8 storslagna äventyrsfilmer på samma biokväll

Filmturnéerna duggar tätt under hösten. Äventyrsfilmeventet E.O.F.T. (The European Outdoor Film Tour) är en långkörare som varit med i sjutton år.  Årets program är skön blandning av storabergsåkning i Cham, enbensklättring på Kilimanjaro, lerfigurer i trubbel, rullskidåkare på väg över Nordamerikanska kontinenten och en svävande soloflygare i skärm över Pakistans bergsbjässar på 8000 meter. 

I Sverige har EOFT, som går nu i november 2018, ett program med åtta filmer. Det blir ungefär 2 timmar i biomörkret med en paus på en halvtimme mitt i programmet. Mixen av dessa lite udda äventyrsfilmerna ser du i:

 • Jönköping, måndag 19 november
 • Göteborg tisdag 20 november
 • Örebro, torsdag 22 november
 • Stockholm, fredag 23 november
 • Malmö, lördag 24 november

Här är en presentation av filmerna som visas (mer information om biljetter finns i faktarutan längst ned).

A to B rollerski

1988 började Raimonds Dombrovskis den längsta träningsrundan i sin skidskyttekarriär. Ledsagad av sin hund, Bucis och en Volkswagen-buss full av utrustning, gav han sig fan på att åka 6 700 kilometer på rullskridskor, från norra Kanada i norr till mexikanska gränsen i söder. Grusvägarna är skumpiga, tightsen supertighta och utgången av hela projektet högst osäkert.

Men förändringens vindarna blåser – inte bara på gatorna i Nordamerika utan även i Raimonds hemland Lettland. Han är övertygad om att Sovjetunionens sammanbrott är nära förestående. Hans dröm är att tävla i den lettiska (inte sovjetiska) skidskyttelandslaget vid nästa olympiska vinterspel … men först måste han klara sin långa, svåra resa till Mexico.


North of Nightfall

Axel Heiberg Island är Kanadas sjunde största ö och ligger norr om polcirkeln. På vintern är ön draperad i totalt mörker och helt täckt av snö och is. Men när solen stiger upp igen till sommaren, blomstrar ön och avslöjar sitt steniga landskap korsat av mäktiga glaciärer.

Det är inte konstigt att de internationella MTB-fenorna Darren Berrecloth, Carson Storch, Cam Zink och Tom van Steenbergen åker dit och gör det mesta möjliga på sina cyklar i drömlandskapet med bergen och stigarna som aldrig tar slut.


The Frenchy

”Inga problem!” Den som hör Jacques Houots livshistoria kommer att bli förvånad över hur 82-åringen lyckats nå denna ålder. Minst 23 gånger i hans liv hade det kunnat sluta alldeles för tidigt. Men på något sätt har han alltid lyckats landa på fötterna och fortsätta. Idag spenderar Jacques det mesta av sin tid i bergen nära sitt hem i Carbondale i Colorado. Inga mountainbike-stigar och ingen skidbacke är säker från den här fransmanen. Jacques Houot älskar livet och han låter alla veta det.


Frozen Mind

Chamonix, Frankrike. Här väntar branta och utmanande åk på FWR-aktuella Victor de le Rue och Pierre Hourticq. Oavsett om det är snowboard eller skidor, snäva glaciärsprickor, stora isfält och vindar på upp till 60 km / h kanske inte låter så lockande, men här börjar det roliga tydligen… Och eftersom det fortfarande finns tid att bygga en kicker är en spade en nödvändig del av dessa killars utrustning.

The A.O.

Adam Ondra är en av de mest framgångsrika och mångsidiga sportklättrarna i vår tid. Han klättrade framgångsrikt den svåraste väggen i världen, nu kallad Silence, och etablerade en ny svårighetsgrad – 9c.

Den tjeckiska klättraren har också visat vad han kan göra när det gäller stora väggar. Han klättrade Dawn Wall på bara åtta dagar – på sin allra första resa till Yosemite. Hans starka, magra kropp verkar enkelt överträffa tyngdkraften. Men är det helt enkelt Adams muskelkraft och uthållighet som gör att han kan erövra de svåraste vägarna? Eller är det hans mentala styrka som driver honom att klättra en 8a med ögonbindel? Vi lär oss mer om de krafter som driver denna klättrare till nya höjder i The A.O.


8000 +

I juli 2016 gick paraglidern Antoine Girard sig ensam ut på en tre veckor lång vandrings-och-flygtur för att utforska Karakorumbergen i Pakistan. Från staden Skardu går han mot de högsta topparna i Karakorums bergskedja. Fransmannen har redan två gånger misslyckats i hans försök att klättra upp den 8.051 meter höga Broad Peak och åka flyga från toppen ner i dalen.

Nu är hans hopp att de uppåtriktade vindarna kommer att bära honom och hans skärm till toppen, och eventuellt bortom. Om han lyckas, kommer han att sätta ett nytt höjdrekord i paragliding, men luften är tunn mellan de 8000 meter höga topparna, och start och landningar är extremt knepiga. Särskilt när du bara har en person att lita på –  dig själv.


MBUZI DUME – STRONG GOAT

”Mbuzi Dume” är swahili och betyder ”stark get”. Det är smeknamnet som ges till Tom Belz under hans Kilimanjaro-klättring av hans afrikanska bergsguide. Skillnaden är att denna ”starka get” har klättrat upp berget inte på fyra, men på tre ben; mer exakt på ett ben och två kryckor. Toms vänstra ben amputerades när han var bara åtta år gammal, och sedan dess har han slipat sin teknik på kryckor.

Ändå hade han inte drömt om att resa till Kilimanjaro förrän nyligen och få uppleva soluppgång på 5 895 meter, och han hade verkligen inte föreställt sig att han skulle dela detta äventyr med Dr. Klaus Siegler, mannen som var tvungen att amputera hans ben för 23 år sedan. För båda männen symboliserar klättring Kilimanjaro utmaningarna i livet som alla måste övervinnas.


VIACRUXIS

Det finns tillfällen när en bergsklättringsexpedition blir en absolut mardröm – även om du når toppen (och ibland just på grund av det). Lyckligtvis är våra två bergsklättrare inte medvetna om vad som ligger framför dem på denna turné. De strider ordlöst mot snö och is, men förlorar aldrig siktet på sitt mål, även genom den tjockaste dimma och fallande stenar. Precis när möjligheten till att ta en toppbild från den lyckade klättringen visar sig, tar hela äventyret en oväntad tur. Viacruxis är en tankeväckande animerad film om de hinder som man måste möta på berget, stora som få.

European Outdoor Film Tour 18/19 (EOFT)

Årets program i Sverige består av 8 filmer och total visningstid är cirka 2 timmar.

Här bokar du biljetter, priset är 175 kronor.

Här går du på EOFT i Sverige

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. AndersWingqvist
  0

  @LawndartGustav Ja, så klart synd! Ändå har Jönköping och Örebro adderats sedan förra året, men de två täcker ju inte in norra Sverige på något sätt. Vet inte riktigt om det är biograferna eller E.O.F.T. som spikar vilka orter man kör på.

 2. LawndartGustav
  0
  LawndartGustav | 2018-10-31 09:56          

  Någon som glömt halva Sverige?
  Malung, Gävle, Sundsvall, Umeå, Luleå, Östersund och Åre kanske. Men kanske bara folk som bor i söder om Dalälven som räknas eller hur brukar det låta från politikerna ;)