Världens bästa 12-åring på skidor?

Man ska vara försiktig med ord som underbarn, men det är svårt att säga något annat om Kai Jones.

Kai Jones är född rakt in i den nordamerikanska friåkningens epicentrum, med sin pappa som är engagerad i teamet kring Teton Gravity Research (TGR), som har basen i Jackson Hole.

Uppvuxen i bergen Tetons vid Jackson Hole, Wyoming, USA blev Kai Jones introducerad för skidåkning när han bara var ett spädbarn. Den nu 13-åriga Kai har redan åkt på några av världens råaste berg och blivit en stjärna i en sport som vanligen är reserverad för äldre, spänningssökande vuxna skidåkare.

Här är Kais senaste segment i TGR:s nya film ”Winterland” som visar upp både Kais personlighet och hans skidåkning.

Precis som många andra underbarn, som Shaun White inom snowboard eller Tony Hawk inom skateboard, har Kai Jones varit en kraft som lyft friåkningen ut till bredare massor. Nu är Kai Jones, som fyllt 13 år, på väg att bli den yngsta professionella sponsrade friåkaren i världen och har redan dykt upp på nationell tv i USA, inklusive ett uppträdande på populära Today Show tidigare i år.

Plötsligt framstår svenska unga supertalangen Max Palm som… ja, kanske inte gammal, men inte yngst i friåknings-gamet längre. Max Palm har ju också presterat på tävling, vann NM i våras som 16-åring (!), vilket faktiskt får rankas extremt högt. Och om vi ändå är inne på temat, jibbern Melvin Seliberg som fyllde 9 år förra vintern har också en extrem talang redan nu, här ser du hans säsongsedit från förra vintern.

Text: Anders Wingqvist

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.