Völkl Deacon 80 [2024]: Fartstabil pistskida med bra isbett

Völkl Deacon 80 går som ett tåg på räls, i alla fall om man ska tro våra teståkare. Den fartstabila pistskidan är ”inte bäst på någonting men den är jäkligt rolig på allt”, för att citera Rickard Eidenbrant från Völkl.

Völkl Deacon 80 är en pistskida som är och snuddar på all mountain kategorin. Den passar hela berget, hela året och i alla förhållanden i pisten. Läs gärna mer om årets bästa all mountain skidorna respektive bästa carvingskidorna för pist.

Skidan består av ett förstärkande lager stål, därmed är den inte lika hård och dämpad som en skida med dubbla metallager. Istället blir skidan lite enklare, lättare och upplevs av många som behagligare i flack terräng, men med fortsatt bra stabilitet. Och just stabiliteten i skidan var något som våra teståkare uppmärksammade. De beskrev bland annat skidan som ”ett tåg som går på räls”.

Allt man kan göra i en pist kan man göra med de här, i alla fall om man frågar Rickard Eidenbrant från Völkl (vilket vi gjorde).
— Är det hårt i december så funkar skidan jättebra eftersom det är bra isgrepp i den. I februari med mycket lössnö funkar de också. Slask i påsk? inga problem! Den är inte bäst på någonting men den är jäkligt rolig på allt.

Omdömen och betyg

— Det här är en klassisk Völkl. Skidan är som ett tåg på räls och så länge du är på rälsen finns det inga hinder. Samtidigt håller den sig gärna på sin räls och det är därmed inte lika lätt att byta mellan olika svängtyper. Men det är en fruktansvärt trygg skida med bra isbett. Så en klassisk Völkl pistskida och det är ju kvalitét och bra grejer. Den får en fyra i betyg, säger Erik Hammarsten.

— En helt okej skida, det händer inte så mycket, man står där i svängen och blir lite avvaktande. Jag upplever den inte så vridstyv och det är inte så mycket flex i skidan. Däremot är den fartstabil, så det går att göra stora svängar och det går att åka fort. Sådär i kortsväng. Jag ger den en trea i betyg, säger Jesper Hayland.

— Det här var ett lok på räls. Den var stabil och skön att åka på. Det gick att köra lite kortare svängar, den gjorde som jag ville, men den var skönast på långa svängar. En fyra i betyg får skidan säger Selina Wallin.

Völkl Deacon 80

  • Typ av skida: Pist
  • Längder: 162, 167, 172, 177, 182 cm
  • Radie: 14 m (@ 172 cm)
  • Mått: 128/80/111 (@172 cm)
  • Teknologi/konstruktion: Tip och tail rocker. 3D Ridge. Glass frame. 3D radius, sidecut. Binding system lowride XL. Base: P-Tex 2100. Base structure: Zebra structure. Multilayer Woodcore.
  • Vikt: 3080 g (@ 177 cm)

Betyg: 3,5/5

Text: Sara Lindström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.