Uppför i Björkliden – i 70 km/h

Klockan var nästan sex på kvällen den 16 maj och den första dagen på NM i Extremåkning i Riksgränsen var avklarad. Vi hade talat om att göra toppturer sent någon kväll för att uppleva nattskidåkningen med ljuset och stillheten. Snön hade vräkt ned flera dagar i sträck och det låg ordentligt med nysnö.

När vi kom hem till Björkliden vid sjutiden hörde vi motorvrålet från en skoter uppe vid hotellet och bestämde oss för att åka upp och titta. Vid parkeringen stod en svart Yamaha RX1. Ägaren berättade stolt att den var turbomatad och uppmätt till 273 hästar. Efter att ha beundrat skotern ett tag frågade vi den sommarlediga kocken om han inte hade lust att ta oss med på en tur upp på fjället.

Vi slängde på oss grejerna och så bar det av upp mot Låktatjåkkas topp (1404 meter). Den första biten var lite snirklig men när vi kom ut i skoterspåret gick det fort, mycket fort. Att det var en mil upp till toppen hade vi ingen aning om och inte heller att det skulle gå i 70 km/h både över de frusna myrarna som uppför de branta partierna. Turbon ven och snön sprutade! Vi hängde oss kvar på repet bäst vi kunde. När vi 40 minuter senare nådde toppen hade vi kramp i armarna men var alla i extas – den snabbaste liftfärden någonsin och nu var vi helt ensamma på fjället.

Det var vindstilla och inte ett moln på himlen. Solen sken och värmde fortfarande och vi beundrade den fantastiska utsikten länge innan vi satte på oss skidorna. Nu hade vi nästan 1 000 fallhöjdsmeter framför oss med två decimetrar nysnö. Det fanns inte en människa i sikte och vi gav oss av nedför. Vi inledde med ett enormt snöfält som vi forcerade alldeles för fort. Stora svepande svängar i den sena kvällssolen och vi skrek av lycka. När det började plana ut siktade vi på några klippor som vi sett på vägen upp. Johan klättrade upp på en liten topp och droppade ut för en vinddriva ett par gånger och jag stod som vanligt nedanför och fotograferade. Kvällssolen och miljön kunde inte vara bättre för fotografering. Vi fortsatte turen nedåt i ett omväxlande landskap.

Vi cruisade de sista kilometerna i en ljum majkväll i Björkliden som vi sent kommer att glömma. Strax innan klockan elva knäppte vi av oss utrustningen – rejält möra – men med ett av säsongens bästa åk och upplevelser bakom oss.

Text: och bild: Jesper Molin, www.jesperphoto.com
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.