🇮🇹 Historien om nĂ€r italienarna tog husbilen till Lofoten 🇳🇴

Italienaren Federico Romanello tog en van, fyra kompisar och körde upp till Lofoten i Norge i februari 2020. HÀr Àr hans berÀttelse om snöiga Äk, magiska vyer av berg och hav, corona-rÀdsla och mycket mer. Enjoy! 

Lofoten har lÀnge toppat min lista av destinationer att besöka. Jag hade aldrig tidigare varit över polcirkeln men bilder och videos pÄ dessa berg och toppar som sticker upp ur havet har alltid fascinerat mig.

Kanske kan möjligheten att bÄde kunna surfa och Äka snowboard pÄ samma destination ha varit bidragande till varför siktet lÀnge varit instÀllt pÄ just Lofoten. SÀsongens jakt pÄ puder var inplanerad till Georgien. NÀr mina kompisar frÄn sedan frÄgade om jag istÀllet ville hÀnga pÄ till Lofoten kunde jag inte sÀga nej.

Planen var att ta en van, som vi kunde bo i, hela vÀgen upp till Lofoten. Detta innebar mer Àn 3000 km och fyra dagars resa (enkelvÀg) frÄn Italien. För att sedan spendera 10 dagar runt om Lofoten och sedan Äter bege oss söderut. En fantastiskt bra plan om du frÄgar mig.

Vi var ett blandat gÀng som gav oss ivÀg. FedeTogloli, mannen jag spenderat otaliga puderdagar och kalla nÀtter i vanen med. Alberto Drera, som planerade resan. Skepparen Michele Guarneri, den oslagbara toptursspecialisten. Sist men inte minst, gÀngets enda tjej, Elli Foglio.

Det Àr fortfarande ett mysterium hur hon mÀktade med att spendera sÄ mycket tid tillsammans med fyra svettluktande mÀn i en van. Ett gÀng frÄn olika bakgrunder och pÄ olika plan i livet, men alla med samma mÄl. Att fÄ till Äket av vÄra drömmar norr om polcirkeln.

Höga förvĂ€ntningar medför ofta en hög risk för att upplevelsen eller destinationen förblir en illusion som inte motsvarar förvĂ€ntningarna. SĂ„ var inte fallet med vĂ„r resa till Lofoten. Det visade sig istĂ€llet att vĂ„r resa till Lofoten var den bĂ€sta resan jag nĂ„gonsin upplevt. HĂ€r Ă€r vi desssutom vĂ€ldigt enade i sĂ€llsakpet. Även skepparen i gĂ€nget, som rest jorden runt, stod fast vid att dessa vyer definitivt toppar hans lista.

Kombinationen av perfekta förhÄllanden, tack vare ett kraftigt snöfall under den första dagen som sedan efterföljdes av 9 nio dagars strÄlande sol, blev resan oförglömlig. LÀttillgÀngligheten till djup snö toppat av den sagolika utsikten ut över havet gjorde Äkningen episk. Topparna i Lofoten Àr relativt lÄga om en jÀmför mot alperna, som vi Àr vana vid. Trots att topparna och turerna var lite kortare sÄ var Äken branta och roliga.

Vyerna frÄn topparna vi tog oss till var alldeles enastÄende och som om inte det hade varit tillrÀckligt lyckades vi pricka in perfekta vÄgor och förhÄllanden för surf. Vi tog oss till den lilla byn Unstad, dÀr en kan hyra surfbrÀdor och paddla ut bland vÄgorna. Unstad Àr Lofotens mest populÀra surfdestination dit folk tar sig Äret runt för att avnjuta kalla men fina vÄgor.

Att surfa en vÄg samtidigt som snön faller, omgiven av branta snötÀckta berg var sannerligen en upplevelse jag sent kommer att glömma.

NÀr det sedan var dags att ratta söderut sÄ pÄbörjades galenskaperna. Vi pÄbörjade vÄr hemresa precis i samma veva som Coronan drog in över Europa och lamslog vÄra hemtrakter fullstÀndigt. PÄ vÀgen hem, i höjd med Stockholm, inledde vÄra telefoner en fas av konstant ringande.

VÄra nÀra och kÀra hörde av sig angÄende situationen och om lockdowns i Lombardiet. Utan allt för mycket vetskap trampade vi plattan i mattan och tog oss hem till Italien sÄ fort som möjligt.

Vi körde i skift igenom natten och 36 timmar senare var vi hemma. NÀr vi vÀl hade tagit oss hem och insÄg vad lockdown egentligen innebar sÄ Ängrade vi bara en sak. Att vi inte stannade i Lofoten.

/Federico Romanello  (översÀttning av Olle StenbÀck)

Ta del av skidtester, resereportage, tÀvlingar och nyheter via vÄrt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du nÀr som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera