Test: GoPro Hero 7 Black

I slutet av september lanserade GoPro sin nya version av deras populära actionkamer – GoPro Hero 7 Black mötte världen. Den amerikanska kameratillverkaren utlovade “gimball-lik” bildstabilisering, live-stream, stabila time-lapse filmer och enklare och bättre stillbilder. Men hur bra är den egentligen? Vi har testat den och ger den 4 av 5 i betyg.

GoPro:s senaste tillägg till den heroiska actionkamera-familjen är den sjunde generationen att släppas, men hur stor skillnad är det egentligen mot den tidigare och högt älskade GoPro 6 som släpptes i september 2017?

Låt oss gå rakt på i jämförelsen mellan Hero 7 Black och dess föregångare – det är inga gigantiska förändringar, men de små funktioner som har piffats upp gör verkligen skillnaden som gör skillnaden. Låt oss kika närmare på en kamera som vi har testat och som sammanfattningsvis är ganska älskad.

”Det talas om Hypersmooth, och det låter ju hyperöverdrivet. Men om sanningen ska fram så är skillnaden slående.”

Freeride:s, enligt egen utsago, ”semi-kvalificerade testare” har tagit kameran till vattnet såväl som till backen för att se vad kameran har att erbjuda för en helt vanlig Svensson, det vill säga en sådan som inte kan eller bryr sig om exakt alla specialfunktioner. Lite som polaren som inte använder ultra-moderna mikrovågsugnar på grund av att man inte orkar med allt det digitala för att värma upp en sketen Billys Pan Pizza. Näe, endast två rattar behövs: En för värme, och en för tid. Allt annat är bara käbbel.

Hypersmooth – den nya stabiliseringen

Men helt seriöst… …det talas om Hypersmooth, och det låter ju hyperöverdrivet. Men om sanningen ska fram så är skillnaden slående. Den nya funktionen spöar 6:ans Image Stabilizer med hästlängder, och det känns plötsligt som att externa gimbals till GoPros tillhör historien, det behövs liksom inte längre. Skickar styrkekramar till alla som lade sina julklappspengar på feiyutech-prylar förra året. Det gjorde jag med.

Åktest GoPro Hero 7 Black versus GoPro Hero 6 Black

I åksekvens från pist syns tydligt att 7:an har bättre bildstabilisering, tyvärr halkade monteringen på 6:an ned aningens, men hoppas ni ser poängen trots denna fadäs!

Menyn är enklare

Menyn är enklare och snabbare. GoPro Hero 5 Black introducerade touch-menyn, GoPro 6 förfinade den och 7:an har optimerat den. Snabb, användarvänlig och mindre ta-av-sig-handsken-meck krävs för att fixa inställningarna.

Timewarp – endast en swipe bort

Timewarp-funktionen, som GoPro kallar sin hyperlapse, är på Hero 7 bara en swipe bort och det låter ju käckt. Men som om någon någonsin har haft bråttom med att sätta igång en sekvens som ändå ska tugga i tio minuter? Men ja, okej. Nu kan du tjäna 10 sekunder och få en 0,3 sekunders längre sekvens tack vare den nya timewarp snabbfunktionen på huvudmenyn.

Nedan ser du en timewarp ut utan någon redigering (förutom musik och intro/outro, alltså ingen efterbarbetning med färger, stabilisering eller liknande). Detta är alltså originalfilen. Märker ni den automatiserade stabilisatorn?

Batteriet är fortsatt en akilleshäl för skidåkare

Samma sura miner när batteriet blir kallt. Inga stora skillnader här, lämnar du Gopro:n på hjälmen ett längre tag så kommer batteriet att sura ihop. Helt förståeligt förvisso. Men alla skidåkare önskar nog lite bättre batteritid.

Influencer-optimerad

Stories på Instagram är A och O för en Social Media Skier säger de lärda i ämnet, och GoPro vill vara med. Ta bilder i stående format och posta på stories. Kvallan? Fantastisk! Att skicka över till mobilen? Smidigt med den nya iOS-integreringen som förfinar och förenklar överföringarna för oss som har Apples produkter.

Är du en influencer modell 2.0? Då kanske du är nyfiken på funktionen att kunna livestreama direkt från 7:an. Tyvärr inte på Instagram, men på YouTube och Facebook går det helt fint. Kvalitét? 720p är det högsta som erbjuds, kanske inte det mest attraktiva att klippa edits ifrån, men att livestreama med vidvinkel känns ju rätt ballt ändå.

Ljudet

Mikrofonens high-tec funktioner framställer dig som aningen funky när du lyssnar på dig själv prata i hög fart. Låter lite som att man befinner sig i en stökig grotta. Vi tog med den ut i vattnet, och ljudet blir än mer grott-liknande i situationer som dessa. Inte outhärdligt dock. Marcus Ahlström och Sverre Liliequist ger i klippet nedan värdefull input om den nya kameran, tja eller i vart fall röst-tester.

I vattnet spökar skärmen, den o så sköna instant-record knappen som man kan trycka på för att gå från avstängd till att direkt sättas på och börja filma fungerar sådär. Kameran fryser även ibland när den ska stängas av när man använder samma funktion. Auto-exponeringen poppar upp på skärmen helt random och verkar vilja att man ska fästa exponeringen på vissa punkter, utan att man själv valt det. Enkelt löst med att sätta skärmlås på displayen, men då tar man bort möjligheten att slippa ta av sig handskarna.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så tycker jag att GoPro gör precis som dom gjort med de senaste fyra släppen av Hero-kamerorna. De går från klarhet till klarhet och håller en stadig utvecklingskurva. Företaget släpper inga bomber till produkter i jämförelse med den tidigare, men tillräckligt för att den nyaste produkten känns värd att införskaffa sig. Eller om man filmar och fotar mindre ofta än undertecknad kanske det kan vara rimligt att haka på varannan uppdatering. Om man väger ekonomi mot funktion, och kastar in lite miljö också i det hela. En annan slutsats som slår mig när jag kikar i kristallkula och blickar mot september 2019: nog fasiken kommer man sitta här och tänka exakt samma sak när GoPro Hero 8 black släpps. Nåväl, det kostar att ligga på topp.

Betyg och omdömde

Betyget blir därför 4 av 5, skärmen som småspökar och batterikapaciteten drar ned det där sista som hade gett kameran en fullpottare.

Kameran är väl godkänd. Hypersmooth är nya grejen och menyn känns jäkligt vintersäsong 2018/2019. Vi tackar GoPro för att de finns och dess demokratiserande effekter på skidåkarvärlden. Kamera-företaget har lagt självförverkligande i skidåkarnas händer, eller monterat det på våra huvuden om man så vill. Det ska vi aldrig glömma. Addera drönartillverkare på det och makten är vår, ty utan kombinationen actionkamera och drönare hade extremsportvärlden fortfarande tillhört bara dem som hade råd med helikopter och en dyr, professionell kameraman.

GoPro Hero 7 Black egenskaper

  • 4K-video i 60fps och 1080p i 240fps
  • 12MP stillbilder
  • Vattentät ner till 10 meter utan dykhus
  • Röststyrd
  • 2″ Touch skärm
  • 8x slowmotion (1080p 240fps)
  • GPS
  • HDR för ett större dynamiskt omfång
  • Bättre bildstabilisering än Hero6, HyperSmooth Video ger en gimball kvalitet på filmen
  • Live streaming via mobilapplikation till Facebook och YouTube

Pris: några tior under 4 700 kr hos de flesta svenska butiker och online-affärer, när detta publiceras.

Notering: Varianterna Silver (3600 kr) och White (2400 kr) är enklare och billigare versioner av den testade Hero 7 Black. Vill du jämföra tekniska skillnader så ser du de i tabellen här.

Läs också:

GoPro Hero 7 Black är nu alltså testad och ganska älskad. Vad tycker du om Gopro 7? Har du testat? Släpper Gopro för mycket kameror, och för lite uppdateringar per release? Skulle du köpa den nyaste, eller köpa var tredje? Kommer du att livestreama från afterskin?

Vad tycker du om GoPro Hero 7 Black?
Text: Fabian Omne
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.