”– 98 500 höjdmeter denna säsong, hittills”

Rikard Westling är ingen sur jämte som sitter inne och klagar. Han är ytterst när att bryta 100 000 höjdmeter för tredje året i rad. Freeride tog ett snack med topptursentusiasten som lovar att köpa en drönare till nästa säsong. 

Hej Rikard Westling, för de som inte känner dig: Vem är du?
– Jag bor i Åre, jobbar som mediasäljare och skidguide med eget företag så jag har en minst sagt flexibel arbetstillvaro vilket gör att jag hinner tura och åka skidor sjukt mycket.

Du har gått några höjdmeter denna säsong, vad visar mätaren i detta nu?
– Just idag, den tredje maj ligger jag på 98 500 för den här vintern.

Hur ska du nå den magiska 6-siffriga gränsen på hundratusen höjdmeter?
– Jag har ju 1500 meter kvar så jag tänkte vänta in nån dag med riktigt schysst väder och förhoppningsvis få nåt riktigt schysst åk.

Hur strikt är du när du räknar? Är det åkningen ned som är grejen, dvs om du tar liften upp i Åre och turar upp på Skutan och sedan åker hela vägen ned så är det nedfarten som räknas och inte uppförsknatandet från toppstation till toppen?
– Superstrikt! Det är bara klättrade höjdmeter som räknas, alltså enbart stigning som är gjord med muskelkraft.

Når du alltid 100 000 höjdmeter per år?
– Det här blir tredje året i rad.

Vilken topptursdag minns du extra tydligt i år?
– Dels dagen i Sylarna 27 mars, då jag filmade också (reds. anm. se allra längst ned),  men också en tidig decembertur till Lunndörren där det var dåligt med snö men rännan var riktigt smal och brant.

Hur håller du kolla på lavinrisken när du gör toppturer?
– I och med att jag är ute extremt mycket så ser jag hur snön lägger sig och vilka förändringar som sker. Jag håller också koll på vindriktningar och givetvis kollar jag lavinprognoser.se.

Vem brukar du topptura med?
– Det blir mycket turer med min låtsasbror Henke Westling, han är alltså inte min bror på riktigt. Vi är inte ens släkt, även om många helt förståeligt tror det. Annars är det diverse folk från Åre men det är många soloturer också.

Förlåt för ärligheten, men: När köper du en drönare och eldar upp selfie-pinnen?
– Haha, det är ingen pinne… Det är ett fäste som jag sätter på staven. Och jag har kollat på drönare nu när det finns riktigt lätta och smidiga, problemet verkar dock vara att de inte riktigt kan följa åkaren. Men till nästa vinter blir det nog en…

Åker du lift någonsin? Alltså med skidor som väger mer än en fransk baguette och vanliga alpina bindingar?
– Åker lift när jag är ute med barnen och ibland utgår jag från Kabin berg när jag ska tura.

Vad är det bästa med topptur?
– Frihetskänsla, åkglädje – det blir ju lite extra när man gått upp själv, motion.

Vad är det sämsta med topptur?
– När det är så dåliga förhållanden att man hellre åker lift ner. Eller när det är skarjärnsföre och man har glömt skarjärnen.

Vilket är det mest underskattade topptursområdet i Sverige och Norge enligt dig?
– Jag tror det toppturas överallt nu så det är svårt att säga vad som är underskattat. Däremot är det ju många områden som blir svårtillgängliga på grund av långa anmarscher. En festlig grej som jag kom att tänka på i helgen var att det i söndags var sjukt mycket folk på Getryggen och Sönder. Det var som myrstigar upp. Dagen efter var jag helt själv på den delen av Skutan som vetter ner mot Huså och hade superfina åk där.

Använder du några guideböcker eller någon information på nätet när du ska göra nya toppturer?
– Visst surfar man runt lite på Insta och nätet för att kolla bilder och sen kollar man ju en del kartor. Nu finns det ju en ny guidebok för Jämtland som är toppklass och som spar massor med tid om man ska hitta fina turer. Ibland kikar jag också på Freerides Offpist & Toppturer som Mattias Skantz har gjort många av vad gäller turerna i Jämtland. 

Fritt fram för övriga tillägg!
– Att åka på lätta skidor och pjäxor är en annorlunda upplevelse än tyngre grejer. Man ska inte jämföra dom. Det är mer som två skilda aktiviteter. När man har en skida/bindning/pjäxa som väger strax över två kilo (per fot) så måste man anpassa åkningen efter terrängen eftersom utrustningen inte står pall för allt. Det handlar om att hitta tjusningen i att njuta av friheten att kunna röra sig snabbt i bergen och få en helhetsupplevelse av stigningen uppför och utförsåkningen.

Och jag antar att du inte ändrat åsikt i vårt bittra gräl om lift vs topptur?
– Ha ha! Nej du har fortfarande helt fel och jag rätt! 

Rikard Westling

Bor: Åre
Arbete: Mediasäljare och skidguide
Sponsorer: Ambassadör för Salomon och ATK.
Gör toppurer var helst? Jämtlandsfjällen.
Undviker att göra toppturer var? Ingenstans.
Åker lift ibland? Var? På Åreskutan och när det är familjeskidresor.
Vanligaste misstaget när vi går topptur? Många har för tunga grejer som kanske mer är gjorda för sidecountry och kan därför inte riktigt njuta av en hel toppptursdag – det blir för tungt…
Hur lätta skidor och bindningar har du? Salomon X-Alp 164 cm: 980 gram, Bindning, ATK SLR Release: 135 gram. Pjäxor Salomon S/Lab X-Alp, stl 25,5: 1095 gram.


Rikard Westling i Sylarna 27 mars 2018 – Indiana Jones och Martins Åk

– Det första åket i filmen är en ränna som kallas Indiana Jones. Den går ner från Pyramiden som ligger mellan Lillsylen och Storsylen. Och vid foten av rännan börjar egentligen klättringen upp till det andra åket i videon, Martins åk. Så det är en perfekt kombo för åkning i Sylarna. En tur med ca 950 höjdmeter och 13 km.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.