Åreprofilen Rikard Westling har omkommit

I helgen stod den tragiska nyheten att den energiske toppturaren Rikard Westling hade omkommit. Rikard gav sig ut på en skidtur på fredagens förmiddag och återfanns livlös på lördagskvällen i en bäckravin på östra sidan av Åreskutan. 

Polisen i Jämtland fick en anmälan om att en 45-årig man var försvunnen vid 18-tiden på fredagen. Rikard Westling hade gett sig av på förmiddagen samma dag och skulle upp till Åreskutan. När han inte kom hem igen anmäldes han som saknad och Polisen inledde då en insatts för att hitta honom.

Fjällräddare kallades ut för att söka på Åreskutan och de omkringliggande skogspartierna, även hundpatrull deltog. Vädret var dimmigt varför inte helikopter inte kunde användas. Sökningen pågick hela natten. Man sökte även stugor i området, och näraliggande leder, enligt Polisen.

Under lördagen användes polishelikopter och en civil helikopter i sökningen, samt även drönare. Vid 10-tiden på lördagen kom ytterligare förstärkning med personal från fjällräddningen, där fjällräddningspersonal med skidor gav sig ut för att leta, även civila räddningshundar från södra Västerbotten.

Men tragiskt nog återfanns aldrig Rikard Westling i livet utan 21:20 hittades en avliden person i en ravin på östra sidan om Åreskutan, och personen identifierades som Rikard och anhöriga underrättades.

Rikard Westling älskade sina skidturer, vilka var många och långa. Så sent som för mindre än två veckor sedan, torsdag 30 maj, delade han film här på Freeride där han åkte nysnö på Åreskutan. Han hade flera år i rad gått över 100 000 höjdmeter varje vinter, och hade som mål att göra detta 10 år i rad för att nå en miljon höjdmeter. Tyvärr blev turen i fredags hans sista någonsin.

Våra tankar går till Rikards nära och kära i denna svåra stund. En minnesstund för Rikard hålls i Åre gamla kyrka imorgon tisdag klockan 17-18,30 (mer information här), själva begravningen sker ett senare datum i Linköping.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.