Tjärade träskidor vs. moderna lättviktskidor i ny expedition
På 1930-talet var Olle Rimfors med och etablerade utförsåkningen i Sverige, och genomförde flera uppmärksammade expeditioner i den svenska fjällvärlden. Nu ska Fabian Rimfors skida i sin gammelmorfars spår, i tidsenlig utrustning.
Vårvintern 1935, för 79 år sedan, spelades den 15 minuter långa skidfilmen Igloo in, med skidpionjären Olle Rimfors i “huvudrollen”. Filmen skildrade en expedition som färdades mellan norska Sulitelma, i höjd med Bodö, till Riksgränsen. Men filmen innehöll även en hel del friåkning, på Nordalsfjäll bland annat, och klippdropp och inspirerade många till att börja köra friåkning. Filmen blev en riktig “blockbuster”, tajmingen var helt perfekt eftersom den alpina utförsåkningen i Sverige precis höll på att etableras. Olle Rimfors var en av pionjärerna som efter ett besök i Alperna ”importerade” utförsåkningen till Sverige.
Mellan 12 och 21 april kommer fyra team att genomföra en expedition i Marsfjällen, med inspiration från Olle Rimfors expeditioner. Ett lag kommer att göra det i tidstypisk utrustning medan övriga lag kommer att göra det i en modernare tappning med ny topptursutrustning. Fabian Rimfors, Olle Rimfors barnbarnsbarn och en av initiativtagarna till expeditionen, är lagledare för lag Rimfors – 1930-talspionjärerna, som kommer att göra expeditionen i tidsenlig utrustning och stil.
– Att skaffa grejer har varit lättare sagt än gjort. Jag hade kunnat ta min gammelmorfars (Olle Rimfors) skidor, men med risk för att förstöra dem. Istället köpte jag ett par på Blocket, ett par Bröderna Sandströms-skidor som jag har tjärgrundvallat nu, säger Fabian Rimfors.
I övrigt kommer utrustningen bestå av kabelbindningar, läderpjäxor, bambustavar och ytterkläder av vadmal bland annat.
– Vi har letat lite kläder på överskottslager och hittat en del där. Vi skulle egentligen haft ullbyxor men det har vi inte hittat så det blev vadmal istället, ett slags tovad ull. Det är väldigt funktionellt som värmelager och har en viss vattenavstötande effekt också. Ett av målen med expeditionen är också att att se om det finns material som förtjänar en renässans. Ullen var ju till exempel borta ett tag men nu är det ju jättepopulärt igen.
Expeditionens team kommer att följas åt och utgår från Saxnäs, korsar Marsfjällen och avslutar i Kittelfjäll.
– Vi samlas i Saxnäs och därifrån åker vi ut till Marsliden. Sedan kommer vi ha tre läger längs med vägen och så gör vi dagsutflykter från lägren. Vid det första lägret bygger vi igloos, sedan gör vi en nödbivack nästa gång, och vid sista lägret, vid Borkafjäll, bygger vi en iglooby. Anledningen till att vi valde det här området är för att jag har jobbat i Kittelfjäll i flera år, det är en bortglömd plats som innehåller väldigt lättillgänglig åkning, så vi vill lyfta fram det området också.
I och med att mycket av förberedelsetiden har gått åt till att hitta tidstypiska prylar har själva träningen med utrustningen fått stryka på foten.
– All tid har gått åt till att få tag på grejerna. Vi har lagt ner 100-tals timmar på att få ihop allt material.
Och han räknar med att de kommer att få slita ont på de tunga träskidorna.
– Jag tittade på en dokumentär från 1936, hur tufft det var för dem då, och då var det ändå den tidens skidåkarelit. Det ska bli kul att kunna jämföra lagen. Men vi kanske inte kommer att göra samma dagsturer, jag förväntar mig inte att jag kan slänga mig utför samma fjäll som de gör med deras utrustning. Vi kommer att köra med fästvalla och där den släpper blir det nog lagom att vi vänder.
När du tänker på hur expeditionen kommer att bli, vad får du för bilder då?
– Jag läste för några dagar sedan en reseskildring från Mr. Jones (David “Mr Jones” Jonason, tidigare sportchef på Dagens Nyheter) som var med på en av expeditionerna på 30-talet. Det var snöstorm, och någonstans önskar man sig samma scenario nu, fast utan dödsallvaret. Missödena och det som varit svårt blir ofta de bestående minnena med tiden och det som i slutändan blir den stora behållningen. Det ska även bli kul att testa hur man själv funkar i svåra förhållanden.
Fabian har burit på expeditionsidén i flera år men det var först i samband med att han skrev boken “Olle Rimfors Skidfärd: en resa genom utförsåkningens historia” som planeringen drog igång på allvar.
– Jag och Robert (Åström, expeditionsledare) har snackat om det i flera år. Jag skrev en bok för fyra år sedan och då kontaktade Robert mig “out of the blue”. Men jag fann en själsfrände med gemensamma intressen så vi började prata om att göra en iglooexpedition och testa liknande utrustning som de hade på 30-talet.
Liksom originalet kommer den nya expeditionen att dokumenteras med foto och en film som kommer att ha premiär under senare delen av 2014. Dessutom finns det planer på att lansera en bok i början av 2015. Under själva expeditionen kommer man att kunna följa åkarna via deras medlemssida Iglooski på Freeride.se.
De fyra teamen
Lag Rimfors – 1930-talspionjärerna
Olle Rimfors barnbarnsbarn Fabian Rimfors är en av initiativtagarna till expeditionen och lagledare för det lag som kommer att göra expeditionen i tidsenlig utrustning och stil.
Lag Superlätt – Gramjägarna
Ett lag bestående av skidalpinister som går snabbt med lätt utrustning.
Lag Extrem – De bekväma friåkarna
Livsnjutande friåkare med utrustning och kläder av absolut bästa prestanda och kvalitet, utan att göra avkall på komfort.
Lag Extrem tjejer – De sociala friåkarna
Påminner om Lag Extrem, har en närmast religös syn på puderåkning och värdesätter det sociala kring skidåkning lite extra.
Text: Fredrik Tacacho