13 intressanta pjäxor inför vintern 2022

Pjäxorna är den enskilt viktigaste pinalen i din skidutrustning. Freeride har valt 13 intressanta nyheter inför denna vinter. 

Ny säsong, nya pjäxmodeller på marknaden. Samma visa varje år? Nja… På vissa sätt, absolut, men nog händer det saker på pjäxfronten.

Det som sker just nu är att indelningen mellan olika användningsområden blir suddigare, pjäxornas användningsområde blir mer och mer på en flytande skala. Med andra ord så är det stora just nu att fylla ut ”gapen” mellan kategorierna, antingen med nya modeller eller genom att justera tidigare existerande modeller.

Detta återspeglas också i bindningarnas värld, där fler och fler alpinbindningar blir certifierade för olika typer av gummibeklädda sulor och det dyker upp fler hybrid-alternativ bland turbindningarna (det vill säga bindningar som går att tura med som tech-bindning, men blir till en alpinbindning på vägen ner genom olika mekanismer, exempel är Shift och Duke PT som både är ISO-certifierade vad gäller utlösningsmekanismen). Det hela är lite av en djungel, men Freeride har tidigare publicerat en grundlig guide kring vilka pjäxor och bindningar som passar ihop.

Pjäxmässigt är effekten av det är att det nu för tiden går väldigt bra att pressa otroligt hårt i pisten även med en gummisula under foten. Effekten av att ha gummisula ska dock inte underskattas när det kommer till absolut top-notch-kontakt och kraftöverföring mellan din fot och underlaget, så vill ha ha absolut max ut i pisten är det fortfarande hårdplast rakt igenom som är det bästa. Detsamma gäller för övrigt gåläge – moderna turpjäxor är förvisso väldigt responsiva, men kontakten i en rörlig mekanism är inte lika bra som med helt fasta pluggar. Kanske är det något som kan ändras i framtiden, men än så länge är vi inte där. Bland turpjäxor är det det gamla vanliga, de lättaste pjäxorna har blivit lite lättare, de mellanlätta lite styvare och de riktigt biffiga har fått lite bättre gålägen.

Är det här de bästa pjäxorna?

Det korta svaret är ”nej”. Det här är bara pjäxor vi har ansett varit intressanta för säsongen 2021/2022. Vilken som är den bästa pjäxan har, precis som klyschan säger, absolut mest med passformen att göra. Den perfekta pjäxan för mig kan vara helt katastrofal för dig på grund av hur den sitter på foten. Den kan vara alldeles för trång, så att du får ont i fötterna och inte kan pressa på, alldeles för stor så att det blir som att ha en förväxt foppatoffla på foten, eller kanske bara ha fel form så att du får irriterande tryckpunkter.

Att prova och ha assistans av en kompetent bootfitter är det viktigaste av allt när det är dags att köpa nya pjäxor. Nu för tiden är utbudet på alpinpjäxor så pass brett, i princip oavsett vilken sorts pjäxa du är ute efter, att det inte finns någon anledning att köpa en pjäxa som inte sitter bra redan från början och som mest behöver en mindre mängd anpassning för att sitta perfekt.

Dags för själva listan!

Vi har gjort en ansats att dela in pjäxorna i fyra kategorier:

  • Rena alpinpjäxor är precis vad det låter som. Plastsula, bultade skal och tung plast. 100 procent prestanda utför och inte ge en tum vika för det.
  • Hybridpjäxor är pjäxor som fortfarande är biffiga, men de har som regel gummisula, ett gåläge som är okej och oftast också tech-inserts så att de kan användas med hybridbindningar, eller i vissa fall rena techbindningar.
  • Bastanta Turpjäxor blir ytterligare ett kliv ner i vikt och ett kliv upp i gångkomfort från hybridpjäxorna. Balansen finns är fortfarande väl avvägd, och det är generellt pjäxor där designfokuset varit på åkprestanda och komfort istället för vikt.
  • Lätta turpjäxor börjar närma sig motsatsen till de rena alpinpjäxorna. Pjäxans vikt och hur bra den är att knalla uppför i står i fokus, åkningen kommer i andra hand. Fast and light brukar det pratas på engelska, ett ganska talande ordspråk för den här kategorin.

Men kom ihåg att det är riktigt suddiga kategorier! Om du bortser från rubrikssättningen är listan i sin helhet ett försök att sortera pjäxorna (så gott det går) i löpande ordning från mest alpininriktad till mest turinriktad, med undantag för bubblaren på slutet.

Rena alpinpjäxor

Head Raptor WCR 140S

Är du trött på att allt handlar om gålägen och lättvikt nu för tiden? Saknar du att bara ha en pjäxa som sitter som ett skruvstäd, flexar som en i-balk och gör allt som går att göra för att du ska kunna pressa ner den absolut maximala mängden kraft i pisten? Då kan Heads nya Raptor-pjäxa WCR 140S vara något för dig. Kort och gott är det en pjäxa som inte ger efter för det moderna säljspråket, här är fokus lift uppåt och pist nerför. WCR 140S är utformad efter Heads racingserie som helt enkelt heter ”WCR”, och enligt deras egna tabeller motsvarar WCR 140S en WCR 3 i flex. Skillnaden mot den rena racingserien är att lästen gjorts något lite bredare, hälfickan något djupare och tåboxen något längre. Det ger en passform som är bättre anpassad för att åka i dem hela dagen utan att fötterna känns manglade efteråt och det ger en åkposition som är något mer upprätt jämfört med den vanliga WCR-serien. Pjäxan säljs också med en vanlig booster-strap istället för Heads ”double power” booster, och heter då WCR 140S Pro.

Lange RS 130

Det mest ikoniska märket för pistsmiskare och en och annan riktigt tuff friåkare är kanske Lange. Och det är inte bara för att, Lange har en lång och stolt tradition att bara tillverka de absolut bästa pjäxorna för liftburen åkning som går att få tag på. Lange RS 130 är nog därtill den mest ikoniska modellen som Lange gör. Det klassiskt Lange-blåa skalet, den alltid lika stabila överlappsdesignen och de fyra spännena som toppas av med en bred strap. Ett såhär genomarbetat koncept är redan väldigt nära någon slags teoretiskt optimal pjäxa, så förändringarna som görs från år till år är små. Till i år har lästen på pjäxan breddats pyttelite jämfört med tidigare, och är hacket bekvämare än deras pjäxor du ser i världscupen, men i övrigt är det inte allt för stora skillnader mellan det här monstret och proffsåkarnas pjäxor. En riktig klassiker alltså, men fortfarande en av de mest intressanta prestandapjäxorna inför 2022.


Hybridpjäxor

 

Dalbello Panterra 130 ID

If it ain’t broke, don’t fix it. Idén med Dalballos Panterra 130 ID har varit densamma sen den lanserades första gången 2016. En enkel, men effektiv, maskin för den som baserar sin åkning på liftburet, men inte säger nej till att ta sig en tur från lifttoppen för att komma över på andra sidan kammen. Pjäxan har såklart utvecklats fortlöpande, och genom åren har det blivit en och annan förändring. Gåläget är betydligt bättre nu än från början; både vad gäller utslag och friktion, den går att köpa med två olika varianter av liner beroende på vilken som passar dig bäst och vikten har sänkts samtidigt som flexet förbättrats. Precis som det alltid gjort tidigare följer det med både Grip Walk-sulor med gummi (som numera passar i ett allt större antal alpinbindningar också) och vanliga alpinsulor. Därför är det så himla synd är Dalbello inte hängt med riktigt i tiden och börjat gjuta i tech-inserts, åtminstone i tårna. Med tanke på vad som hänt i bindningssegmentet de senaste åren går det inte känna annat än att en pjäxa med gummisula och gåläge, även om den är mest inriktad på liftburen åkning, bör ha tech-inserts i tårna för att kännas relevant.

Lange XT3 130

Toppturstrenden är enorm och till och med racepjäxornas gigant Lange har kastat in handduken och börjat tillverka pjäxor med gåläge och tech-fästen. Med sin modell XT3 130 vill Lange däremot bryta vikt-jagar-trenden något. Istället satsar de, i vanlig Lange-ordning, på kompromisslös åkprestanda, kosta alla gram det må kosta! Därför har Lange valt att göra den här modellen i samma slags plast som de har till sina race-pjäxor – Dual Core PU. Med det sagt så har de för den sakens skull inte sparat in på annat – de har såklart både techinserts i sina gripwalk-sulor och ett bra gåläge. Faktum är att ”tjock” prestandaplast inte heller kostar särskilt mycket viktmässigt jämfört med andra pjäxmodeller i samma kategori. Att få den den där Lange-känslan även i turpjäxorna lägger inte på mycket mer än 100 gram per fot. Om du har behov för det gå gripwalksulorna att byta ut mot alpinsulorna, men de måste köpas till separat.

Tecnica Cochise 130 DYN GW

Tecnica Cochise 130 kommer i uppdaterad variant till säsongen, och vilken uppdatering! Plasten i själva ”fotdelen” av pjäxan är uppgraderad till samma slags poly-eter PU som används i de allra mest prestandariktade pistpjäxorna. Det kanske låter som att det blir tungt, men Tecnica har jobbat enormt mycket med formen på skalet för att på så sätt kunna minimera mängden plast som måste användas för att fortfarande behålla de bra egenskaperna och årets upplaga är faktiskt något lättare än tidigare versioner av Cochise-serien. De har också bakat in en ny design på gåläget, som är självjusterande vad gäller delarnas positionering. Vad det innebär i praktiken är att det glapp som gärna uppstår i pjäxor med gåläge ska vara ett minne blott. Eller ja, bakat in kan man inte säga – till skillnad från tidigare Cochise-modeller har årets upplaga fått en extern mekanism för att byta läge. Något de däremot börjat baka in i pjäxorna är recco-reflektorer, så på köpet får du lite extra säkerhet på fjället.

Nordica Strider 115W DYN

Racepjäxor kommer vanligen i ett omfång av storlekar som gör att de flesta kan använda dem, men i freetouring-segmentet kan det vara värre på den punkten. För de med nättare fötter som ändå vill ha en riktig styv prestandapjäxa har Nordica svaret med Strider 115W DYN. De anger flexet till 115, som, även om det är riktigt lika mycket som fullblodsracepjäxor, borde räcka och bli över även för den hårdaste åkaren. Innerskon har områden med Primaloft, ett syntetiskt material som används som ersättning för dun i vissa förstärkningsjackor, så med de här på fötterna behöver du inte oroa dig för att frysa. Skalet är gjort i Grilamid och, som de flesta Nordica-pjäxor nu för tiden, går det att värmeforma med Nordicas system baserat på infrarött ljus. Till skillnad från traditionell bootfitting gör det att det är möjligt att ha kvar foten i pjäxan medans anpassningen i skalet görs, vilket gör det mycket enklare att veta när justeringen är precis tillräcklig.


Bastanta Turpjäxor

Scott Cosmos Pro

Scotts Cosmos-serie är en av OG-pjäxorna bland lite styvare turskor och släpptes första gången 2014. Även om pjäxan ser ganska lik ut är det mycket som ändrats sen dess och nytt för i år är att pjäxan släpps i ”Pro-version” med kolfiber-skaft. Nu för tiden har hela Cosmos-serien en helt extern mekanism för att byta mellan åk- och gåläge, något som oftast gör funktionen mer robust och, om något mot förmodan skulle strula, betydligt mycket enklare att kunna lösa i fält. Det är aldrig kul att behöva gå i åkläge, eller, ännu värre, behöva åka i gåläge! Precis som alla andra pjäxor i Cosmos-serien är också Pro-varianten gjord i Scotts egna tredelskonstruktion som de kallar Cabrio Hybrid (cabrio är ett annat namn för tredelade pjäxor). Det, i kombination med en speciell design på tungan, gör att pjäxan kan ha ett tredelat skal, samtidigt som den behåller det väldigt lättrörliga gåläget som normalt återfinns på skal med överlappande design. Innerskon på Pro-modellen har också fått BOA-snörning, det vill säga en vajer som löper genom skon (istället för ett normalt skosnöre) och som dras åt genom att snurra på en knappliknande sak på sidan av skon. Snabbt, och ger perfekt jämn åtdragning.

Dynafit Radical Pro

När Dynafit först började hinta om att den banbrytande skapelsen Vulcan skulle få sig en ny, av Hoji framtagen, ersättare blev hypen stor. Den hypen svalnade snabbt av när det visade sig att Dynafit valt att använda sin ”speed nose” på ersättaren. Det innebär alltså att inte ha någon tåklack på pjäxan, vilket kraftigt begränsade vilka bindningar pjäxan var kompatibel med. Dynafit valde sen att lansera en ny version av Hoji-pjäxan, den här gången med, och kallade den Hoji Free. Det som hade hänt den här gången var en justering av passformen till att ligga närmare en pjäxa anpassad för liftåkning.

Hoji himself pratar Radical Pro:

I år har dock det många längtat efter äntligen dykt upp! Radical Pro är i mångt och mycket en Hoji Pro Tour med små uppdateringar och justeringar, men fortfarande med turfokus i passformen – och tåklack! Den största prestandamässiga förändringen jämfört med de två Hoji-pjäxorna är tungan. Den nya tungan har en konstruktion som bibehåller flexibiliteten i gåläge, utan att den ”delas” vertikalt på mitten i överkant. När pjäxan spänns ihop för att åka med kommer tungan därför ge en mycket bättre kraftöverföring till skidan.

Scarpa Maestrale RS

Design- och prestandamässigt är årets Maestrale RS i princip exakt samma som tidigare. Så vad sjutton gör den här pjäxan på en sån här lista då? Jo, Scarpa har justerat plasten i Maestralen. Men inte för att, som annars är vanligt, justera åkkänslan. De har snarare valt att göra pjäxan mer miljövänlig. En liten detalj kanske kan tyckas, men Scarpa förtjänar cred för det! Plasten de bytt till är en ny ”bio”-version av Grilamid. På vilket sätt är den då mer miljövänligt? Det är fortfarande inte perfekt på något sätt – det är ändå en plast det handlar om, och den är inte biologiskt nedbrytbar (precis som ”vanliga” plaster). Skillnaden ligger i att oljan som används för att tillverka plasten inte är petroleum-olja. Istället har den sitt ursprung i ricinolja. Ricinolja utvinns från den odlingsbara ricinplantan, en planta som trivs väldigt bra i torra halv-öken-klimat. Att den föredrar det klimatet innebär att den inte konkurrerar med odlingar av matplantor, något som annars är ett vanligt problem med odlade alternativ till fossil-baserade produkter. Som extra bonus är den här typen av bioplast dessutom helt återvinningsbar, något som är långt från en självklarhet i plastens värld. Hatten av för Scarpa, den här typen av innovation och utveckling är något som behövs mer av i framtiden!


Lätta Turpjäxor

Dalbello Quantum Free Asolo Factory 130

Förra säsongen gav sig Dalbello in i lättvikts-gamet med sin pjäxa Quantum Free Asolo. Till i år finns skon i uppdaterad variant som Quantum Free Asolo Factory 130. Tvärt mot vad som kanske verkar intuitivt så har den uppgraderade modellen blivit något tyngre, i mondo 27.5 väger pjäxan ca. 200 gram kusinen från förra året. Men de 200 grammen extra är i alla fall inte utan att få något för det! BOA-inspänningen är ersatt med ett traditionellt spänne för att kunna få ordentligt tryck över foten, och i toppen på pjäxan har den tidigare repsnöre-konstruktionen fått ge vika för ett vanligt spänne i kombination med en strap. Kvar från originalet är ”bonded shell”-konstruktionen och det dubbelledade skaftet – summan av kardemumman ska landa i en sko som behåller uppåt-egenskaperna från den tidigare skapelsen, men ännu bättre kan utnyttja skalets styva flex när det bär av nerför.

Dalbello Quantum Free 105W/110

För nättare människor, de med mindre fötter, eller någon som bara känner att ett uppgett flex på 130 blir i styvaste laget, lanserar Dalbello också alternativ till den nya Quantum-skon. ”Dammodellen” heter Quantum Free 105W och bygger på samma tekniker som den styvare modellen. ”Bonded shell”-konstruktion, dubbelledat skaft och samma uppsättning spännen. Passformsmässigt ligger den största skillnaden i innerskon, som anpassats efter en smalare häl och fot och har fått lite mjukare stoppning för att vara bättre anpassad till en lättare person. Största storleken för den fräckt lila pjäxan är dock 27.5 – för den med större fötter som vill ha lite mer beskedligt flex finns Quantum Free 110 som alternativ istället. Återigen är det samma grundkonstruktion och funktioner på skalet som i versionen med 130-flex, men något mjukare. Innerskon i Quantum Free 110 är också mer lik den styvare varianten och mer anpassad för åkare med något mer volymiösa fötter.

Fischer Travers CS

Om du tillskriver diglight is right” kan Fischer Travers CS vara värt en närmare titt. Den här pjäxan kryper ner ordentligt lågt i viktkategorierna, även om det ryktas att Fischers egenangivna vikt på 980 gram är lite väl optimistisk. Men tura det kan den! Rejält rotationsutslag i gåläget, som är nästan helt friktionslöst. På vägen ner är det, som vanligt med den här typen av pjäxor, inte det styvaste tänkbara. Kanske det faktum att det ”nedre spännet” på pjäxan är ett BOA-lacing-system och att Fischer själva inte uppger något flextal för pjäxan kan skvallra lite om det. Fischer har ändå jobbat för att få upp styvheten på pjäxan utan att tumma på vikt- eller turbarheten i den. Det mest iögonfallande (även om det inte syns på utsidan av pjäxan) är förmodligen att pjäxan har en sula gjord av kolfiber och Aramid inbakat i sig. Detta ger en konstruktion som är i princip helt fri från torsion, det vill säga vridande, när den utsätts för krafter. Med andra ord – pjäxan blir mycket bättre på att kanta ett par skidor!


Bubblare!

Scott Voodoo NTN

Free your heel, free your mind brukar det heta. Och vet vi alla egentligen inte att telemark är lite coolare än vanliga alpinskidor? Även om markanden inte är i närheten av lika stor för telemark som för alpinskidor händer det ändå grejer. Scotts pjäxa Voodoo NTN är ett tecken på det. Som namnet antyder är det en pjäxa för NTN-systemet, något som återspeglas i flex-indexet Scott anger. Det här är en pjäxa som är gjord för att kunna köras hårt. Men telemark är synonymt med att gå på tur, så Voodoo NTN har också fått gåläge och Dynafit-certifierade tech-fästen i tån för att kunna användas med 2-pin NTN-bindningar. Precis som de flesta telemarksskorna ligger vikten något högre än på alpina motsvarigheter, men 1800 gram per pjäxa för en riktig prestandamaskin skulle inte vara fy skam ens bland alpinpjäxor!

Text: Oscar Frick
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.