och just den här uppdateringen gör att man kan filma i extremt hög kvalitet och fortfarande skapa grym slowmotion. En funktion som dock kräver mycket prestanda av datorn för att kunna spela upp materialet.

Ökad kvalitet i filmningen del två – 2,7K i 120 fps

2,7k 120 FPS / 2,7k 60 FPS. Den här inställningen är ytterligare en hjälp för slowmotion-filmer/sekvenser. 120FPS skapar en bättre känsla genom slowmotionen, med tanke på att det är dubbelt så många ”bilder per sekund” så blir det mjukare hopp mellan varje bild. Vilket syns tydligt, då den högra hackar lite grand.

Zoomfunktion

Sedan testar vi Zoom-funktionen som är helt ny för 6-an. Den gör att du kan skippa vidvinkeln som annars är ett signum för GoPro. Dessvärre så drar den ned en hel del på kvaliteten.

Filmning i mörker/dåligt och svagt ljus

Vi testade även några åk under de mörka timmarna, vilka är ganska många här i Sverige under vinterhalvåret. Här ser vi en stor skillnad med den nya ”Low light”-uppdateringen som gör att kvaliteten och färgåtergivningen i mörkret är bra mycket bättre på 6-an.

Slutomdöme

Utvändigt är Hero 5 och Hero 6 som ett par enäggstvillingar med olika namn. Det är svårt att särskilja dem. Den enda synliga skillnaden på utsidan är egentligen bara den lilla siffran 5 som bytts mot en 6:a.  Detta får en genast att tänka att det är insidan som är annorlunda, vilket det också är men bara i viss mån. En annan slutsats är att alla tillbehör som passar till femman också passar till Hero 6.

Kvaliteten på materialet som ploppar ur Hero 6 Black är väldigt mycket skarpare, det nya GP1-chipet gör vad det ska, bland annat är färgåtergivningen och den ökade kontrasten tydliga kvalitetsförbättringar. Detta kallas för ”GTM- Global Tone Mapping” som innebär att Hero 6 Black helt enkelt kan filma i mindre ljus, men fortfarande behålla kvalitet och kontrast.

Bildstabilisatorn på denna nya version som gått från 2 till 3 axlar fungerade väldigt mycket bättre än förväntat, det skapar en smörigare och jämnare bild och ger en proffsigare känsla. Att ha möjligheten att filma med fler bilder i sekunden är alltid bra om man vill göra slowmotion.Om du inte filmar mycket som du sedan ska använda i slowmotion klarar du dig fortfarande fint med en 5:a.

Så…är det köpläge? För dig som är inne på GoPro och redan har en Hero 5 Black är det kanske en bättre investering att köpa en extern bildstabilisator – gimbal – som exempelvis Feiyutechs modell WG2 som är en bärbar, vattentät och ny populär version som kostar kring 3 000 kronor.

För dig som inte har en GoPro-actionkamera är det inte heller helt enkelt. GoPro uppfann i princip actionkamerorna kring 2004 med sin första version av Hero. På senare år har många av konkurrenterna knapprat in på ledaren. Både Sony och Garmin är två bra utmanare med sina modeller FDRX3000R respektive Virb för att nämna några konkreta exempel. Fler tillverkare finns så klart i faggorna Ricoh, Nikon mfl. Tyvärr har vi på Freeride inte haft möjlighet att ännu testa dessa andra actionkameror. Vi kan därför inte självständigt göra jämförelser (det kan dock prylnörden DC Rainmaker), men flertalet internationella test placerar Hero 6 Black överst bland de bästa actionkamerorna på marknaden. Liknande listor har inte heller sällan Hero 5 Black på en 2:a eller 3:e plats…

Har du budget för 4 500 kronor så är Hero 6 Black bättre än Hero 5 Black, men det är inte alldeles uppenbart att de där extra slantarna i prisskillnad mellan modellerna verkligen ger dig lika mycket mer kamera. Hur som helst är nya Hero 6 Black, precis som föregångaren, en lättanvänd och riktigt bra actionkamera!

GoPro Hero 6 Black – PLUS & MINUS

Plus:
* Vitbalansen/ Färg återgivningen
* Stabilisatorn
* Många inställningar för slowmotion.
* En gopro är alltid en gopro.

Minus:
* Filmar du inte allt i slowmotion klarar du dig fortfarande med en 5:a.
* Stora och tunga filer när du filmar slowmotion
* Lite väl dyr.

LÄSTIPS!
Ännu mer och ännu djupare recension? Ingen kan väl nörda ner sig mer i prylar än cyklisten DC Rainmaker. Han har gjort en fantastiskt djuplodande recension av Hero 6 Black och han är ”Overall blown away by the GoPro Hero 6 Black”. Hela hans genomgång läser du här.

Vad tycker du om GoPro Hero6 Black?
Text: William Larsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.