”– Skönt att vintern är här, man slipper låtsas att man har andra intressen”

Vad finns det för åkning mellan Åre och Riksgränsen? Björkliden-bummaren Jonas Nordenström har gjort en midvinter-film från hemtrakterna kring Sorsele. 

Jonas Nordenström har gjort en film som skildrar midvintern, december till januari, i trakterna kring de små orterna Sorsele och Ammarnäs. Det är korta dagar i skog och fjäll, med mjukt och vackert ljus i nordvästra Västerbotten.

En mil norr om Sorsele ligger skidorten Nalovardo med 314 fallhöjdsmeter, 3 liftar och 14 nedfarter. Även Ammarnäs har ett skidsystem.

Hej Jonas Nordenström: Hur är läget?
– Jo det är skönt att vintern är här så man slipper låtsas att man har andra intressen.

För de som inte känner dig, vem är du?
– Snowboardåkande naturvän från Sorsele. Spenderar sedan 2012 februari-maj i Björkliden.

Berätta om filmen ”Frozen Roots”: var är den inspelad?
– Den är inspelad i mina hemtrakter kring Sorsele och Ammarnäs. På skogsberg, lågfjäll och fjäll. Några klipp är från turmeckat Matsdal nära Kittelfjäll.

Vad hade du för tanke när du gjorde filmen ”Frozen Roots”?
–Brukar spendera december-januari i hemtrakterna och tänkte att det vore kul att skildra midvintertiden. Det är ju en väldigt speciell känsla såhär års. Korta dagar med fint ljus och ett väldigt bra lugn. Ville dessutom fånga åkning i gammelskogen som mitt hjärta klappar extra för.

Var fick ni de allra bästa åken som är med i filmen?
– Gillar att topptura vid Tjulträsk nära Ammarnäs. Där finns fina skatter. Annars är det ju alltid superkul att hitta bra linjer i skogen. Har några favoritberg.

Ok slutligen, för oss som mest åker till Sälen, Åre och Riksgränsen och vill upptäcka mer av Sveriges åkning: Var kan det vara bra att börja enligt dig?
Beror såklart på var en utgår från. Södra Lappland brukar vara bra tidigt på vintern med massa turmöjligheter uppe längs fjälldalarna. Kombinera med att bomba i något underground liftsystem. Om möjligheten finns att vara flexibel är det alltid sjysst att hålla ett öga på var snön kommer.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.