13 guldvinnare på ISPO-mässan

Varje år utser en jury vinnare i olika kategorier på ISPO-mässan i München. De allra bästa produkterna belönas med ”Gold Award Winner”. Vi kikade på vinnarna inom skidåkning.  

Världens största sportmässa ISPO har ett och annat att säga till om. Med sin utmärkelse ”Gold Winner” kvalitetssäkrar de varje år ett antal produkter inom segmenten Outdoor, Snowsports, Health & Fitness, Urban och Team & Social Sports.

De olika segmenten är därefter indelade i olika underkategorier. En mässa av ISPO:s kaliber har ofantligt många produkter att välja mellan från de cirka totalt 2 700 utställarna. Utmärkelserna som ISPO delar ut är ett sätt att underlätta något i myllret för både sporthandlare och journalister. Alla former av priser, som bär avsändarens namn, är givetvis också ett ypperligt sätt att marknadsföra sig själv.

Juryn som väljer vinnarna består av ”international sports business professionals” som kikar på 500 produkter utifrån innovation, design och funktion. En separat ”Eco Jury” ger också bonuspoäng till produkter som är producerade på ett miljövänligt sätt.

”A statement of the future, and a beautiful product”.

Vi kikade lite närmare på guldvinnarna i Snowsports där några av nästa års absolut bästa och mest intressanta skidprylar vunnit pris. Här är de 13 guldvinnarna (totalt 19 var det) inom snösport som vi tyckte var mest intressanta.

Sweet Protection – Switcher

Sweet Protections nya hjälm Switcher fick guld. Juryn föll för hjälmens mångsidighet och dess unika mix av konstruktion med både hårdplast och mjukare in-mold plast. Funktionspoäng plockade våra norska vänner också hem för ventilationsratten baktill som justerar de tjugo vädringskanalerna i hjälmen. Spetta på, svettas på – switcher-hjälmen håller dig coolare än Aksel Lund Svindal. Vidare gillade juryn att hjälmen var både stilig och hade låg vikt på cirka 550 gram. Mer om Switcher ser du förresten i Freerides lilla intervjuvideo.

Dynafit – Hoji Pro Tour

Dynafit lanserar till 2019 en ny tursko vid namn Hoji Pro Tour. Denna pjäxa var värd pris tyckte ISPO-juryn eftersom de ansåg att den kombinerar förstaklassens material på ett sätt som ger den prestanda utför och effektivitet uppför. Det nya låssytemet ”Hoji Lock” gör att man kan skifta mellan en bekväm tursko med upp till 60 graders rörlighet i cuffen, samtidigt som den i låst skidläge blir en styv alpinkänga med 11 graders framåtlutning. ”Det är inga kompromisser med denna nya turpjäxa” slog juryn slutligen fast.

Salomon – Shift

Även juryn på ISPO anser att Salomons nya hybridbindning Shift är värd att prisa. Techbindning med bra gåläge uppför, ren alpinbindning utför. Frågan är dock vad juryn menade när den refererade till ”pinch bindning”, men som ni trogna Freeride-läsare vet kan korrekturfel även smyga sig in hos den mest sorgfälliga skribent. Juryn på ISPO var också imponerade av fransoserna på Salomons sätt att använda karbon in i PA-plast. Att på detta vis chocka bindningsvärlden med en fin kombination av tur- och åkglädje fick juryn på ISPO slutligen att utbrista ”Happy Freeriders!”. Mer om Shift finns på Freeride: lansering, unboxing-video och ett test (scoren där var 500 av 600 höjdmeter). Oklart om det var den klarblåa färgen eller något annat som gjorde att Salomon Shift vann och inte Atomic Shift

Peak Performance – Frost Dry Down Jacket

Svenska Peak Performance tycker inte att dunjacka ska stanna i garderoben bara för att himlen gråter en skvätt. Med en ny teknik har Peak Performance laminerat yttertyget och fått det vattentätt. Dunkanalerna i jackan är också vävda istället för sydda, vilket har gjort att yttertyget inte behöver få håll som kan läcka vatten och/eller dun. Vattentäta dragkedjor, en lite lyxig och läderlik look var de sista två pusselbitarna som fick ISPO-juryn att bli knäsvag.

Original + – Mod.7

Skidmärket Orignal + fick guld för sin modell ”Mod.7”. Grejen med denna skida är att den kommer anpassad för just dig, utan att kosta skjortan. Hur du åker skidor, vilket typ av terräng du helst åker i samt ”biometriska” data är det som avgöra vad för någon skida som fabriken hos Original + spottar ur sig. Denna personliga och unika produkt gillade juryn skarpt.

Grown – MonViso Hemp edition

En träig skida på utsidan som är gjord helt av hampa-komposit. Även en skida som gett hälften av det normala miljöavtrycket som traditionella skidor görs. Juryn höjde Grown:s skidmodell MonViso Hemp edition till skyarna med citatet ”a statement of the future, and a beautiful product”.

Bergans – Stranda Down Hybrid Jacket

Även norska Bergans kan göra dunjackor som får ISPO-juryn på fall. Stranda Down Hybrid Jacket är tillverkad i hundra procent återvunnen polyester, samtidigt som infärgningsmetod som kräver mindre tillsatser och vatten. Både det dun och PrimaLoft som har använts är återvunnet. Att den också är en riktig skidjacka med alla tänkbara features och RECCO-reflektor var det som slutligen fick ISPO-juryn att dela ut guldpriset till klädtillverkarna i Hokksund söder om Oslo.

Cébé – EXO OTG Goggles

Cébé har gjort ett par goggles med oss synnedsatta i åtanke. En magnetisk och sfärisk lins stor nog att få plats med dina glasögon undertill. Liknande gogglar har funnit länge på marknaden. Det nya med Cébé konstruktion är att tanken är att du först sätter på själva goggles-ramen (utan den magnetiska linsen), därefter på med dina vanliga glasögon och slutligen stänger du fabriken med den den magnetiska linsen och klick! off you go.

Open Wear – Series 3L Shell Jacket & Pants

Open Wear vann pris för sin ekovänliga konstruktion av ett skalplagg med hela 45 000 mm vattenpelare (bra vattentäthet!). Hemligheten är lite okända membranet Sympatex som är fritt från Fluorkarboner (PFC). Open Wear sköter distributionen direkt från sig själva till konsument och ger också livstidsservice på kläderna med hjälp att laga dem och något går sönder.

Arc’teryx – Alpha SK 32 Pack

En mångsidig och lätt ryggsäck på 990 gram som är designad för topptur och friåkning. Enormt väderresistent mot vatten och annat otyg, samtidigt som den är slimmad i sin design. Juryn tyckte att den lätta vikten, enkelheten i designen i kombination med att alla nödvändiga funktioner finns där gjorde Arc’teryx rygga såpass exceptionell att den förtjänade ett Ispo Gold Award.

Helly Hansen – W Paradise Heat Jacket

Ibland fryser den som åker skidor. Helly Hansen har löst detta genom att integrera ett värmesystem i sin Paradise Heat jacket som är för dam. Värmen kontrolleras genom värmetrådar som löper osynligt i jackan, du kontrollerar värmen genom en knapp på ärmen.

Förutom själva värmesystemet har jackan Helly Hansens egna membran Helly Tech, den är fodrad med PrimaLoft och givetvis en telefonfick med Life Pocket (kolla vår video om Life pocket här).

Dalbello – GripWalk junior

Vuxna skidåkare har insett skillnaden att klampa runt i hårda och hala vanliga alpina sulor jämfört med en mjukare gummisula av GripWalk, WTR eller någon av touring-varianterna. Nu har Dalbello tagit samma teknik till kidsen. Lite gladare ungar i skidbacken, lite mindre gråt efter fall i lifttrappor och på lunchställen. Genialt.

Advenate – Hybrid / Hybrid Pro

Advenate Hybrid är en kombinerad lavinspade och sond. Lägg till ”Pro” i namnet så har du även bivack-tyget. Addera dina stavar till detta och du har en lite koja för oväntat blåsiga stunder på berget. Juryn tycket att denna tyska uppfinning vann sin kategori (Snowsport – Safety Equipment)”enkelt” eftersom det är en kompakt, högst funktionell och väl designad produkt.

Text: Martin Åkesson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.