12 Snögudar att falla på knä inför

Detta är för dig som har tappat tron på SMHI, YR och andra vädertjänster. Vi listar tolv snögudar och andra relevanta överhögheter att vända sig till för andliga spörsmål och önskningar under vintersäsongen. 

Vetenskapliga meterologiska modeller? Pyttsan, det är ju så 2018. Vintern 2019/2020 sätter vi vår tillit till mer himmelska makter för att framkalla episka snöförhållanden.

Be en stilla bön till någon av nedan gudomligheter om metervis med puder, blå himmel och noll lavinfara!

Ullr

Ullr är en av de mest, om inte den mest välkända vinterguden. Fornnordisk snögud, son till Siv och bonusbarn till åskguden Tor. Han är en hejare på att åka skidor, och även en duktig bågskytt. Lite som en vinterversion av Legolas, alltså. Har gett namn till många platser, däribland arenan Ullevi i Göteborg, och Ullared, en by i mellersta Halland som har ett förskräckligt stort varuhus, och en mycket liten skidbacke men trots ortsnamnet inte särskilt imponerande snöstatistik.

Skade

Den fornnordiska skidgudinnan. Hon är en jättinna, och är precis som Ullr även förknippad med jakt. Gifte sig in i Asgård efter att asarna dödat hennes far, och hade ett olyckligt äktenskap med havsguden Njord, som slutade i skilsmässa, mycket på grund av att han ville bo vid havet och hon i fjällen. Hashtag relaterbart relationsproblem.

Cailleach Bhéara

En gaelisk gudom som har skepnaden av en trollpacka. Hon tros ha skapat många av Skottlands berg och kullar när hon vandrat omkring och av misstag tappat stenar från sin korg, som därigenom format marken. Hon styr över vintermånaderna november till april, och när hennes somriga motsvarighet Brigdhe tar över på första maj förvandlas hon till sten.

Kuraokama

En legendarisk japansk drake, som är snö- och regngud inom Shintoreligionen. Han är en av flera gudar som skapades av blodet från den dräpta eldguden Kagutsuchi.

Jack Frost

Ett alvliknande väsen som dyker upp i många olika skepnader och mytologier. En av hans rötter återfinns i det finska nationaleposet Kalevala. Jack Frost är ansvarig för frost och rimfrost, men han har det lite tufft nuförtiden, eftersom moderna fönster har dubbel- eller trippelglas och frosten därmed blir kvar på utsidan av fönstren och inte tar sig in. Ej att förväxla med Ulf Lundells romankaraktär Jack, inte heller den engelska mördaren Jack the Ripper som härjade bland Londons prostituerade i East End 1888. 

Negafook

Han är en vädergud från inuiternas mytologi, och har hand om regnet, nordanvinden och vädersystemen – i synnerhet de av den kyligare sorten.

Khione

 Snögudinnan i den grekiska mytologin. Hon är dotter till bergsnymfen Oreithyia, och Boreas som är ansvarig för nordanvinden. Mycket väder i den familjen alltså. Till skillnad från sin far så har hon dock inga vingar, vilket är lite trist. Hon lär ha haft ihop det med havsguden Poseidon ett tag.Holle 

En gudinna från den germaniska folktron, som har tre olika sidor – tonåringen, modern, och mormodern. Det är hennes mormors-alterego, Holda, som är snögudinnan av dem. Enligt sägnen så får hon det att börja snöa genom att skaka sitt duntäcke.

Khuno

Inkarikets stormgud, som även är ansvarig för snön. Han tyckte inte om när människorna smutsade ner hans fina vita snötäcke, och hade noll förståelse för att de behövde att elda för att hålla värmen. Till slut fick han ett riktigt psykbryt, och släppte lös en jättelik storm som förstörde nästan all växtlighet. Människorna som blev kvar höll på att svälta ihjäl, men då visade Khuno dem en planta som hade överlevt – kokaplantan – som hjälpte dem att uthärda i kylan.

Poli’ahu 

Snögudinna som har sin hemvist på toppen av Mauna Kea, Hawaii. Hon är även medlidandets gudinna, och är i princip den raka motsatsen till sin ärkerival, eldgudinnan Pele.

Itztlacoliuhqui

Aztekernas frostgud, som även styr över snö, mörker, kyla och mänskligt lidande. Från början var han den lite mer positivt lagda gryningsguden Tlahuizcalpantecuhtli, men efter att ha råkat i bråk med solguden Tonatiuh transformerades han till sitt nuvarande kyliga jag, och det är därför det alltid är kallt i gryningen.

Gud

Är du monoteistiskt lagd är det ju en och samma överhöghet som drar i alla trådar, så att säga. Sen kan en ju diskutera fördelar och nackdelar med att delegera saker och ting, men det kanske är just därför en gud som Ullr så ofta nämns i snösportskretsar även fast “grundreligionen” hos de flesta i västvärlden idag inte är polyteistisk. En allsmäktig gud har förmodligen inte tid att uppmärksamma ens snödans på samma sätt som en lite mer specialiserad gud kan tänkas ha.

För fler gudar, kolla in godchecker.com, för färre himmelska överheter läs ”Så hittar du snö i Alperna”.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.