Vårens bästa prylar

Solen lyser starkare och längre. Fåglarna kvittrar och på berget har träden börjat lukta skog igen. Den glassiga skidåkningens tid är här, så även den stora toppturssäsongen. Hög tid för gogglesbränna, slushåkning och lite nya grejer.

Drönarkit för ryggan


GoPro Karma drönarkit
Karma är GoPros helhetslösning för att filma. Det är en kompakt design som passar i ryggsäcken. I paketet hittar du bland annat bildstabilisator, grepppinne – Karma Grip – som du håller i näven eller monterar, du har också en spelliknande kontroll med integrerad touch display där du styr och ser vad drönaren ser. Du hittar Karma endast online i Sverige (Scandinavian Photo, Elgiganten, NetonNet, Mediamarkt, Inet, Cyberphoto, Dustin mfl). GoPro drog frivilligt tillbaka Karma efter första lanseringen i november 2016, då några exemplar hade störtat efter att batteriet hade fallerat under flygning. GoPro har därefter designat om batterilåset och därmed löst problemet, re-lanseringen i Norden skedde nu i slutet på mars 2017.

Pris: 10 899 kronor, utan kamera och 14 899 kronor med Hero5 black.

Soggles – när goggles och solglasögon fått barn tillsammans

Oakley Wind Jacket 2.0 Prizm Snow goggle
Oakleys vårigaste produkt är troligen Windjacket 2.0 som är byggd som en kombination mellan solglasögon och goggles. Let´s call them: SOGGLES! Främsta användningsområdet är när du går topptur, då blir det som bekant lätt för varmt och bökigt med goggles på uppvägen, medan solbrillor inte riktigt håller nedför annat än för supermjukåkande bergsguider.. Oakleys lösning funkar lika bra uppåt som utför. Brillorna kommer med PRIZM-glas, som är kontrasthöjande specifikt för vita miljöer.

Pris: 1 520 kronor

Skarpa toppturer

 

Högalpin karta – Kebnekaise 1:15 000
En högupplöst karta med en detaljrikedom som aldrig tidigare funnits över Sveriges högsta berg. Terränginformationen i kartan är baserad på flygburen laserskanning gjord sommaren 2015. För första gången framträder branter, större stenar, skog och vattendrag med en exakthet som på riktigt motsvarar verkligheten. Du kan till och med spana in glaciärernas aktuella utbredning och sprickzoner. Förlaget Calazos nya karta i skalan 1:15 000 ger bra stöd till dig som gör toppturer i Sveriges fetaste bergsmassiv.

Pris: 149 kronor

 

Ågren över att vårsäsongen snart är över?

What! Summer Camp Fonna
Känner du att vårskidåkningen snart är över? Lugn, lung, lung. Boka på ett sommarläger på norska glaciären Folgefonna, som ligger vackert på Norges Vestland. Lägren går i slutet av juni-början av juli. Värdar och grundare av sommarlägren är Henrik Windstedts och David Kantermo, som sedan fem år tillbaka kör What! Summer Camp. Du ska vara 11 år gammal. Det blir inte bara åkning i en av Europas bästa sommarparker, dessutom finns massor att göra efter backen: träna in nya trix på trampoliner, i vattenhoppet eller på Summer Rail Arenan. Eller åk skateboard, spela lite beach volley eller ta ett dopp i Hardangerfjorden. Fonna har dessutom ett lovande snöläge igår. Ja, och den lilla detaljen – gästcoacher 2017 är Jesper Tjäder, Emma Dahlström och Oscar Wester.

Pris: 6 250 kr (norska pengar)

Svenska armén skyddar dig

Försvarets Solskydd SPF 30
Försvarets solskydd är speciellt framtagen för personer med aktiv livsstil vars hud utsätts för yttre påfrestningar såsom sol, kyla, vind och vatten. Krämen är rik på fuktbindande glycerin samt mjukgörande lanolin, bivax och sheasmör som ger ett långsiktigt skydd i tuffa väderförhållanden. Mycket resistent mot vatten och svett, som du utsätts för när du går på topptur eller åker slask.

Pris: 99 kronor

Rörliga pjäxor

 

Atomic Backland Carbon Boot 16/17
Pjäxorna har ett förstärkt skal, en styv plös och en stödjande innersko som gör dem robusta med bra prestanda utför. Innerskon är också perforerad i sulan för bra andningsförmåga. Pjäxorna är utrustade med Atomics Free/Lock 2.0 mekanism som gör det möjligt med 74 ° av naturlig rörelse. Vikten per pjäxa är 1161 gram utan plös och power strap i storleken 27.5. Backland finns också i en Light-version där vikten är precis under kilot per känga.

Pris: 6000 kronor

Bergsklättrarbrallor

Haglöfs Kabi pants dam
Utvecklad i samarbete med spanska alpinisten Edurne Pasaban. Denna minimalistiska och vattentäta skalbyxa är tillverkad för att kunna motstå bergsklättrarens utmaningar i en feminin och snygg design. Lättventilerad med hellångt sidoblixtlås för maximal ventilation och smidig på- och avtappning av plagget. Haglöfs Kabi byxa väger 395 gram och tillverkad av trelagers Gore-Tex. Ledad skärning för rörelsefrihet och avsmalnande benavslut, insidorna på desamma är också förstärkta.

Pris: 3300 kronor

Lekande lätt turbindning från Salomon

 


Salomon MTN Bindning
Nej, Salomon kom inte vintern 2016/2017 med en utmanare i samma jag-vill-tura-men-åka-hyfsat-hårt-med-tech-kategori som Dynafits Beast eller Markers Kingpin. Istället gjorde fransoserna en lättviktsmodell. En praktisk och lätt bindning för turåkning. Äventyrsturer är inget för fegisar. Du kan lita på den här bindningen i vått och torrt, tack vare den bredare skruvimplementering. Tack vare smart klätterhjälpteknik är MTN-bindningen som en förlängning av dina ben, vilket ger dig smidig frihet att bemästra bergen från topp till dal. Starkt som stål men lätt som en fjäder. Varenda en av de 534 grammen per par är motiverade och DIN-skalan är 3-10. Det är äventyrsteknik enligt Salomon.

Pris: 6000 kr

Tidlösa solbrillor


Bliz Luna
Tidlös och klassisk design med influenser från 40, 50 och 60-talet. En balanserad casual sport brilla som passar oändligt många stilar och tillfällen. Luna kommer med okrossbara Polykarbonatlinser, 100% UVA- och UVB skydd samt bra imskydd. Skalmändar och näsdel har dessutom utrustats med friktionsgummi för en säker position på huvudet. Luna är en unisex-modell och passar bra både till mindre och normalstora ansikten. I denna färg är solglasögonen också med en polariserande lins.

Pris: 699 kronor

Växtjacka

Bergans Slingsby Ultra Jkt
Vindtät och vattenavvisande ultralätt jacka i växtbaserad Ecodear, vilket är ett bra miljöval. Materialet är alltså delvis tillverkat av en melas från växter till skillnad mot traditionella skalplagg som tillverkas av olja. Bergans Slingsby Ultra jacket är utvecklad för topptur och fjällsport. 245 gram i herr storlek Large.

Pris: 1 595 kronor

Ullig och gröngullig

Ortovox Peak 35L
Ull i ryggen adderar till både funktion och komfort. Ortovox Peak är ryggsäcken utvecklad för längre turer med ull i ryggen. Ryggpartiet är tillverkat av Swiss wool och precis som med kläder i ull ger det en unik andningsförmåga och egenskaper för temperaturreglering. Ullen värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt. Alltid bekvämt och torrt på ryggen. Ullen absorberar 30 gånger mer fukt än en jämförbar ryggsäck med konstmaterial i ryggpartiet. Runtomgående blixtlås framtill för smidig åtkomst till huvudfacket. Separat fack för säkerhetsutrustning. Smarta fästanordningar för rep, isyxa, stegjärn samt snowboard eller skidor och hjälm. Ytmaterial i slitstark och vattenavvisande nylon. Vikten är 1390 g i 35 litersversionen (finns även i 32 och 47 liter för herr, samt 32 och 42 liter för dam).

Pris:  1999 kronor

 

Lätta & smala

Dynastar Mythic Vertical
Vår är toppturtstid och storebrorsan Mythic 97 har till i år kompletterats med nya ultralätta Mythic Vertical med 87-midja som överbryggar gapet mellan de krav som ställs på en skida för skidalpinism och de som krävs för avancerade toppturer. Fjäderlätt träkärna i paulownia, C-Ply carbon och 5-punktsskärning i en sandwichkonstruktion ger en följsam skida på alla typer av underlag. De naturliga egenskaperna hos kolfiber förstärker vridstyvheten och ger bra kantgrepp och stabilitet. Skidan väger in på smått löjliga kilot per fot. Early Rise Tip rocker för både bättre touring- och svängegenskaper. Den här skidan sätter inga gränser för ditt äventyr. Längder 162, 170, 177. Mått 118-87-106 millimeter. Radie 20 meter. PS.

Pris: 7 499 kronor.

PS. Det var icke dessa Dynastar-skidor som Reine Barkered åkte i 103 km/h utför Bec des Rosses med. DS.

Kort & bred

K2 Cool Bean
K2 Cool Bean är en kortare, bredare bräda med swallow-tail. Surfinspererat flow, åk på alla typer av snö med avslappnad grace. Finns i längderna 138, 144 och 150 cm.

Pris: 4 000 kronor

GIRO

Giro Axis
Gogglen som tog Reine högst upp på pallen i Verbier (han hade tränat lite på skidåkning också ska väl nämnas). Giro Axis är en helt ny goggle som innan lansering redan vunnit flertal priser för sin design och nya lins Vivid. Giro gav i uppdrag till Zeiss optics att ta fram den mest kontrasthöjande linsen på marknaden. Tre års forskning och testning senare är saken klar. Den första linsen är bara framtagen för snö och hittas enbart på Giros goggles. Vivid bygger på hur man reducerar det blå ljuset i linsen för att få maximal kontrast i alla ljusförhållanden. Snön är inte vit, snön är blå och med rätt genomsläpp så blir effekten högre kontrast. Man blockerar alltså inga färger för ögat, man ger ögat rätt mängd färger.

Pris: 1799 kronor, inklusive en extra lins

Stora lastbilens keps

Big Truck Grey Black Red Label
Ta på dig din trucker-keps! Modellerna har högprofilerade kronor med mesh bakdel och tät skummgummi front som gör kepsen till en otroligt komfortabel vän. Grey Black Red Label är en klassiker och kioskvältare.  Alla har snapback som storleksjustering, vilket gör att den täcker in de flesta huvudtyper som exempelvis skallarna på alpinåkare som Mikaela Shiffrin (dock med pasta-märke istället för lastbilen i loggan…), Emelie Wikström och Jens Byggmark vidare till friåkare David Kantermo och Olof Larsson.

Pris: 399 kronor

 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.