Sveriges snabbaste syskon

Hon har ett personbästa på 172 km/h. Han har kommit upp i en hastighet på 176 km/h.
Freeride.se har träffat syskonparet som utmanar Newtons lag trots att konsekvenserna kan bli ödesdigra.

Många av oss skidåkare har någon gång befunnit oss på autobahn i Tyskland på jakt efter vitfärgade toppar med snö. Många av oss har också nästan kört av vägen när något vrålåk till Porsche dånat förbi oss i 170 knyck på vår vänstersida. Byt ut miljonporschen och föreställ er en skidåkare i gummidräkt och specialdesignad hjälm svischa förbi er istället. Det är nämligen hastigheter som syskonen Britta och Erik Backlund kommer upp i.

Det är två entusiastiska och glada syskon som svarar på frågorna när Freeride.se kontaktar dem. Britta Backlund som är inne på sin första riktiga säsong i Specialklassen har haft en bra start.
– Min säsong har varit bra. Det är första säsongen med egen utrustning så man måste vara realistisk och inte sätta för höga förväntningar.

Att Britta har höga förväntningar och är målmedveten med sin åkning är det dock inget snack om. Senast tog hon ett world cup brons och world cup silver.

Erik som är den äldre av de båda har även han haft en bra första säsong i Specialklassen där han lyckades med att placera sig på en 7e och 10e plats i världscupen.
– I många av åken så låg jag betydligt bättre till och jag känner att jag har mycket kvar att ge detta år. Kul också att äntligen få visa sig mot de större namnen så som Simone Origone (ITA) och Christian Jansson (SWE) mfl.

Innan de båda syskonen började med speedski åkte de utför men då med fler svängar. Det var dock ren syskonanda som fick dem båda att titta åt det lite mer snabbare hållet.
– Jag och min syster har alltid tävlat mot varandra hemma i Rättviksslalombacke, Britta med sin Alpina bakgrund och jag med min ålder, hävdade att vi båda var snabbast i backen. I brist på exakta resultat och med endast svajjiga race ner för höjderna, bestämde sig vår far att en gång för alla testa vem som faktiskt var snabbast.

Deras far Lars Backlund tog med de båda syskonen till Orsa där landslaget i speedski anordnade Sverige Cup. Väl på plats hölls “prova på dagar” där man med hjälp av hastighetsceller kunde mäta vem som faktiskt var snabbast.
– Efter 6-8 åk och med hastigheter runt 110 km/h stod det klart att jag vann över min lillasyster. Med knapp marginal ska sägas men ack så skönt.

Senare samma dag kom en man gående vid namn Bengan Otter. Till Eriks förvåning frågade Bengan om han ville tävla i SM redan nästa månad därpå.

En månad senare stod Erik i startposition. Med sin syrras fartdress och hjälm. Några timmar därefter stod han i målfållan med ett leende och guld i handen. Detta var bara början på en nystartad karriär och året därpå tävlade Erik i JVM, Verbier. Väl där fortsatte framgångarna att komma och han lyckades inte bara med att vinna JVM guldet utan tog även hem totala JWC.

På frågan om de fortfarande sporrar och vill slå varandra är svaret klart och tydligt.
– Klart att vi sporrar varandra. Det är som att ha två tävlingar i en. En tävling mot min grupp och den andra mot min bror. Det blir att jag ständigt jagar honom. Dock blir jag aldrig arg om jag förlorar mot honom men jag kan inte förneka att det känns bra när jag slår honom säger Britta.

Att de båda syskonen spås en fantastisk framtid tillmötes är kanske därför inte speciellt konstigt. De vill hela tiden slå varandra.

Den 20-26 mars kommer världseliten på besök till Idre för att göra upp om pallplatser i världscupen och sedan om medaljer i speedski-vm. Självklart kommer syskonen att ställa upp och förväntningarna är höga hos dem båda.
– Jag kommer ställa upp i sm, wc och vm och förhoppningsvis kommer jag ta medalj i samtliga kategorier. Jag känner även att jag har hyfsat bra chanser i totala wc säger Britta.

Erik som också ställer upp i allt från SM till VM har siktet inställt på att hamna topp tre.
– Mycket ska till men jag tror att det är möjligt. Rimligt är nog topp 5. Att slå Britta hade varit skönt säger han och skrattar.

Text: Johan Björck
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.