Mardrömms-toppturen: ”–Jag var helt säker på att jag skulle dö”

Freeride har pratat med Tobias Matteussen som mirakulöst överlevde ett fall på 30 meter, rätt ned mot intilliggande glaciär, under en topptur i Jotunheimen, Norge. Tobias skadades allvarligt och räddningsaktion kom att bli den mest komplicerade på flera år.

Under våren 2016 beger sig de tre naturälskande vännerna Tobias Matteussen, Tomas Ivner och Lars Hansing till den norska fjällvärlden för en veckas toppturande. Under en av resans sista dagar, då de befinner sig i Jotunheimen, överraskas de av kraftig vind, snöbyar och dålig sikt på toppen av berget Loftet, 2170 meter över havet, något som får ödesdigra konsekvenser…

Tobias, Tomas och Lars tar beslutet att vända och åka ned samma väg som de nyligen gått upp. Men sikten är så pass dålig att de tvingas navigera med hjälp av kompass. Längs vägen ned går någonting fel och efter några svängar faller både Tobias och Tomas ofattbart nedför ett 30 meter högt stup, rätt ned mot glaciären. Lars, som var siste man i ledet, hinner stanna precis intill kanten och kan larma den norska fjällräddningen för att rädda hans svårt skadade kamrater.

Räddningsaktionen kom att bli den mest komplicerade på flera år. I flera timmar blir Tobias och Tomas liggandes på glaciären med livshotande skador och vädret gör att räddningsaktionen blir mycket svår trots att tre helikoptrar står till fjällräddningens förfogande vid tillfället. Freerde har pratat med Tobias Matteussen som var nära att mista livet i april 2016.

Hej Tobias. Berätta om vad som hände den där dagen på det norska fjället?
– Hej hej. Det finns så otroligt mycket att säga om den dagen. Jag tycker att dokumentärerna på både Sveriges Radio P1 och TV4 Play ger en bra bild av händelsen, så titta och lyssna gärna på dem. Dock så har vädret framställt som otroligt dåligt i båda skildringarna, vilket det faktiskt inte var. Alla vi hade varit ute i betydligt värre väder, det var klart och fint men det började blåsa ordentligt längs snötäcket vilket gjorde att våra spår inte längre gick att se, marken blev som en vit dansbana.

”Det finns ett antal möjliga felkällor. En av dessa är att kompassen inte är helt tillförlitlig på vissa ställen, i Jotunheimen finns markförhållanden som kan ha påverkat dess funktion tillsammans med transcievern”

Alla ni som deltog på toppturen var erfarna på fjället, går det att sätta fingret på vad eller när det gick fel egentligen?
– Det finns ett antal möjliga felkällor. En av dessa är att kompassen inte är helt tillförlitlig på vissa ställen, i Jotunheimen finns markförhållanden som kan ha påverkat dess funktion tillsammans med transcievern. Kartan vi använde oss av hade heller inte högsta möjliga upplösning, hade vi haft det borde vi ha upptäckt faran. Utan att ge någon känga, så är det lite konstigt att det inte stod något om stupet i guideboken ”Toppturer i Norge av Fri Flyt”. Guide eller GPS hade förstås hjälpt oss att undvika det som hände.

I fyra timmar blir Tobias och Tomas liggandes på glaciären med livshotande skador. Båda vännerna är hela tiden vid medvetande men så fort hjälpen anländer till platsen så faller Tobias in i medvetslöshet och vaknar inte förrän långt efteråt…

Minns du något från tillfället då olyckan inträffade?
– Jag har inte mints något mer än att jag tog på mig skidorna den dagen… jag låg nedsövd i fem veckor efter olyckan. Men när vi återvände till Lom efter olyckan så kom flera minnen tillbaka. Och under en operation av bäckenet, efter det att jag vaknat upp från narkosen, så fick jag så starka minnen från olyckan och så stark dödsångest att läkarna var tvungen att söva mig igen.

”Jag minns så väl att jag var helt säker på att jag skulle dö, och det var helt logiskt”

Vill du berätta om den dödsångesten?
– Jag minns så väl att jag var helt säker på att jag skulle dö, och det var helt logiskt och min saning. Men jag var förbannad och arg på döden och lyckades sno tillbaka ett andetag i taget. Jag upplevde det som en drunkning, jag kämpade mig upp till ytan och tog ett andetag för att sedan sjunka ned mot botten igen. Det kändes inte som att det skulle göra någon skillnad, men jag gjorde det för att jag kunde… jag är en tävlingsmänniska.

Tomas Ivner som också skadas allvarligt är den som blir kvar på isen tillsammans med Tobias. I de dokumentära skildringar som gjorts om olyckan får vi både se och höra om den heroiska insats som vännen gjorde för att hålla Tobias vid liv, trots att Tomas själv också brutit ryggen på 10 ställen.

På dokumentärerna framgår det verkligen vilken hjälteinsats din vän Tomas genomförde under de timmar som ni låg på glaciären, hur ser du på det?
– Tomas var bredvid hela tiden och var ganska hård mot mig, det var ingen kelning direkt… han känner mig. Jag är så tacksam att Tomas var med! Han har verkligen bevisat vilken fin människa han är, i den svåraste av tänkbara situationer. Han räddade livet på mig, jag vet inte hur jag ska kunna tacka honom för det. Vi har en fin relation nu och har pratat väldigt mycket om händelsen, när vi låg där uppe på isen…

Vilka skador ådrog du dig i fallet?
– 19 stycken brutna revben, frakturer på 3 stycken nackkotor samt krosskador och frakturer på höger arm och i bäckenet. Utöver det så hade lungorna kollapsat och även andra organ sviktade pågrund av flera stora inre blödningar. Och jag ådrog mig 3 stycken hjärnblödningar.

”jag fick 3 stycken hjärtstopp varav ett av dem varade i över en timme”

Det är helt galet…
– Ja, jag fick 3 stycken hjärtstopp varav ett av dem varade i över en timme. När jag kom in till sjukhuset hade jag en kroppstemperatur på 26,5 grader.

Men hur mår du idag egentligen? Du måste ha genomgått en omfattande rehabilitering.
– Efter omständigheterna så mår jag fantastiskt. Men jag är hjärntrött och måste verkligen prioritera i vardagen. Jag är väldigt känslig mot ljud och använder hörselskydd dagligen, det händer ofta att jag får backa ur från olika event, exempelvis stora middagar och liknande händelser. Men jag lyckas jobba halvtid och jag kan hämta energi ute i naturen vilket jag är otroligt tacksam över.

I dokumentärfilmen ”Tillbaka till livet” återvänder gruppen till Jotunheimen för att träffa den stora grupp som deltagit under räddningsaktionen. Ett mentalt känsligt ögonblick men det syns också att Tobias har kraftiga fysiska men efter olyckan.

På filmen syns det tydligt att du haltar kraftigt, har det blivit bättre?
– Ja, nu haltar jag inte så mycket. Vid det tillfället så hade hela höften växt ihop med bäckenet vilket är korrigerat nu.

Utöver dina fysiska  skador, hur har det inträffade påverkat dig?
– Jag upplever en genuin tacksamhet till livet varje dag, det går liksom inte att få ned mungiporna. Men självklart skulle jag vilja ha detta ogjort… jag har haft 40-50 frakturer och hela jag är full av skruvar och grejer. Jag är 54 nu men kroppen åldras i förtid, klart jag funderar hur jag kommer må om 10 år? Men nu är det som det är…

Hur ser ditt liv ut annars idag?
– Precis som de flesta skidåkare så väntar jag på snön, men jag får hålla mig till längdskidåkning då jag bytte höftled för ett år sedan.

Kan du fortfarande njuta av snö, fjäll och berg efter olyckan?
– Absolut, det är full njutning! Jag mår otroligt bra av fjäll och berg.

Tobias är ödmjuk och väldigt tillmötesgående under den dryga timmen som intervjun pågår trots att han tidigare beskrivit tydligt hur hans sociala liv påverkats negativt pågrund av hjärntrötthet som uppkommit efter skadorna mot huvudet.

Hur känns det att prata om detta nu, börjar du ledsna på det?
– Så länge någon fortfarande är intresserad så känns det rimligt att prata om det. Det är fascinerande att vi kan vara så intressanta även i kretsar långt bortom skidåkning, exempelvis inom vården. Jag och Tomas är ute och föreläser ibland, mestadels inom sjukvården och det känns bra att kunna ge något tillbaka.

Slutligen, finns det någonting du kan dela med dig till andra som gärna vistas på fjället för att minimera risken för liknande olyckor?
– När du ger dig ut på äventyr, välj sällskap med omsorg och se till att det är personer som tar säkerhet på allvar… du lägger ditt liv i någon annans händer. Prata med någon som har lokalkännedom eller åk med guide och kom ihåg att det finns fler faror än laviner. I övrigt tycker jag fjällvettsreglerna räcker långt.

Tusen tack att vi fick prata med dig Tobias!
– Tack så mycket själv!

Mer om olyckan i Jotuheimen:

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.